Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Ja odpaliłem Mass Effecta 2 z AA4x na swoje karcie. Rzeczywiście trzeba zmienić nazwę pliku na UT3.exe, inaczej nie działa. Sterowniki to 10.1 bez hotfixa. Spadek wydajności jednak na mojej karcie jest spory, bez AA jest w granicach 50-60 kl/s, a z AA4x ok. 25 kl/s, na HD4850 powinno być trochę lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odpaliłem Mass Effecta 2 z AA4x na swoje karcie. Rzeczywiście trzeba zmienić nazwę pliku na UT3.exe, inaczej nie działa. Sterowniki to 10.1 bez hotfixa. Spadek wydajności jednak na mojej karcie jest spory, bez AA jest w granicach 50-60 kl/s, a z AA4x ok. 25 kl/s, na HD4850 powinno być trochę lepiej.

Też w końcu odpaliłem AA, spadku wydajności za bardzo nie widzę a gram na x8 AA. Ogólnie AA w tej grze trochę dziwnie działa tz. nie wszystkie krawędzie są wygładzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, proszę o pomoc.

Po zwiększeniu napięcia na rdzeniu (1,41 V) i niewielkim podkręceniu 4870 okazało się że drastycznie wzrosła temperatura na mosfetach. W sumie miała prawo. Zapodałem więc chłodzenie mosferów, jak tylko mogłem najlepiej.

Dołączona grafika

Nawet pod Zalmana dałem pastę Silver, a nie zwykłą dołączoną do zestawu.

I tu pytanko mam. Temperatury VDDC przedstawiają się następująco:

Dołączona grafika

Na #3 jest prawie dwa razy większa niż na #1. A przecież chłodzi je ten sam kawałek radiatora. Nie może być mowy o złym docisku. O co chodzi?

Dodam że temp na GPU jest ledwo ciepła, a karta na 880Mhz chodzi niestabilnie. Nie mogę bardziej podnosić napięcia, bo temp na mosfecie #3 dochodzi do granic wytrzymałości układu.

Jeżeli kręciliście napięciem, to jakie mieliście tempy VDDC i dlaczego te temperatury nie są do siebie zbliżone?

Edytowane przez Qjanusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem.

Po OC grając w cokolwiek po jakiejś godzinie obraz gry zatrzymuje się po czym ekran gaśnie i wraca wszystko do normalności. Powtarza się to nawet niecałą minutę po pierwszym 'zawieszeniu'. Gdy ustawie stockowe ustawienia już się tak nie dzieje. Jest to chyba jakiś 'restore' ustawień (nie wyskakuje żadna informacja ani błąd)

Jak się tego pozbyć? Zbyt duże OC? Puściłem go na 660/1000 z oryginalnych 625/983.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, stałem się posiadaczem Radka 4850 z Vapor-X od Szafirka, znalazłem pencilmoda na niego jednak nie mogę przekroczyć 1.2V na rdzeniu, przy przemalowaniu zapala się lampka protect na czerwono że rdzeń się przegrzewa od razu przy uruchomieniu i na rdzeń leci 0.6V i komputer pika. Miał ktoś do czynienia z kartą i dawał jej więcej papu na rdzeń. Temperatury to 72* przy taktach 750 i 1.2V na rdzeniu.

Dołączona grafika

Edytowane przez k33l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o co ty się pytasz? Przy starcie masz ten komunikat czy co?

To jest treść wiadomości jeżeli nie jest podpięte zasilanie, możesz tam sobie wpisać treść typu "Jesteś noobem podepnij złączkę 6pin pod kartę" i przy braku zasilania z wtyczki 6pin taki komunikat dostaniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wcześniej pytałem o mocno zróżnicowane tempy na poszczegółnych układach zasilających GPU. Nikt oczywiście nie odpowiedział. Jeżeli ktoś będzie miał podobny problem, to niech weźmie pod uwagę skierowanie wiatraczka na revers PCB, w miejscu gdzie są układy zasilania. Taki zabieg u mnie nieźle poprawił sytuację. Zupełnie jakby czujnik temteratury był nie w układzie a na sanym PCB - bez sensu, ale działa.

Mam kolejne pytanie, chodź pewnie i tak nikt nie odpowie.

Niestabilność karty 4870.

1,35 - 1,4 V na rdzeniu, 830Mhz w takcie, temp GPU ok 50st C pod obciążeniem, reszta komponentów ciepła, ale w normie.

W grach co jakiś czas wystepuje zacięcie się obrazu i wywalenie do pulpitu. Komp dalej działa normalnie. Wygląda to tak: obraz na kilka sekund robi się czarny, przez ułamek sekundy białe paski i pulpit.

Czyli mam mocne zasilenie i niską temp na GPU, niskie Mhz, zero artefaktów mówiących o zbyt duzym przetaktowaniu GPU i takie kwiatki.

Mam zainstalowane najnowsze stery bez CCC.

O co tu może chodzić?

Gdyby karta była za mocno podkręcona to byłyby artefakty.

Gdyby sie przegrzewała, to zauważyłbym to na GPU-Z + ew. czerwona dioda na karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym zrobić v-mod na referencyjnym HD4850 możliwie jak najprostszym sposobem. Nie ufam swoim zdolnościom do lutowania

i nie lubię pencil modów, bo zmieniają swoje właściwości po jakimś czasie. Wpadłem jednak na pewien pomysł:

Co sądzicie o tym:

1. Zmieniam w biosie za pomocą RBE wszystkie napięcia na mniejsze o 4 jednostki (zamiast 1.158 będzie 1.006 itd.)

2. Flasciach!ę kartę tak zmodyfikowanym biosem.

3. Maluję za pomocą lakieru przewodzącego rezystor z metody na pencil mod poniżej 1.4V

4. Podkręcam i podnoszę napięcia według upodobań za pomocą RBE.

Co powinienem otrzymać:

Skoro pencil mod na rezystorze daje maksymalnie 1.4V w stresie, to ja obniżę w biosie tę wartośc do 1.24V. Będę mógł spokojnie,

bez użycia rezystora flashowac kartę na takie napięcie, jakie mi się podoba

(maksymalnie 4 jednostki wyższe a więc 1.28V, 1.32V, 1.36V i 1.4V).

Rezystancja się nie zmieni po miesiącu, bo mod będzie wykonany lakierem a nie grafitem ołówka.

Czego się boję:

- Że zwarcie rezystora uszkodzi cokolwiek.

- Że maksymalnie 1.4V przy metodzie z rezystorem to ściema i rzeczywiście jest to dużo wyższe napięcie

- Że mimo ustawień w biosie karta i tak będzie dostawać maksymalne napięcie (>1.4V)

- Że nikt nigdy tego nie testował i jest to totalne szaleństwo.

Czy ktoś może rozwiać moje obawy zanim spalę kartę :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Arroyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max to około 1,4v. Nie pamiętam teraz dokładnie, pamięci po vmodzie kręciły się gorzej niż przed nim więc vmod zawitał tam może na góra 4 godziny. Padły same z siebie, mimo, że miały idealne warunki cieplarniane (ani za zimno, ani za ciepło) :P.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duzo V dajesz na rdzen, 830MHz to na referencie sie robi bez podnoszenia vgpu.

No tu jest właśnie problem.

825 MHz karta robi na standardowym napięciu. 830 MHz już potrafi się przyciąć. I dzieje się tak od standardowego V to 1.4 V na core. Wyżej nie próbowałem bo mosfery wchodziły ponad 120st.

Wygląda to tak jakby możliwości podkręcania były absolutnie niewrażliwe na podwyższone napięcie GPU. To jest bardzo dziwna sytuacja i nie wiem jak to można wytłumaczyć.

@andrew777 - oczywiście że nie ma obowiązku. Tak sobie pod nosem marudziłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tu jest właśnie problem.

825 MHz karta robi na standardowym napięciu. 830 MHz już potrafi się przyciąć. I dzieje się tak od standardowego V to 1.4 V na core. Wyżej nie próbowałem bo mosfery wchodziły ponad 120st.

Wygląda to tak jakby możliwości podkręcania były absolutnie niewrażliwe na podwyższone napięcie GPU. To jest bardzo dziwna sytuacja i nie wiem jak to można wytłumaczyć.

Zmniejsz temperaturę na mofach ale tak solidnie. 

Jakie gpu ma tempy?? 

Dość często OC jest blokowane/hamowane przez zbyt wysoką temperaturę. Zmniejsz ją i testuj. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny problem co kolega Qjanusz, tyle że ja stosuje soft mod, za chłodzenie odpowiada S1, na mofach też mam dziwne wahania temperatur, na vddc1 80c natomiast na 2 i 3 max co widziałem pod furmarkiem to 108c. ogólnie jak grafa robiła max 820 na rdzeniu o tyle zwiększenie v do 1.3 dało 840 i ani mhz więcej, wyższe v nie dawało rezultatów oprócz wyższych temp vddc. Schłodzenie mofów do ~80c(zima cooling B-) ) nic nie poprawiło. Z tego co widzę po rożnych forach wiele egzemplarzy nie może przekroczyć 850mhz :/ Jedyne co udało mi się odkryć to to, że bios z ASUS'a TOP poprawie oc pamięci ale dużo wydajności to nie daje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość często OC jest blokowane/hamowane przez zbyt wysoką temperaturę. Zmniejsz ją i testuj. 

Wtrącę się pytaniem. Czy po zmianie referencyjnego chłodzenia na S1 + jakiś wentyl, mój GPU pójdzie wyżej niż 680mhz?

Bo tyle robi teraz na tym chłodzeniu producenta. Nie gram z takimi zegarami, po prostu wyżej w tym momencie GPU podnieść nie mogę - przy starcie Furmarka czarny ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejsz temperaturę na mofach ale tak solidnie. 

Jakie gpu ma tempy?? 

Temperatura na mosfetach teraz to od 60st na #1 do 90st na #3, czyli bardzo znośnie. Temp na GPU to błogie 50st nawet przy zasilaniu 1.4V (bardzo dobry bloczek Kyńka), więc to raczej nie jest problem temperatury.

Już się oswoiłem z myślą że mam strasznie kiepski egzemplarz GPU pod OC.

Dziwi mnie tylko ta bardzo mała tolerancja.

Karta idzie stabilnie max 820MHz na standardowym napięciu i 825MHz z vmodem (od standard V do 1.4V włącznie)

Jeszcze jedno. Istnieją pisane mity, jakoby CCC zawadzało z zabawą w OC. W moim przypadku jest to jedna wielka bzdurą. Stery z CCC czy bez, tak samo współpracują z OC karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura na mosfetach teraz to od 60st na #1 do 90st na #3, czyli bardzo znośnie. Temp na GPU to błogie 50st nawet przy zasilaniu 1.4V (bardzo dobry bloczek Kyńka), więc to raczej nie jest problem temperatury.

Już się oswoiłem z myślą że mam strasznie kiepski egzemplarz GPU pod OC.

Dziwi mnie tylko ta bardzo mała tolerancja.

Karta idzie stabilnie max 820MHz na standardowym napięciu i 825MHz z vmodem (od standard V do 1.4V włącznie)

Jeszcze jedno. Istnieją pisane mity, jakoby CCC zawadzało z zabawą w OC. W moim przypadku jest to jedna wielka bzdurą. Stery z CCC czy bez, tak samo współpracują z OC karty.

Rozumiem że sprawdzasz miernikiem jakie jest faktycznie napięcie w stresie. Może mod nie działa i nadal masz taki sam vgpu jaki miales przed modem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi