kaijitsu Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Nie mam radiatorów, napięcie pamięci i gpu na max ile się da (to nie jest dużo, więcej ludzie dają modyfikując bios karty). Każda karta kręci się inaczej, daj na początek 700gpu i 1050 MEM ( po podniesieniu napięć). Ja testowałem po prostu grając, nie bawie się w żadne marki itp Temperatury u mnie 34* w idle i 50* w stress Edytowane 2 Października 2011 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Mam problem z Vmodem na tej karcie.Maluje ołówkiem rezystor ten o tutaj podany w linku http://i39.tinypic.com/9pnr5g.jpg i nic napięcie ani drgnie.Co robie źle ? Moja karta to dokładnie Sapphire Radeon hd4850 512MB Edytowane 23 Października 2011 przez Serekzolty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2012 (edytowane) Czy AMD nie wie już jak zachęcić do kupna nowszych konstrukcji w niższym segmencie czy po prostu zastosowano pissing na starsze karty ? Począwszy od 11.12 poprzez 12.1, 12.2, a w 12.3 to już jest miazga (co jeszcze mogę zrozumieć) mam naprawdę spory spadek wydajności i to zarówno w smarkach jak i w grach, np. : 3dmark06 11.11a ~17000pkt 11.12 ~14500pkt 12.3 ~11000pkt dirt3 11.11a ~ 100fps 11.12 ~ 70fps 12.3 ~ 60fps Edytowane 10 Lutego 2012 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 Żarty się Ciebie trzymają :D ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2012 Witam! Od mniej więcej tygodnia miewam problem z moim 4850. Z góry zaznaczam że na kartę nie ma gwarancji, a zdjęcia są z aparatu a nie print screeny, bo się wywalał odrazu o_O Zaczęło się od częstych wywaleń do pulpitu oraz komunikatów iż został zresetowany sterownik ekranu, ale jeszcze w miarę działało. W momencie w którym zaczęły się pojawiać pierwsze paski na ekranie (takie jak załączone poniżej, tyle że te zdjęcia są z dzisiaj) postanowiłem wyczyścić kartę. Okazało się że była nieźle zakurzona, także ładnie wyczyściłem i wymieniłem pastę - i działa. Przez 2 dni. Po 2 dniach powtórka. Nic nie dało także odkręcenie całego komputera do ustawień domyślnych, a karty graficznej przestawienie nawet na sztywno w tryb 2d. Przyjrzałem się jeszcze raz karcie, okazało się że jeden z kondensatorów wygląda jakby się wylał (płytka pod nim była wyżarta, zielonkawa). Że akurat miałem taki sam (tyle że na większe napięcie) wymieniłem go... ...i nic się nie zmieniło. Zmiana planu oszczędzania energii na wysoką wydajność (ponoć to czasami pomaga jak się sterownik wysypuje) nie pomogło. Temperatury na rdzeniu nie przekraczają 40°C w idlu (w stresie wywala od razu więc nie powiem ile wynoszą, ale z reguły nie przekraczały 60°C). Kostki na pamięciach w stresie również były chłodne - tu tylko sprawdzane ręcznie. Reszta sprzętu jak w podpisie, działa bez problemu. Sterowniki najnowsze, 12.1 Ma ktoś jakiś pomysł czy pozostaje mi tylko kupić nową kartę? Album ze zdjęciami: ImageShack Album - 7 images Dodam jedynie, że błędy graficzne występują już na poziomie biosu oraz, co dziwne, błędów nie ma w trybie awaryjnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 (edytowane) Witam! Zapiąłem RADEONA ASUS 4870x2 2GB ramu (dokładny model to: EAH4870x2), zapóściłem 3D Marka Vantage, a wynik taki jakby na jednym rdzeniu, 9100pkt, a powinien być w okolicy 15k.:-( Jak ustawić kartę aby korzystała z obu rdzeni?? Reszta sprzętu to: i5-2500K @ 4.5Ghz 4x4GB DDR3 1600 Kingston Hyper-X Zasilacz beQuiet 580W Dysk systemowy OCZ SSD Vertex 3 120GB System Vin7 x64 Ultimate Wydaje mi się że pozostałe podzespoły nie powinny ograniczać karty. Proszę o pomoc co jest nie tak. Sterowniki dziś ściągnięte ze strony ATI - versja Catalyst 12.1. P.S. Włączyłem rónież stalkera CS w F-HD, ilośc klatek w okolicy 30-40 FPS. Edytowane 20 Lutego 2012 przez dr_Misiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tank_26 Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2012 Witam 2 miesiące temu grafa 4850 Asus ref zaczęła sypać artefaktami(pamięci).... 20 dni po gwarancji...... Słyszałem o podgrzaniu kary w 200 stopniach na 10 min (piekarnik). No cóż najwyżej padnie do końca - pomyślałem. Rozebrałem , wygrzałem kartę (zaczął się jeden z kondensatorów dymić - na szczęście tylko na powierzchni). Złożyłem odpaliłem komp i do dzisiaj działa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freezoid Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) Witam temperatury na HD4870 stress:__________________________________________________idle: czy to normalne? :P obudowa otwarta + mały wiatraczek dmuchający na grafikę (od strony pokrywy obudowy) Edytowane 28 Lutego 2012 przez freezoid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 niestety mam tak samo, grafa od asusa rdzeń nie chce mi na 800mhz nawet chodzić bo po 3min jest blisko 100stopni i sterownik wywala, napięcie też podnosiłem na 1.26 ciekawe czy od nowości tak maja bo swoją mam używkę więc jest szansa że to pasta jest już wysuszona. Planuję zakup ARCTIC COOLING ACCELERO TWIN TURBO II, może wydaje się to głupie że chłodzenie warte tyle co grafa ale potem przełożę sobie do mocniejszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2012 @freezoid to zalezy, normalne dla karty po kilku latach. Ja rok temu na standardowym radeonie 4870 512 mialem czasem 85stopni w idle ^^. Ogolnie to mam same problemy z nim - musialem obnizac taktowanie pamieci bo byly arty. Dzisiaj wkuryzlem sie bo same bsody mialem podczas instalki windowsa. Smieszne troche bo mialem gora kilkanascie minut na instalacje windy + sterki + msi afterburner gdzie robilem profil z nizszymi zegarami i wyzszymi obrotami. Jak nie zdazylem to BSOD %D Mozna bialej goraczki dostac. Postanowilem sciagnac to gowniane chlodzenie i go przesmarowac uzylem Cool labratory liquid pro i efekt jest zdumiewajacy. teraz przy obrotach na poziomie 2700 i z wlaczonym furmarkiem mam 65 stopni. W idle wentyl na ~28% i mam 50 stopni. Musisz zrobic to samo, rozkrec go zetrzyj stara gowniana paste, wyczysc rdzen i pamieci i naloz nowa (na gpu). U mnie termoprzewodzaca naklejka na pamieci byla w dobrym stanie ale ta na zasilaniu jzu sie kruszyla wiec nie ruszalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 @dr_Misiek Patrz mój post wyżej, zainstaluj sobie 11.11a/11.11b, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freezoid Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 @ZlyDzien dzięki za odp. Trochę się obawiam wymiany pasty bo już przy jednej karcie skończyło się to na uszkodzeniu (nie mam pojęcia co się stało) rozumiem że producenci zawsze stosują te "naklejki" na pamięci, więc będzie trzeba najpierw się w nie wyposażyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mqid Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Witam wszystkich :) Radeon HD4850 512 MB Gigabyte (niebieski laminat), ktory posiadam, ma już 3,5 roku (niestety, już po gwarancji), i od tygodnia są z nim problemy. Mianowicie jakość cieni (ogólnie - gradientów o mniejszej jasności) w aplikacjach OpenGL i DirectX jest dziadowska, jakby karta pracowała w trybie 256 kolorów. Widać to na załączonych obrazkach (Mass Effect 3, gdyby ktoś nie rozpoznał :P). Próbowałem już: -majstrowanie z ustawieniami grafiki w CCC -czysta instalacja sterowników Catalyst (5 wersji sprawdzalem i nic) -reinstalacja systemu -update BIOS-u płycie głównej -underclocking karty (GPU & mem) oraz CPU -przekładka do drugiego slotu PCIE -temperatury wszędzie w normie -tak, zasilacz na pewno daje odpowiednie napięcia w stresie, sprawdzone miernikiem I nic, zero poprawy. Konfiguracja komputera: -ASUS P5K pro -C2D E4500 -4x1GB DDR2 Kingmax 800Mhz -Zasilacz Fortron bluestorm II 500W -500GB HDD Karta do wyrzucenia, czy da się jeszcze coś zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 nic tam nie widze, ciemne screeny czy to jest ME3? Jeslil tak to jest duza szansa ze to kwestia najblizszego patcha albo sterownikow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mqid Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Jak napisałem powyżej, problem występuje we WSZYSTKICH grach korzystajacych z DirextX, pod OpenGL też... Mass Effect był tylko dla przykładu. Przypatrz się cieniom wskazywanym przez strzałki... wyraźnie widać "granice" kolorów i odcieni, zamiast płynnego przejścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trueneo Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Mam pytanie odnośnie GPU clock w 4870, konkretnie podkrecam w sterownikach grafę na 790 ale na dole mam takie pole jak Bieżace wwartości i tam GPU ma 600mhz i taka wartosc tez pokazuje gpu-z w zakładce sensors. O oc chodzi z tym 600mhz fabrycznie grafa ma 750mhz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 @mquid no to nie wiem, ale to i tak nic w porownaniu z tym co ja mam - nie dziala mi zadna gra 3d ^^. Oprocz BF3 co zaskakuje najbardziej. Odpuscilem po weekendzie reinstalacji wszystkiego. @truneo W trybie 2d radeony zmieniaja czestotliwosc na 500MHz. W 3d standard to 750. nie wiem czemu masz 600, moze to wersja autorska ktoregos producenta i zmienili to z 500 na 600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prown Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Walczył ktoś może i znalazł przyczynę BSOD'a atikmpag.sys na hd4850? Wątków na forum jak i w całym internecie sporo, ale żadnego rozwiązania poza piekarnikiem chyba nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charger Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Tak, ja znalazłem powód u siebie :) Mój Vertex 4850 sypał błędem przez około tydzień, przetestowałem chyba wszystkie możliwe tutoriale dostępne w sieci. Niedługo później padła jedna z kości pamięci na karcie i oddałem na gwarancję. Wnioskuję, że BS powodowany był właśnie uszkodzeniem grafiki. Karta trafiła 2,5 tyg temu do serwisu, wciąż czekam na naprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Witam wszystkich :) Radeon HD4850 512 MB Gigabyte (niebieski laminat), ktory posiadam, ma już 3,5 roku (niestety, już po gwarancji), i od tygodnia są z nim problemy. Mianowicie jakość cieni (ogólnie - gradientów o mniejszej jasności) w aplikacjach OpenGL i DirectX jest dziadowska, jakby karta pracowała w trybie 256 kolorów. Widać to na załączonych obrazkach (Mass Effect 3, gdyby ktoś nie rozpoznał :P). To wygląda na sprawę programową. Pamiętam takie przypadki jak w grze bardzo podciągnąłem jasność/gammę. ... tylko dla czego nie miałeś tego wcześniej? Tak samo od siebie to się stało? Masz może grę "Crysis"? Mam ją i wyrenderował bym jakąś lokację u siebie, Ty wyrenderował byś to samo - można by porównać. ps. mam HD4850 z 1 GB pamięci firmy Gigabyte ... temp. w idle jakoś 36-38 st. celsjusza, mam wersję pasywną i dodałem wentylator 120mm @~700-750 RPM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charger Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Kartę miałem około miesiąca - kupiłem nową sztukę. Przez 3 tygodniu działała bezproblemowo z OC 625MHz@750MHz/3600MHz@4200MHz + Accelero Twin Turbo. Maksymalne temperatury w stresie około 45 st. Iddle około 36. Któregoś dnia dostałem BSOD z atikmpag.sys. Sprawdzałem co się da, w moim przypadku pomogło przetaktowanie pamięci z fabrycznych 900 na 700... Wystarczyło troszke ponad 700 i BSOD. Potem wysypało artefaktami, sprawdzałem kartę na drugim PC i to samo. Niestety nie mam jej teraz, jest na naprawie gwarancyjnej... ________________ Karta wróciła z naprawy gwarancyjnej. Oczywiście nowa sztuka. Całość trwała od 2 do 25 kwietnia. Niestety nie udało się się podkręcić nowej sztuki do takiego poziomu jak poprzedniej. 625MHz@720MHz/3600MHz@4000MHz, przy wyższym taktowaniu rdzenia niektóre gry mają artefakty. Mam nadzieje że to koniec złych przygód z Vertexem. Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez charger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2012 Jak wygląda kwestia CF na obecnych sterownikach? Czy problem mikroprzycięć nadal jest taki jak opisywany kilka lat temu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2012 (edytowane) wątpie czy w ogóle działa cross przy nowszych grach - supportu w sterach nie ma już dobre 2 lata ;) (oficjalnie od paru miesięcy) Edytowane 9 Czerwca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Za niedługo HD2/3/4XXX czeka "legacy support" więc będzie tylko gorzej(12.6 beta ich już nie wspierają), choć od jakiegoś czasu (11.12 i nowsze) było czuć spadek wydajności przy nowszych sterownikach(miałem jeszcze niedawno HD4870) więc nie było sensu ich instalacji. Edit: Btw AMD dość szybko wypina się na starsze karty(karty dx9 też szybko olali), bądź co bądź na takim 4870 przy niezbyt dużych wymaganiach co do rozdzielczości dało się grać przy znośnym fps we większość tytułów. NV wciąż wspiera GF6 (czy się opłaca instalować świeże drivery dla takiej karty to już inna kwestia, ale przynajmniej oficjalny support dla współczesnych os'ów jest) Edytowane 9 Czerwca 2012 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 (edytowane) bądź co bądź na takim 4870 przy niezbyt dużych wymaganiach co do rozdzielczości dało się grać przy znośnym fps we większość tytułów. To jest właśnie główny powód dla którego przestają ją supportować - jest zbyt wydajna, kupa tranzystorów, wysoki RAW power ... tylko nigdy nikt sie nie starał napisać dobrych sterów :> Sądzę że gdyby zrobili troche optymalizacji to spokojnie dorównałaby kartom 6850/7770 :) pomijając oczywiście teselacje czy tam jakieś DX11 i inne nieużywane ciach!ły :> BTW - jak ktoś chce moją to zapraszam :) Edytowane 10 Czerwca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maff003 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2012 Witam, posiadam kartę graficzną Radeon HD4870 od prawie 4 lat, ostatnimi czasy dzieją się z nią dziwne rzeczy, np. odpalam filmik na youtube, czy przez odtwarzacz, filmik po chwili sie zwiesza po czym ekran zaczyna migać na czarno, czasem wyskakuje komunikat, który mówi że sterownik amd przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawnośc po czym komputer się zwiesza i musze go resetować, temperatura jest wporządku, nie przekracza 60stopni ponieważ gdy pierwszy raz mi sie to stało podkręciłem wiatrak do 50% i obniżyłem czestotliwość taktowania GPU do minimum, gdy odpalam bardziej wymagające gry(diablo 3) karta wydaje dziwny dźwięk przypominający brzmieniem ulatniające się powietrze, próbowałem już wgrywać nowe sterowniki, przeczyściłem całą karte dokładnie, nic nie pomogło dlatego piszę tutaj o pomoc. Niżej podaje reszte mojego sprzętu: Karta Graficzna: PowerColor Radeon HD4870 Procesor: Intel Core 2 Duo E7200 Zasilacz: Corsair 450W Płyta główna: Asus P5K SE/EPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmx166 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Czy takie temperatury sa wporzadku ?Karta to 4870 1 GB sapphire, w grach osiaga maksymalnie 70 C Edytowane 29 Marca 2013 przez mmx166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal321 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2013 są ok ale wyczyść chlodzenie to może coś spadnie w dół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wraith Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2013 Ja bym powiedział, że są bardzo ok. Na moim Palicie HD 4870 z 512 ramu, przy fabrycznym chłodzeniu temperatury dochodziły czasami i do ponad 90 stopni. Nie mówię już o tym, że karta wyła jak potępiona. Po zdjęciu tego plastiku i założeniu 2 w miarę cichych wolnoobrotowych wentylatorów 92 mm, mam maksymalnie 85 stopni. Tak więc wydaje mi się, że u Ciebie są świetne temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmx166 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2013 Karta ma chlodzenie jeszcze Vapor-x czyli takie jak ze sklepu .Zakupilem ja na allegro.Jedynie co to ze sterami ciagle problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...