lukaspl21 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) Prawdpopodobnie dwie przyczyny są trafne. Czujnik raczej przekłamuje, a w 2D zegary i napięcie obniżają się prawidłowo (500/700). Kupiony tydzień temu mój gigabyte na tym referze od ATI przy 40% schodził w okolice 45*C w idle, przy 30% było ok 60*C. Teraz na accelero przy nawiewie 800rpm mam 36*C idlesam nie mam 4850 ( planuje zakup) ale wyczytałem że jest bios od MSI gdzie zegary lecą do 160 / 500 i napięcie chyba spada do ok 1 czyli ok 0,2 z ułamkiem od standartowego , rozmawiałem z kolesiem z AMD ale on nic nei może powiedzieć czy będa zmieniać bios w nowych kartach aby tak to wyglądało jak w biosie MSI , bo same sterowniki chyba tu nie pomogą POZDRO Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez lukaspl21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 A tym, że mam większe zaufanie do PR, niż np. Gainward'a. Chyba każdy ma jakieś swoje ulubione marki i te, które omija szerokim łukiem. Ja np. nigdy bym GA nie kupił, bo miałem nie miłe przygody z tym producetem i mam po prostu uraz. Po prostu, poza tym nas ASUSach podobno piszczą cewki, stąd też mój wybór padł na PR. Nie twierdzę, że nie masz racji, bo faktycznie róznią się one tylko naklejką, ale dochodzą do tego osobiste doświadczenia z firmą, co w moim przypadku na starcie GA i ASUS (za te piszczenie, choć może to nie we wszystkich) wyklucza, stąd też wybór padł na PR, bo był akurat dostępny, jakby nie było to wziąłbym zapewne Sapphire. wszedzie sie to zdarza, cewki piszczaly w palitach, galaxy. W kazdej moze sie to zdarzyc. Jednak podstawowym kryterium jest tez serwis. Zadne firma nie ma tak dobrze rozwinietego serwisu jak np. Asus i tak user friendly. Z calym szacunkiem do Ciebie, mam nadzieje ze z Powercolor'em nie bedziesz mial problemow i nie bedziesz musial odsylac na gwarancje, bo jesli tak sie zdarzy to dopiero zobaczysz co znaczy serwis u Powercolor'a. Dlatego jak przede wszystkim kieruje sie cena i serwisem, w przypadku GA to byla przede wszystkim cena, poniewaz gdy go kupowalem byl tanszy o 70-80 PLN od najtanszej karty innego producenta. A jesli kierowalbym sie tylko serwisem to tylko i wylacznie ASUS. Ale ok. kazdy ma swoje przekonania i sie tym kieruje (osobiscie nie cierpie Gigabyte'a i wiem ze nigdy nie kupie zadnego z ich produktu, ale to tak jak mowie osobiste przekonanie mimo ze produkt moze i nie odbiega od produktow konkurencji). Poprostu na slowo Gigabyte dostaje sraczki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 a jakim sposobem to tak?edycja biosu poprzez hex editor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) wszedzie sie to zdarza, cewki piszczaly w palitach, galaxy. W kazdej moze sie to zdarzyc.Tak -może.Ale miałem Galaxy całe kopy i na żadnej(no może na 6600GE ale nie pamiętam już) nie piszczały cewki(ostatnią sprzedałem około miesiąca temu).Nie miałem Palita(bo jaki tam Gainward teraz?) ale koledzy mieli/mają i tu już cewki zdarza się usłyszeć lecz nie jest to norma.Słuch mam ok zresztą ,a komputer cichy jak mysz(WC).Co do Gigabyta to się 100% zgadzam.Dostałem kiedyś nauczkę podwójną i po walce z serwisem(oni przegrali ,a ja szydziłem ,bo nie byli przed przegraną mili za to pewni siebie niezwykle) powiedziałem basta.Palit ogólnie zachowuje się w normie ale mają swoje dziwactwa -niekiedy kłopoty z wyjściem na TV, czujnikami temperatur itp.Ale cena/jakość jest korzystna.Teraz wchłonęli(wchłaniają?) Galaxy...no to raczej nie kupię Galaxy już.Dla mnie najważniejsze jest cena, jakość i możliwości karty(oczywiście jak nie biorę referenta, bo te są...).Z serwisem sobie poradzę -nie jest to miłe ale są możliwości. Coby nie brnąć w OT to powtórzę za innymi -referenty z założenia są takie same.A na serwis Asusa też słyszałem narzekania.To zależy często od indywidualnych sytuacji.Znajomi mieli pełno kłopotów z pewnym krakowski sklepem("Moje boje z.." :wink: ) ,a ja najmniejszego.Nie ma ścisłej reguły.Takie dywagacje do niczego nie prowadzą.Biorąc referenta kupiłem PC zamiast Palita(sorry -Gainwarda hihi) dlatego ,że w "okolicy" Palit/Gainward cieszy się kiepską opinią i trudno go opylić.A ja odsprzedaję wszystko z IT w zasadzie kolegom we wspomnianej okolicy i dlatego wybrałem nieco droższego PC :wink: .To dopiero "obiektywny" powód coooo? :wink: BTW to ciągle nie mogę wrzucić sterowników 8.8 beta na Vista 64...Nie ma dramatu ale nieco to dziwne.Jak instaluję to następuje zwiecha i "ręka szuka przycisku na R" :wink: Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad12601 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 mamdo was pytanie.na stronie ati pisze ze do 4870 wymagany minimum zasilacz 500watow.dzisiaj dostalem ta karte i na pudelku pisze ze conajmniej 550watow.ja mam zasilacz 500watow.nie bede mial problemow z ta karta?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 A jakiej firmy to zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad12601 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 zasilka chieftec cft 500a-12s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 bez problemów z tym chiefem :];) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad12601 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 a i jeszcze jedno.mam karte asusa 4870 i nie wiem jakie stery do niej zainstalowac.na stronie asusa najnowsze to 8.511 a na stronie ati 8.7.instalowac te asusa czy te ati?? moze asusa bo moze te asusa sa specjalnie do tych kart asusa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djs Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 edycja biosu poprzez hex editor Bardzo dobra wiadomość :) Jak można kolegę prosić to byłoby miło mieć możliwośc ściągnięcia tego biosu. Też mam asusa i za każdym razem, gdy próbuję go edytować za pomocą RBE 112 mam potem problemy z poprawnym działaniem karty - wywalają mi np.: CCC, gry itd. Mam nadzieję, że ten bios od ciebie pracowałby prawidłowo :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) Bardzo dobra wiadomość :) Jak można kolegę prosić to byłoby miło mieć możliwośc ściągnięcia tego biosu. Też mam asusa i za każdym razem, gdy próbuję go edytować za pomocą RBE 112 mam potem problemy z poprawnym działaniem karty - wywalają mi np.: CCC, gry itd. Mam nadzieję, że ten bios od ciebie pracowałby prawidłowo :) pozdrawiam Cała kolekcja,pamiętać flash z dosa 8.8 beta nie działaja na tych biosach. http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=197219 Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Teraz to będzie "Prawie jak ikstrim" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) a i jeszcze jedno.mam karte asusa 4870 i nie wiem jakie stery do niej zainstalowac.na stronie asusa najnowsze to 8.511 a na stronie ati 8.7.instalowac te asusa czy te ati?? moze asusa bo moze te asusa sa specjalnie do tych kart asusa?? Instaluj najnowsze od ATI. PS. Dzięki maxforce ;) Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez kojak_ct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 To pomyłka. Nie do Ciebie to było skierowane. Sorka. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad12601 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Instaluj najnowsze od ATI. ale chyba jak na tronie asusa sa 8,5 to chyba te od producenta tzeba instalowac mi sie zdaje.moze majja jakies dodatkowe opcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Asus na swojej stronie poprostu nie uaktualnił sterowników, do najnowszej wersji. Norma wśród producentów. Ściągnij najnowsze ze strony ATI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Witam. zakupiłem 4850 od Gigabyte i moje pytanko jest nastepujace. jaki program do krecenia karty? ATiTOOL bedzie dobry? i jak jest z ta edycja biosu w sprawie 2D jezeli chodzi o karty od Gigabyte? wszytko jest wporzadu programy sa kompatybilne? pozdrawiam i czekam na odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Witam Bazyss Odpowiedzi na twoje pytania były już wielokrotnie podawane w tym temacie, wystarczy tylko skorzystać z komórek mózgowych i skorzystać z opcji szukaj. pozdrawiam :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 co do taktów w 2d obie karty identyczne mają ustawienia 500/750, napiecia też default - sprawdzałem biosy itd - żeby było ciekawiej do sapphira wgrałem modowany bios 160/500 i tak tempy sporo wyższe niż na gb :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Jaki design? Dla obrazka na wentylu sie karte kupuje a to w porzadku? Design grafiki na pudełku -_-. Nie bądź taki poddenerwowany bo Ci coś pęknie ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjanek Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Witam. zakupiłem 4850 od Gigabyte i moje pytanko jest nastepujace. jaki program do krecenia karty? ATiTOOL bedzie dobry? i jak jest z ta edycja biosu w sprawie 2D jezeli chodzi o karty od Gigabyte? wszytko jest wporzadu programy sa kompatybilne? pozdrawiam i czekam na odp. AtiTOOL nie działa z tą kartą (przynajmniej na moim złomie) Kręć "AMD GPU Clock Tool" O biosach od Gigabyte patrz #1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 AtiTOOL nie działa z tą kartą (przynajmniej na moim złomie) Kręć "AMD GPU Clock Tool" O biosach od Gigabyte patrz #1 dzieki za odp. juz przeczytalem troszke tego tematu... i mam nadzieje ze uda mi sie caly :D pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Design grafiki na pudełku -_-. Nie bądź taki poddenerwowany bo Ci coś pęknie ;P czy ja jestem poddenerwowany? nie sadze, ja problemu za zakupem nie mam. A jesli dla grafiki na pudelku ...... to jeszcze lepiej.... ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 przepatrzylem całą pierwszą strone i nigdzie nie widze modowanych biosów pod 4850...?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjanek Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 przepatrzylem całą pierwszą strone i nigdzie nie widze modowanych biosów pod 4850...??CYTAT 1. Ściągamy Radeon Bios Editor np STĄD - wersja v1.11 kompatybilna jest tylko z biosami w VER011.004.000.000.xxx. Nie obsługuje biosów Gigabyte tzn. VER011.003.000.000.xxxxx Ukazała się wersja 1.12 , ale nie wiem czy obsługuje Giby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 RBE v1.12 obsługuje Gigabyte'y i biosy VER011.003.000.000.xxxxx :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 jest jakikolwiek EDYTOR do nowych radkow dzieki ktoremu mozna by Edytowac Timingi karty? cos jak kiedys RABIT? bo ten RBE - pozostawia jeszcze wiele do zyczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) zakupiłem wczoraj hd4850 od gigabyte - generalnie ok i nie za glośno ale... - faktycznie cos może być nie tak z tymi czujnikami - fan fixa walnąłem na 50% ale jedyny zysk jaki mam to podczas grania - i wtedy zamiast 88 stopni mam 86......a w idle caly czas 82 nie mam otwartej budy - raczej szczelnie zamknieta - nawiew z przodu 1x92mm i 2 wyciagi z tyku - 1x92mm i w zasilaczu 12cm... - generalnie kanał powietrzny prawie wzorcowy nie zakłócony niczym(no moze za slaby nawiew z przodu ale na tym szicie P35 regulacja jakichkolwiek obrotow nie istnieje) no i tak sie zastanawialem czy jest cos sensownego do zabawy tym wentylatorem czy tylko zabawa w bios albo profile? swoja droga patrzyl ktos inne opcje w tym pliku profilu? ps.mam problemik w grid - ustawienia na full total hiper extra 1920x1200 - no i sobie jade - cud miód malina i nagle na przyklad na zakrecie lapie straszliwego mula....wszystko sie kompletnie wlecze by za chwile ruszyc jakby nigdy nic i tak z pol okrazenia relaks..... moze cos nie tak mam ze sterami bo obylo sie bez reinstala systemu a mialem nv i mase kodekow(z tymi teraz tez jazda bo wczesniej byly tez kodeki nv do niektorych filmow)...chyba ze jest jakis patch ?? :) Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez zbynia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Witam Zwodowałem karte i ku mojemu zaskoczeniu 34*C na rdzeniu w idlle , w stesie narazie nie testuje ponieważ nie mam radiatorów na 4 pamięciach :P zabrakło. Mimo to pamięci są całkiem chłodne, PS Da się zrobić pencil mod bez wyciągania karty, może mi ktoś podać wartość rezystancji warstwy grafitu połączenia ścieżek tak aby uzyskac 1,4~1,45V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjanek Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Karta od Gigabyte chyba jest walnięta, albo ja taką kupiłem. Po wymianie na Asusa wyniki 3DMark06 wzrosły o około 2500-3000pkt (stery 8.8 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...