Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

bios 1.9 do plyty pomogl, dzieki za pomoc :)

edit: teraz z kolei nie moge zainstalowac sterow, jest kilka bledow po kolei z tego jeden ktory sie nadaje do zacytowania to cannot load aticim.dll czy cos w tym guscie, przy sterach z plytki jest to samo co przy 8.8 z netu :/

Edytowane przez kino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usuwalem dalej, roznymi programami, pliki, rejestry, watpie zeby cos moglo zostac i dalej ten sam blad, niby karte moge zainstalwoac przez aktualizuj sterownik(nie ma zadnego panelu sterowania) i nawet jakostam dziala(wiedzmin 1920x1200 w wysokiej jakosci ma na oko 20klatek na niekreconym e2140), wolalbym uniknac przeinstalowywania windowsa a nie moge po prostu zainstalowac na nowo bez formatu bo moj sie chyba zaktualizowal do sp3 a oryginal ktory mam to sp1. pokombinuje jeszcze mzoe uda sie to jakos rozwiazac, jesli nie to pewnie format bedzie nieunikniony :/

edit: z 8.7 identyczne bledy

Edytowane przez kino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczekaj jeszcze - ludzie wrócą z pracy to może cos wymyslą

sam jestem ciekaw, bo planuję przesiadkę z zielonych na czerwonych :)

może procedura takiej 'przesiadki bez reinstalu' krok po kroku powinna znaleźć sie w faq?

czyli co robimy najpierw (ja kolejnosci nie zna - tylko przykładowo):

1. usuwamy sterowniki Nvidia

2. uzywamy driver cleaner'a

3. restart, ponawiamy driver cleanera

4. wyłączamy kompa, zmieniamy grafikę

5. uzywamy driver cleanera ;)

6. instalujemy catalytsty

7. restart i wszystko hula

imho w zwiaku z wydajnością i cenami nowych radków duzo ludzi robi takie przesiadki na serie 4, więc takie info w faq w 1wszym poście powinno być

Edytowane przez Burning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje się ktoś może, czy na 4850 będzie pasował Zalman ZM-VHS1?

TAKI

Kurde, sam juz nie wiem co dawac na ta sekcje, takie radiatorki pentagrama co wiekszość daje wygladaja naprawdę mizernie:/

A chcę byc w 100% pewien ze bedzie wszystko ok:/

Najlepiej IMO przezentuje się oryginalny ucięty fragment standardowego chłodzenia, ale nie chcę gwary tracić:/

Edytowane przez matas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje się ktoś może, czy na 4850 będzie pasował Zalman ZM-VHS1?

TAKI

Kurde, sam juz nie wiem co dawac na ta sekcje, takie radiatorki pentagrama co wiekszość daje wygladaja naprawdę mizernie:/

A chcę byc w 100% pewien ze bedzie wszystko ok:/

Najlepiej IMO przezentuje się oryginalny ucięty fragment standardowego chłodzenia, ale nie chcę gwary tracić:/

Ryzyk fizyk hehe;) Ja jakoś się tym nie przejąłem i szybciutko z oryginału uciąłem ten kawałek na sekcje;) Jakby coś się stało to od czego są koledzy z forum:) Panowie mam takie pytanie, mianowicie ostatnio sobie poradziłem z chłodzeniem mojej karciochy( Ci którzy mają wysokie temperatury z S1- sprawdzcie jeszcze raz jak dokręciliście to ustrojstwo- Jak dokręciłem na maksa temperatura spadła o kolejne 20st!! Szczególnie ta MEMIO- teraz jest już wszsytko ok)Ale przejdzmy do mojego problemu, coś mnie ewidentnie blokuje, i znowu zastanawiam się nad płytą głóną, powiedzcie czy zbyt gorące NB może powodować zwiechy, bo u mnie ten radiator aż parzy:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem. Otóż po zainstalowaniu Ati Tray Tool wyskakuje mi komunikat "Can not connect to low level driver". Co z tym zrobić??

Bylo kilka stron temu napisane co zrobic... :mur:

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3081473

Edytowane przez Proofit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodzenie jak w podpisie - Coolink GFXChilla

IDLE - 38 stopni C

Stress (2 h Furmark) - 62 stopnie C GPU (DISPIO), 69 stopni VRAM (MEMIO) - 680/1080 MHz, wiecej na V stock nie bangla bez artow

W kwestii radiatorow - pamieci i sekcja obklejone radiatorami z kompletu i radiatorki nawet po kilku h grania w Crysis przy taktach j.w. nie parza - sa gorace, ale paluch da sie utrzymac na nich. Wiec nie ma chyba takiej tragedii z tymi radiatorami...

Edytowane przez Yamnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 2 x 120 mm w budzie + 120 mm w zasilce + 120 mm na procku - nieslyszalne ;)

Powaznie - napewno cichsze niz stockowa suszarka puszczona na 35 % obrotów. Przy trzech 120 puszczonych na 50 % (buda + procek) nadal szum z tych dwoch 80 na karcie zlewa sie z tlem.

Narazie wszystkie wentyle wpiete w plyte, wypowiem sie madrzej jak jakis kontroler obrotow zakupie (niedlugo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak słabo ;O

Na moim Twin Turbo, z radiatorem od GF4MX/440 na kostkach i AC na zasilania mam

Idle 40°C na 40% wentyla

Stress 55°C na 60% wentyla

Memio, dispio, shaderio nie przekraczają 55°C w stresie ;]

Gdzie wentyl na 100% to mniej więcej 35% na stockowym (jeżeli chodzi o ciszę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak słabo ;O

Na moim Twin Turbo, z radiatorem od GF4MX/440 na kostkach i AC na zasilania mam

Idle 40°C na 40% wentyla

Stress 55°C na 60% wentyla

Memio, dispio, shaderio nie przekraczają 55°C w stresie ;]

Gdzie wentyl na 100% to mniej więcej 35% na stockowym (jeżeli chodzi o ciszę).

Czym obciążasz karte? Jakie masz temperatury na 100% wiatraków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ncixus.com/products/32726/H485QT512P/HIS/

HIS Radeon HD 4850 ICEQ4

224$ przeliczając na złotówki daje nam 500zł. ciekawe ile policza sobie w PL

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16814127370

Ciekawe jak smiga ta MSI

Ja narazie zaopatrze sie chyba w 2szt. Toxica

pozdro

Edytowane przez Fisher15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Strasznie mnie wkurzają recenzje na tweaktown, a konkretnie pomiar temperatury i głośności. Nie mówi mi to zupełnie nic, a patrząc na liczby wychodzi że to chłodzenie jeszcze głośniejsze od referencyjnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna podkrecac ile karta da rade :D

jak temperatura bedzie za wysoka (chyba 105°) to wiatrak sie wlacza na 100% (nawet jak sztywno mniej ustawimy)

Ale optymalna temperatura pracy raczej tego nie mozna nazwac ;)

/chyba ze nie o podkrecanie chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryzyk fizyk hehe;) Ja jakoś się tym nie przejąłem i szybciutko z oryginału uciąłem ten kawałek na sekcje;) Jakby coś się stało to od czego są koledzy z forum:) Panowie mam takie pytanie, mianowicie ostatnio sobie poradziłem z chłodzeniem mojej karciochy( Ci którzy mają wysokie temperatury z S1- sprawdzcie jeszcze raz jak dokręciliście to ustrojstwo- Jak dokręciłem na maksa temperatura spadła o kolejne 20st!! Szczególnie ta MEMIO- teraz jest już wszsytko ok)Ale przejdzmy do mojego problemu, coś mnie ewidentnie blokuje, i znowu zastanawiam się nad płytą głóną, powiedzcie czy zbyt gorące NB może powodować zwiechy, bo u mnie ten radiator aż parzy:/

Może, a jak masz wentylowaną budę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, krótkie pytanko:

Czy jest jakis sposób na płyną regulację obrotów wentylatora dostosowaną do temperatury?

Robiłem FanFix - 2D ok ale i tak dochodzi do 100st w stresie

Modyfikowałem bios obniżając zegary 2D - temperatura spadła choć nie aż tak jak sądziłem ale sytem się zawieszał.

Generalnie chodzi mi o to żeby karta w 2D była chłodna i cicha a w 3D w miarę chłodna i niekoniecznie cicha. Dlaczego nVidia może zrobić gtx280 którego zegary w 2D mają 150/200 a w 4850 aż 500/750?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi