sokarsg-1 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Wyszła nowa wersja Rivy 2.11, fajny programik ale wciąż nie wiem jak zmieniać prędkość wiatraczka tak aby przyspieszał zwalniał w zależności od temperatury, mam te opcje nie aktywne. Wie ktoś jak to zrobić bo ponoć można, a ATI TT nie używam bo się wywala np. przy Call of Duty 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 (edytowane) sokarsq-1 mi ATT wywala GRIDa - ostatnio tylko przy powtórkach, a szkoda, bo lubię czasem obejrzeć w CoD4 nie mam problemów też nie wiem jak ustawiać wentyle w RivaTune :/ frencci inne wentyle mogą potrzebować innej regulacji (np. nie odpalać przy zbyt niskim napięciu) ale dla profilu 2D mam 2% dla 3D przy 50stopniach odpala się 20%, a dalej co 5stopni o 10% w górę (55C - 30%, 60C - 40% ... 80C - 90%) i przy 90stopniach 100% takie ustawienie sprawia, ze w grach nie przekracza mi tych 65stopni i nie wyje wiecej niż na 40% chłodzenie niereferencyjne - 'kwiatek' Palita edit: poprawione literówki i sens zdań Edytowane 26 Września 2008 przez Burning Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 sokarsq-1 mi ATT wywala GRIDa - ostatnio tylko przy powtórkach, a szkoda, bo lubię czasem obejrzeć w CoD4 nie mam problemów też nie wiem jak ustawiać wentyle w RivaTune :/ frencci inne wentyle mogą potrzebować innej regulacji (np. nie odpalać przy zbyt niskim napięciu) ale dla profilu 2D mam 2% dla 3D przy 50stopniach odpala się 20%, a dalej co 5stopni o 10% w górę (55C - 30%, 60C - 40% ... 80C - 90%) i przy 90stopniach 100% takie ustawienie sprawia, ze w grach nie przekracza mi tych 65stopni i nie wyje wiecej niż na 40% chłodzenie niereferencyjne - 'kwiatek' Palita edit: poprawione literówki i sens zdań Dziekuje ;-] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceek Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 (edytowane) Ja kupowalbym aluminiowe z duza iloscia 'drutow' i to nie ciasno upakowanych bo nie bedzie swobodnego przeplywu powiatrza a co za tym idzie i odbierania ciepla. Miedz bardzo dobrze odbiera cieplo ale tez slabiej niz aluminium je rozprasza (dlatego w wiekszosci coolery maja miedziane podstawy, heatpipe'y a juz finy sa aluminiowe)- do tego te Primecooler'y sa nizsze i chyba beda mialy mniejsza powierzchnie rozpraszania niz dwa pozostale. Te dwa aluminiowe- nie wiem jak Pentagramy bo ich nie mialem- ale Zalmany maja dosc mala powierzchnie styku z podlozem. Sa za to naprawde dzielem sztuki z potezna powierzchnia radiatorkow i dlatego takie wybralem do chlodzenia czesci sekcji zasilania 4870. Niedlugo zakladam. Wymienilem jednak wszedzie tasmy na Akase. Ot- taka moja subiektywna opinie ;-] Litości, ten temat był przerabiany już wiele razy, ja zawodowo nawet siedzę w ciepłownictwie/klimatyzacji więc proszę litości, coolery mają miedzianą podstawkę i resztę aluminiową tylko dlatego żeby nie kosztowały po 300 czy 400 zł i nie ważyły 3 kg a nie dlatego że aluminium niby lepiej oddaje ciepło czy coś takiego, może w sieci pojawią się testy thermalrighta ultry 120 wykonanej całej z cu w porównaniu z normalną to zobaczysz gdzie możesz sobie włożyć te bajki o słąbym oddawaniu ciepła, chociaż oczywiście powierzchnia oddawania ma jakieś znaczenie, tyle że w tym przypadku minimalne Edytowane 26 Września 2008 przez ceek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 hmm raczej memio to pamieci a te gpu vrm to sekcja zasilania tylko mnie interesuje jakie macie temperatury na tym w stresie vrm - video ram memio - memory input output na GPU, czyli sekcja GPU odpowiedzialna za domyśl się co :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 (edytowane) Litości, ten temat był przerabiany już wiele razy, ja zawodowo nawet siedzę w ciepłownictwie/klimatyzacji więc proszę litości, coolery mają miedzianą podstawkę i resztę aluminiową tylko dlatego żeby nie kosztowały po 300 czy 400 zł i nie ważyły 3 kg a nie dlatego że aluminium niby lepiej oddaje ciepło czy coś takiego, może w sieci pojawią się testy thermalrighta ultry 120 wykonanej całej z cu w porównaniu z normalną to zobaczysz gdzie możesz sobie włożyć te bajki o słąbym oddawaniu ciepła, chociaż oczywiście powierzchnia oddawania ma jakieś znaczenie, tyle że w tym przypadku minimalne Jako Cieplownik to pewnie masz racje, dlatego pisalem, ze to moja subiektywna opinie. Zastanawialem sie, gdzie sobie moge wsadzic 'te bajki o slabym oddawaniu ciepla'...hmm, jesli dobrze Cie zrozumialem to niestety zawiode Cie- mam inne preferencje.Pozdrawiam, nie egzaltuj sie tak przeciez. radziuinblack - w takim razie sorry za zla podpowiedz, bierz te miedziane :wink: Edytowane 26 Września 2008 przez frencci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamkul Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 GAINWARD 4850 GOLDEN SAMPLE... Jak juz wczesniej pisalem mialem problemy z ta karta w 3D. Czarny ekran, artefakty, VPU recovery itp. Tydzien temu odeslalem karte na gwarancje (ESC) wczoraj dostalem nowa z serwisu. Po wymianie problemow brak:) Wyglada na to ze faktycznie czesc pierwszej partii tych kart mogla byc wadliwa.. Dostalem nowa karte z nowym biosem (011.008) i troche rozniaca sie od poprzedniej... radiator w poprzedniej byl mocowany na same srobki w nowej jest metalowa podkladka:) czyli... zamiast sie meczyc i szukac niepewnych rozwiazan.. najlepszym wyjsciem jest oddanie karty na gwarancje :) odnosnie samego biosu 011.008 wiatrak wieje na 50% w starym biosie bylo to 6% jestem pewien ze wiatrak na 50% w mojej nowej karcie jest duzo cichszy niz w starej karcie po ustawieniu na 50... hmmmmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHe mRuWa Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Palit XpertVision Radeon HD4850 440zł z przesylka - dostane gdzies taniej 4850, a wogole dobry pomysl by ja kupowac - wentylator podlacze pod kontroler obrotow i mysle ze w 2D nie bedzie przeszkadzal, a w 3D bez znaczenia bo i tak jak gram to jest glosno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanti Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 vrm - video ram memio - memory input output na GPU, czyli sekcja GPU odpowiedzialna za domyśl się co :) spoko ja sie jakos nie upieram, ale jak sie wygogluje to wszedzie raczej jest napisane ze to Voltage Regulator Module o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 tHe mRuWa ja mam takiego - o obrotach wentylatora poczytaj na poprzedniej stronie cisza w idle, znośnie w graniu - bez kontrolera obrotów sie obędzie jak ustawisz profile 2d i 3d dla wentyla poza nazwą i małym pcb bardzo mi sie podoba, choć do mojej mobo kolorystycznie lepiej pasował Glaciator ;] ale na komandosie ten też da rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHe mRuWa Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 tHe mRuWa ja mam takiego - o obrotach wentylatora poczytaj na poprzedniej stronie cisza w idle, znośnie w graniu - bez kontrolera obrotów sie obędzie jak ustawisz profile 2d i 3d dla wentyla poza nazwą i małym pcb bardzo mi sie podoba, choć do mojej mobo kolorystycznie lepiej pasował Glaciator ;] ale na komandosie ten też da rade Takie ma taktowania 625/1986? Nie ma bledu w opisie?;) A te 512MB dadza rade w 1920x1200 czy moze jednak pokusic sie o wersje z 1GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 spoko ja sie jakos nie upieram, ale jak sie wygogluje to wszedzie raczej jest napisane ze to Voltage Regulator Module o Jak najbardziej możliwe :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 tHe mRuWa do takiej rozdziałki to fajniejszy byłby 4870 1GB, bo niżej taktowany GPU w 4850 nie wykorzysta potencjału 1GB a z kolei 4870 będzie się mógł przyduszać na Twoim procku, hmm.. takty jak w opisie, pójdzie troche wiecej, ale na szokujące wyniki GPU bym nie liczył, bo zasilanie ma 2fazowe za to pamięci ładnie idą do góry i nie grzeją sie zbytnio (za to warto schłodzić cewkę od pamięci, bo parzy) z której strony nie patrzeć - gluteus maximus z tyłu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Takie ma taktowania 625/1986? Nie ma bledu w opisie?;) A te 512MB dadza rade w 1920x1200 czy moze jednak pokusic sie o wersje z 1GB? Ja bym sie chyba bardziej sklanial do tego GB z 1GB ramu i pasywnym chlodzeniem (+dolozyc wentyl 12cm na wierch kanapki). Cena kolo 520+wysylka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ardianz Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Michaelius też myślałem o tym Gb ale 1gb nic nie daje a ceny 4850 dzisiaj spadły http://www.skapiec.pl/site/cat/14/filtr/_0...0_0_0_0_0_0_0_0 i zaczynają się od 408zł :D nie licząc wahań kursu dolara, ceny w październiku i listopadzie będą wyższe ? (premiera 4830 powinna je obniżyć) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Moze i nie daje , ale jest w cenie podkreconych kart konkurencji tylko Golden Sample czy Toxic. A te 408 to hmm - kupilbys w tym sklepie? http://www.megamania.pl/kontakt/ bo to oni maja Asusa za 408 pln , 80 zeta taniej niz konkurencja ? Swoja droga nastepny na liscie Sapphire za 415 jest z pixmanii wiec droga wysylka. Czyli zostaje 420 za Palita - co prawda chlopaki wygladaja na garazowcow ale chociaz z komentarzami i wpisanym adresem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 z pixmanii sie nie kupuje! idzie 2tyg, a serwis nie istnieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 z pixmanii sie nie kupuje! idzie 2tyg, a serwis nie istnieje Swiete slowa prawisz Kumie, swiete!!!! :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadeRev2 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 W grze piszczy??? bo mój piszczy w wymagającym 3d i w benczach, poprzedni 3870 tylko w benczach i ciekawi mnie czy wszystkie 4850 piszczą/syczą Wymuś odświeżanie w control panel, można śmiało instalować sam nawet używam po ~roku przerwy W grze nie, podczas grzania tylko. u mnie z kolei (palit) piszczy przy szescianie (show 3d view/scan) w ATT (chyba najglosniej ze wszystkich przypadkow, tu robi ~1.3k fps) przez to boje sie skanowac za artami, moze nie powinienem? reszta przypadkow to np, loading screeny w 3dmark06, czasami w css menu, ogolnie to gdy renderuje cos z duza iloscia klatek -- piszczy czym to grozi gdy np odpale taki scan for artifacts w ATT? karta jest do wymiany? jest to normalne? nic sie nie stanie? moze to chlodzenie dali tak glosne zeby zagluszalo te piski... >< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Pisał już ktoś/gdzieś na temat takiego egzemplarza?: http://sklep.benchmark.pl/pelny_61081.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Pisał już ktoś/gdzieś na temat takiego egzemplarza?: http://sklep.benchmark.pl/pelny_61081.html pewnie nie.bo za 130zł więcej jest palit sonic 4870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 pewnie nie.bo za 130zł więcej jest palit sonic 4870 Ceny w komputroniku mozna porownywac tylko z cenami w komputroniku :) Jak tu jest za 600 to normalnie bedzie po 550 albo i mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zonc Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 GAINWARD 4850 GOLDEN SAMPLE... (...) odnosnie samego biosu 011.008 wiatrak wieje na 50% w starym biosie bylo to 6% jestem pewien ze wiatrak na 50% w mojej nowej karcie jest duzo cichszy niz w starej karcie po ustawieniu na 50... hmmmmm Bardzo ciekawe! wygląda na to że po prostu zmienili skalę dla wentylatora, gdyż tej karty nie da się tak rozgrzać żeby potrzebowała nawet te 50%. Strzelam że te 'nowe' 50% odpowiada 30% u mnie - czyli wciąż bardzo cicho a sporo chłodzniej u mnie z kolei (palit) piszczy przy szescianie (show 3d view/scan) w ATT (chyba najglosniej ze wszystkich przypadkow, tu robi ~1.3k fps) przez to boje sie skanowac za artami, moze nie powinienem? reszta przypadkow to np, loading screeny w 3dmark06, czasami w css menu, ogolnie to gdy renderuje cos z duza iloscia klatek -- piszczy czym to grozi gdy np odpale taki scan for artifacts w ATT? karta jest do wymiany? jest to normalne? nic sie nie stanie? moze to chlodzenie dali tak glosne zeby zagluszalo te piski... >< Myślę że konstrukcja 4850 przewiduje duże obciążenie dla sekcji zasilania i to jest trudne do uniknięcia (może inaczej - łatwo na to trafić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Witam! chcę dzisiaj kupić nowego 4870 1Gb ram, (mam kupca na obecną grafę). Czy mój zasilacz uciągnie moją konfigurację? mam 26A na linii 12V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Luźno "A branded power supply with 240 to 280 watts and 20 to 23 A on the 12 volt rail should be sufficient for a standard system." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki55 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Witam:) Ostatnio kupiłem HD4850 Sapphire Dual slot Fansink..i mam mały problem...Otóż wentylator po wyjściu ze stanu oczekiwania nie startuje. Zauważyłem że nie za każdym razem tylko po dłuższej chwili np. godzina. Karta pracuej na płycie Asus`a P5Q-E i E8400. Mam podwójny starty wówczas wentylator karty po włączeniu kompa włącza się na jakieś 2 s następnie wyłącza się i startuje normalnie dopiero po załadowaniu sterowników (ładowanie windy), czyli normalnie. Tylko nie wiem dlaczego nie startuje po wyjściu ze stanu wstrzymania... Dodam, że wentylator bez PWM i kontroli obrotów (tylko dwa przewody).... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaJB Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Witam, mial ktos moze przy wlaczaniu efekt szarosci? Tzn. po wlaczeniu komputera, albo uruchomieniu ponownie, obraz jest szary, a zaraz zmienia sie w odcienie szarosci, na dole ekranuczarny, ku gorze przechodzi do bialego( nie wiem jak to nazwac) Pierwszy taz mialem tak gdy podkrecalem proca. Wydawalo mi sie ze to wlasnie z tego powodu , wiec nie ruszalem nic od tej pory (komp chodzi 2.0@2.6 z wlaczona funkcja obnizania mnoznika i napiecia w idlee.) Dzisiaj odpalam kompa , i znowu ten sam efekt. Wydaje mi sie ze to karta graficzna ale nie jestem pewien. (karta byla juz raz wymieniana na nowa, sprawa z wylaczaniem monitora podczas gier) Czy mial ktos podobna sytuacje? Dodam jeszcze ze zaobserwowaqlem cos dziwnego. Podczas wlaczania komputera, tuz przed piknieciem glosniczka systemowego , slysze tak jakby cichsze i bardziej przesteroiwane pikniecie. Czy HD4850 ma jakis glosniczek czy cos, co to moze byc za dzwiek? Dodam ze ze stara karta grafiki tego nie mialem , albo nie zdazylem zauwazyc , bo mialem ja tylko kolka dni. Prosze o pomoc, i z gory dziekuje. Pozdrawiam. Edytowane 27 Września 2008 przez Kuba111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) GAINWARD 4850 GOLDEN SAMPLE... Po wymianie problemow brak:) Wyglada na to ze faktycznie czesc pierwszej partii tych kart mogla byc wadliwa.. Dostalem nowa karte z nowym biosem (011.008) i troche rozniaca sie od poprzedniej... radiator w poprzedniej byl mocowany na same srobki w nowej jest metalowa podkladka:) ... odnosnie samego biosu 011.008 Gainward 4850 GS zamowiony... mam nadzieje ze to juz bedzie 'nowa' wersja... BTW. moze ktos dac linka do wiadomosci Gainwarda o wymianie wadliwych egzemplarzy? jeszcze jedno, czy oprocz ccc i driverow musze cos instalowac dla hdmi (dzwiek)? Edytowane 27 Września 2008 przez ernik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 A w moim Glaciatorze wentylator przestał reagować na regulacje prędkości. Obraca się pomiędzy 2300-2500rpm oczywiście w 2d przy 40*C. Nie działa regulacja w SmartDoctorze i tak samo w profilach CCC. No teraz to już chyba czeka mnie gwarancja... albo format C:\ :lol2:Jakoś nie pomogło: System postawiony na nowo a wentylator dalej wieje "po swojemu" i na nic nie reaguje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Kiedys pytalem: co sadzicie o wydajnosciach kart Nvidii gdy wyjda sterowniki, ktore spowoduja, ze karty od 8800gts w gore beda pracowac jak z karta fizyki? Ano, kolega pochwalil sie, ze w 3dmarku Vantage odnotowal wzrost o 1500pkt przy 8800GTS 512, E8400 na default. Slyszeliscie podobne opinie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...