Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

jaki jest pobór mocy 4850? czy zasiłka 425W wystarczy? Jak z głośnością w idle? I ostatnie pytanie, czy mozna zmienic nvidie na ati, bez przeinstalowywania systemu?

z mocna linia 12v spokojnie (szczegolnie jesli to nie jest zasilacz marki zasilacz :wink:, no i jakie sa inne podzespoly...

a co do zamiany:

1. najlepiej jeszcze na starej karcie odinstaluj stery - restart

2. wejdz w tryb awaryjny i usun pozostalosci - najlepiej driver cleanerem

3. nastepnie wylacz kompa i podmien karty...

4. to juz chyba wiadomo co i jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasiłka to enermax pro425, wiec wg tego co piszecie sobie poradzi. Cieszy fakt ze reinstalacja nie jest konieczna. Jak jest z głośnością 4850? Mam accelero s1 rev 2 , ale co z pamięciami i sekcja zasilania? Zależy mi na ciszy w idle, reszta kompa jest mocno wyciszona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem - gry się zawieszają i słychać dłuugi pisk z kompa - pomaga tylko restart - w:

Dead Space - zawsze po około 5 min gry

Gridzie - po około 20 -30min gry

Inne gierki są ok - czy to wina walniętych sterów, czy może karta jest walnięta? Testowałem już 8.10, far cry hotfix1, far cry hotfix2 :/

Edytowane przez Leanier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa dni temu zakupiłem Asusa HD4850 512MB, Win Vista chodzi na tym bez problemu, również gry, lecz niestety na tym koniec dobrych wieści. Win XP za cholerę nie chce "gadać" z tą kartą, podczas świeżej instalacji, po tym tylko jak windows zakończy ładować stery (niebieski ekran na dole pasek z nazwami sterów)ekran robi się czarny choć monitor nie sygnalizuje brak sygnału. Przed Asusem miałem 7900GS, odinstalowałem stery, zamieniłem karty i podczas ładowania Windowsa nagle ekran czarny i ten sam syndrom jak poprzednio, ale jak próbuje laptopem wejść do udostępnionych plików, nie ma żadnego problemu- czyli windows xp chodzi lecz brak obrazu. Próbowałem poprzez dvi, z przejściówką dvi/dsub, mój monitor to NEC 1970NX. Nie wiem czy to kwestia odświeżania lub ustawień w biosie. Zasilacz wykluczam (Huntkey HK400-XP), pod Vistą jest ok. Mile widziane jakieś sugestie.

Pozdrawiam Pasik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze jednak sie chyba nie doczekam pomocy w dreczachych mnie sprawach, sprobuje jeszcze raz, ostatni...

KILKA PYTAN ODNOSNIE SAPPHIRE 4850 DUAL SLOT

Jesli ktos ma jakiekolwiek sugestie, bede naprawde wdzieczny. Obecnie karta pracuje bez o/c, sterty Catalyst 8.10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze jednak sie chyba nie doczekam pomocy w dreczachych mnie sprawach, sprobuje jeszcze raz, ostatni...

Jesli ktos ma jakiekolwiek sugestie, bede naprawde wdzieczny. Obecnie karta pracuje bez o/c, sterty Catalyst 8.10.

Wiatrak chodzi szybciej, ale temp. te same, wiec moze chlodzenie nie przylega dobrze do rdzenia?

Jezeli chodzi o mnoznik to wylacz C1E i EIST w biosie i nie bedzie skakal

z reszta nie wiem jak ci pomoc ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) GPU-Z pokazuje caly czas 1RPM. Zmiany profilu w CCC skutkuje wiekszym halasem dochodzacym z budy, czyli smigielko sie szybciej kreci. Wie ktos co zrobic zeby pokazywalo jak trzeba?

W tej karcie zawsze będzie pokazywać 1 RPM (bo śmigło jest podłączone tylko dwoma kabelkami), zauważ że prędkość wiatraka możesz sprawdzać w rubryce Fan Speed w gpu-z i po tym możesz sprawdzać czy zmiana profilu coś daje.

2) W trybie okienkowym render jest bardzo nieplynny, jest 60fps, po czym nagly spadek do 20fps i znowu 60fps - a sam obraz zamiast plynnie jest wyswietlany raz szybciej, raz wolniej. GPU-Z nie pokazuje nic nienormalnego, za to cpu-z pokazuje ze co chwila zmienia sie mnoznik proca (x6-x12). O co tu chodzi? Problem wystepuje jedynie w trybie okienkowym.

To że zmienia się mnożnik proca to normalna rzecz gdyż demo nie obciąża go tak bardzo i dlatego raz cyka z pełnymi taktami (gdy jest obciążony) a raz z obniżony mnożnikiem i tym samym z mniejszą częstotliwością( gdy nie jest obciążony tak bardzo i nie musi cykać na full speed). Co do spadków wydajności to spróbuj na def taktach i powyłączaj te wszystkie programy które działają w tle.

3) Zakonczylem calego benchmarka na 30% obrotow. Temp. max. doszla do 68 stopni. Po zmianie obrotow na 70% temperatura maxymanla wynosi... nawet 67 stopni o.O Regulacja obrotow nie przynosi ZADNYCH wymiernych rezultatow (1 stopien mniej przy roznicy 50% obrotow???) O co tu chodzi?

Ta karta ma bardzo kitowate chłodzenie (wiem bo mam tą samą -od razu mówię) u mnie temperatura na 100% wiatraka w idle wynosi 54C a na 1 % 59C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto ma zmodyfikowany bios do kart GIGABYTE HD4850 ??

Ewentualnie kto pomoże mi z podniesieniem napięcia ( poprzez BIOS ) ?? Wytłumaczy jak małemu dziecku. Najlepiej na PRV :lol2:

Referat? Tylko po mod biosie jest mały problem. Nie wgrasz sterów nowszych niż 8.7

Tutaj masz paczkę do referatów, którą kiedyś mi podrzucił Miron72, i kilka osobiście dostosowanych do mojej karty.

http://odsiebie.com/pokaz/907984---ad3e.html

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Referat? Tylko po mod biosie jest mały problem. Nie wgrasz sterów nowszych niż 8.7

Tutaj masz paczkę do referatów, którą kiedyś mi podrzucił Miron72, i kilka osobiście dostosowanych do mojej karty.

http://odsiebie.com/pokaz/907984---ad3e.html

Czyli lepiej zrobić pencil mod ??

Niedługo dotrze do mnie chłodzenie 2x COOLINK GFX Chilla i zastanawiam się już nad jakimiś modami , chociaż wczoraj kręciłem sobie zestaw na CF i poszedł na 690/1050

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co z tym chodzi? Juz ktorys raz spotykam sie z ta opinia. Ja mam modyfikowany bios i dzialaja mi stery 8.9 i 8.10. Na jakich systemach nie dzialaja nowe stery z modyfikowanym biosem? Ja mam winde 2008 x64.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli lepiej zrobić pencil mod ??

Niedługo dotrze do mnie chłodzenie 2x COOLINK GFX Chilla i zastanawiam się już nad jakimiś modami , chociaż wczoraj kręciłem sobie zestaw na CF i poszedł na 690/1050

To niezbyt wiele. Moj bez modow idzie 725/1200. Moda mozesz zrobic, jest dziecinnie prosty, a zawsze mozesz go usunac. Tylko jezeli bedziesz laczyl punkty na pcb to koniecznie sprawdzaj napiecie od razu po odpaleniu kompa. Mi za pierwszym razem wskoczylo na 1.7v, wiec lepiej uwazac. Ale podobno przy cf podkrecanie nie daje tak wiele.

Mnie też zastanawia jak u Ciebie to chodzi ;) Mógłbyś podesłać na PM swojego biosika, chociaż wątpię aby coś to zmieniło. Ja teraz siedzę na XP Prof SP3 32bit.

Wczesniej mialem gainwarda i modyfikowalem bios rbe - dzialalo. Teraz mam asusa i tez dziala po modyfikacji rbe. Mysle wiec, ze to nie kwestia jakiegos konkretnego biosa, bo oba byly zuplenie rozne, a raczej systemu. Ale moge Ci wieczorkiem podeslac.

Edytowane przez Fog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

O co z tym chodzi? Juz ktorys raz spotykam sie z ta opinia. Ja mam modyfikowany bios i dzialaja mi stery 8.9 i 8.10. Na jakich systemach nie dzialaja nowe stery z modyfikowanym biosem? Ja mam winde 2008 x64.

wprawdzie u mnie vmod via bios nic nie daje ale po zmianie bez problemu moge wgrac stery (vista x64)

checksum jest ten sam, moze o to chodzi ze wgrywacie biosy ktore sie roznia od oryginalnego checksuma i stad problemy ze sterami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, tak ciężko przeczytać. Na sterownikach 8.8 i wzwyż nie można zwiększać limitu gpu i mem w biosie drugim sposobem(przyp. pierwszy sposób to ustawienie limitów 4870, drugi to ręczne wpisanie wartości).

Mozliwe, ja rzeczywiscie ustawialem limit 4870 pierwszym sposobem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niezbyt wiele. Moj bez modow idzie 725/1200. Moda mozesz zrobic, jest dziecinnie prosty, a zawsze mozesz go usunac. Tylko jezeli bedziesz laczyl punkty na pcb to koniecznie sprawdzaj napiecie od razu po odpaleniu kompa. Mi za pierwszym razem wskoczylo na 1.7v, wiec lepiej uwazac. Ale podobno przy cf podkrecanie nie daje tak wiele.

Zestaw CF zawsze kręci się gorzej :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,kupiłem dziś Hd 4870 1 GB Gigabyte'a no i odpalam sobie gry w 1920x1200 wszystko max aa x 8 anizo x 16 no i np w Wiedzminie mam w Wyzimie Handlowiej nawet spadek do 17 fps,jak zmienilem ustaweinia grafy na aa x4 to to samo,nawet jak ustawiłem rozdziałke 1024x768 tak samo,rozumiem ze to jest ograniczenie procka?

Procek jak w podpisie.

Jaki proc pozowli mi rozwinąc skrzydła tej grafiki?

Bo np w STalkerze też wszysto na max i rozdziałka 1900x1200 nie spadalo mi ponizej 30 fps.

W Sacred 2 tez do 24 fps dochodzilo -min nie zaleznie od ustawien rozdzialki czy aa x4/8-tak samo,na very high.

Acha i od razu podkeciłem rdzeń z 750 mhz na 800 :-) Gośc w sklepie mówil mi że na luzako mogę to zrobić.

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi