Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem dotyczacy tej grafy otoz gdy gram w far cry 2 czy w inna gre i szybko sie poruszam lub skacze to widac poziome paski ktore przechodza przez monitor i nie wiem jak temu zaradzic :/ dodam ze w Far Cry 2 niebo tak dziwnie miga raz jest bardziej niebieskie raz mniej i strasznie mnie to denerwuje dodam ze wystepuje to takze w mniej wymagajacych grach takich jak counter strike :|

Config kompa:

DualCore Intel Core 2 Duo E8500, 3166 MHz (9.5 x 333)

Asus P5Q-E (2 PCI, 2 PCI-E x1, 3 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Dual Gigabit LAN, IEEE-1394)

4GB ram A-data xtreme edition

Radeon 4850 x2 (2 karty)

Zasilacz Corsair 750

Zauwazylem ze obie karty maja wysokie temp. bo 88-90 stopni ...

Edytowane przez Google

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak po za tym do jakich wartości ZAZWYCZAJ podkręcają się w tych radkach rdzenie i pamięci?WIadomo że to róznie bywa,ale interesuje mnie czy jeżeli ustawie np 750@800/3600/3800 to nie zaszkodzi to karcie.

Po za tym w Ati Tray Tools widze ze napięcie mogę zmieniąc :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam problem dotyczacy tej grafy otoz gdy gram w far cry 2 czy w inna gre i szybko sie poruszam lub skacze to widac poziome paski ktore przechodza przez monitor i nie wiem jak temu zaradzic :/ dodam ze w Far Cry 2 niebo tak dziwnie miga raz jest bardziej niebieskie raz mniej i strasznie mnie to denerwuje dodam ze wystepuje to takze w mniej wymagajacych grach

Odpal vsync , to norma jesli masz gry , ktore nie sa obicazajace dla systemu , gdzie jest powyzej 60FPS. Obraz ma pasy , schodki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe zgadzam się z tym,bez AA jest identyczna ilośc fps wybrałem sobie miejsce do sprawdzenia,biegnę miezy paroma budynkami i jest dokładnie tak samo spaa do 2o 24 fps,nawet do 21en.

Tak to jest ok,czyli procek nie wyrabia na to wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal vsync , to norma jesli masz gry , ktore nie sa obicazajace dla systemu , gdzie jest powyzej 60FPS. Obraz ma pasy , schodki.

Nie znam sie zabardzo na tym vsync i jak mam to odpalic ? jak to zrobie to mi zniknie ten problem z paskami ?

I co z tymi temperaturami jedna karta ma 60 a druga 80 (crossfireX) nawet jak przestane grac temperatura nie spada ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie chłodzenie najlepiej na kartę z podpisu? Serio, już to standardowe zaczyna mnie męczyć :P. Fajnie by było jakby wypowiedział się ktoś kto ma taką samą kartę i napisał jak z tempami itp. po zmianie.

Mysle, ze jest tanie i dobre: posty

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3110208

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3112693

Edytowane przez frencci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy mam pytanko zmieniłem kartę z geforce fx 5900 xt na radeona 4870 i napisy tzn czcionka ma taki jakiś dziwny wygląd tak jakby zalatywała jakimś fioletem czy to normalne albo czego to wina ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy mam pytanko zmieniłem kartę z geforce fx 5900 xt na radeona 4870 i napisy tzn czcionka ma taki jakiś dziwny wygląd tak jakby zalatywała jakimś fioletem czy to normalne albo czego to wina ???

A przeinstalowales winde? Jesli nie to zrob to i dopiero jak nie pomoze to bedziemy myslec, gdzie lezy problem. Bo pewnie to wina pozostalosci starych sterow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co odrazy reinstal?. wlazisz w tryb awaryjny, uruchamiasz drivecleaner, wybierasz nvidia z listy, clean, reboot, wchodzisz w tryb normalny i instalujesz stery jakie ci sie podoba [obecnie najnowsze 8.11 beta - ja na nich dzialam]

pare razy tak zmienialem i windows chodzi jak zloto

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co odrazy reinstal?. wlazisz w tryb awaryjny, uruchamiasz drivecleaner, wybierasz nvidia z listy, clean, reboot, wchodzisz w tryb normalny i instalujesz stery jakie ci sie podoba [obecnie najnowsze 8.11 beta - ja na nich dzialam]

pare razy tak zmienialem i windows chodzi jak zloto

Tak tez mozna, ale tylko reinstall daje 100% czystosc od starych driverow. Zreszta co to za problem? U mnie vista (a konkretniej 2008 x64) instaluje sie ponizej 15 minut. Do tego instalacja niezbednych programow to max kolejne 15 minut, a swiezy system to jednak swiezy system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o_O, zmieniłeś karte z AGP na karte PCI-E? Czy może zmieniłeś platforme? Koledzy wyżej chyba niezauważyli jaką karte miałeś wcześniej :P, no chyba, że masz Asrocka i PCI-E oraz AGP to wtedy polecam reinstal systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi w 1280x1024, DX10 i ultra high Crysis się lekko przycina ale to chyba od proca ?

Crysis nie ma ustawien ultra high , a jedynie very high , to raz.

Dwa - od proca i od grafy. Wiem , po modach to juz w ogole wypas , bez modow Warhead na ENT w 1280x1024 z AA0 i AFmax mial okolo 30 FPS na plazy bez akcji , walk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja nie wiem. u mnie instalajacja trwa troszke dluzej + wszystkie programy + gry + stery do wszystkiego, to caly dzien :P

No to coz... Moge tylko powiedziec, ze wspolczuje :P U mnie pol godziny i po wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to coz... Moge tylko powiedziec, ze wspolczuje :P U mnie pol godziny i po wszystkim.

Norton Ghost - 7 minut i wszyskto swieże + format/kasowanie partycji z instalacjami programow/gier.

A driver Cleaner wystarczy w zupelnosci. Kiedys to sprawdzilem, zmudnie przeszukujac zakamarki windy + bawiac sie Total Uninstallerem.

No ale to OT... jeśli chodzi o temat, to kupilem Gigabyte4850 z chlodzeniem ZALMAN. Nie dosc ze ta karta ledwo zmiescila sie w mojej budzie (musialem przelozyc dyski twarde), to jeszcze jest cholernie glosna. Myslalem, ze skoro to jest heatpipe, to ten coolerek bedzie sie wolno i cicho krecil. A ja mam wrazenie, ze mi zaraz komp wystartuje spod biurka.

Robil ktos jakas przerobke na tym chlodzeniu? Bo chcialem wymontowac ten oryginalny cooler i zalozyc jakis wiekszy, wolnoobrotowy.

Jesli ktos sie zastanawia nad kupnem R4850 - polecam,karta miód - na 22" panoramie Stalker full detal smiga plynnie, czasem cos chrupnie jak doczytuje spawnujacych sie wrogow, no ale to raczej nie jest wina karty. I to za pięcset zeta z małym hakiem...

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crysis nie ma ustawien ultra high , a jedynie very high , to raz.

Dwa - od proca i od grafy. Wiem , po modach to juz w ogole wypas , bez modow Warhead na ENT w 1280x1024 z AA0 i AFmax mial okolo 30 FPS na plazy bez akcji , walk.

Jak to dobrze , ze nie bawia mnie nudnawe FPSy :) Dzieki temu wszystko inne chodzi mi w 1920x1200 i czlowiek nie musi sie stresowac (na 4850 of course nie 2900 zapomnialem zmienic podpis :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos sie orientuje jakie konstrukcje niereferencyjne radka 4850 maja radiatory na pamieciach?

drugie pytanie: ktore radki 4850 maja zmienione pamieci (producent) z quimondow (chyba dobrze napisalem;D) na samsungi?

i czy posiada ktos radka 4850 1gb od gigabyte z chlodzeniem multicooling (pasywne) chodzi mi o to czy posiada radiatorki na pamieciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile na HD4870 ciśniecie w 3DMarku06? bo coś chyba mały wynik mam...

na E8400@4.0 ram 4GB@1000 grafa oc 800 mem 1000

mam lekko powyżej 15 000

POzdr.

Nie jest u ciebie tak zle.

U mnie jest to "tylko" ~13600 :-)

Te wyniki z AA i AF w wyższej rozdzielczości czy po prostu testujecie procesor główny ? ;)

Może podajcie ile punktów macie w 1680x1050 8xAA + 16xAF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi