Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

fog na jakim sterowniku robiles flash biosu bo czytalem ze moznato tylko zrobic na starszych sterach

Jakbys poczytal strone albo dwie wczesniej to bys wiedzial, ze na nowych tak samo mozna. Ja uzywalem tylko 8.9 i 8.10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze Rafa Ale czy to normalne zjawisko w radeonach bo w fx 5900 xt nie było żadnych naleciałości na czcionce szczególnie jest to widoczne przy małych literach???

Kolory to rzecz bardzo indywidualna i kazdy odbiera je troche inaczej. Ja tego nie stwierdziłem na żadnym przezemnie instalowanym Radeonie. Tutaj tez nikt o tym nie mówił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli "OCZEKUJESZ" szybkiej odpowiedzi to znajdz ja na stronie producenta. Z roszczeniowym podejsciem niewiele zdzialasz.

moje zapytanie nie miało roszczeniowego charakteru. wole konkretne pytania i konkretne odpowiedzi, Jezlei Cię to uraziło przepraszam jaśnie Pana.

@majkick - dzięki za odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam problem z temperaturami po zmianie chłodzenia.

Dokładnie chodzi o :

GPU temp MEMIO ponad 90 stopni :angry:

Reszta to :

GPU temp 46

DISPIO 46

SHADERCORE 70

gdzie jeszcze nakleić radiatory ???

Doklejenie radiatorow nic Ci nie da. Wszystkie te temperatury pochodza z gpu, przyczyna takich temperatur jest zly styk podstawy chlodzenia z rdzeniem karty. Dokrec mocniej sruby, popraw paste, jesli to accelero to ja musialem wymienic plastikowe dystanse na gumowe podkladki, aby temperatury wrocily do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doklejenie radiatorow nic Ci nie da. Wszystkie te temperatury pochodza z gpu, przyczyna takich temperatur jest zly styk podstawy chlodzenia z rdzeniem karty. Dokrec mocniej sruby, popraw paste, jesli to accelero to ja musialem wymienic plastikowe dystanse na gumowe podkladki, aby temperatury wrocily do normy.

No to zabieram się do roboty.

Chłodzenie to COOLINK GFX Chilla 2x80mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nigdy problemów z temperaturami nie miałem. Trzeba pamietać tylko o świętej zasadzie równego docisku ;)

O tym wlasnie pisalem. W moim przypadku standardowy zestaw montazowy accelero uniemozliwial rowny docisk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym wlasnie pisalem. W moim przypadku standardowy zestaw montazowy accelero uniemozliwial rowny docisk.

Niestety nic się nie zmieniło. :blink: Chyba przepoleruje nowy sprzęt.

Pytanko do Wszystkich - czy ktoś wie co się dzieje z demem technologicznym dla serii HD4xxx ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.techpowerup.com/76640/ASUS_Read...es_HD_4870.html

Pierwszy konkretny radek tylko pewnie cena d....

A co w nim takie konkretnego? No moze to czarne pcb :P Nie ma wzmainki o wydajnosci i glosnosci tego chlodzenia. Nie ma tez radiatorow na pamieciach. Regulacja napiecie pewnie wyglada tak,ze zeby dac jakies konkreteniejsze to bez vmoda sie nie obedzie. Cena pewnie bedzie taka, ze i tak lepiej kupic referenta+accelero s1 (na pewno bedzie wydajniejsze) i jeszcze na duzo napoju wyskokowego zostanie :)

Edytowane przez Fog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Mam zamiar kupić kartę Radeon MSI R4850-T2D512 - nie wiem jednak, jak przedstawia się sprawa wytwarzanego przez nią hałasu (wiem za to, że jest bardzo "chłodna"), a ciszę cenię sobie BARDZO. Czy można znaleźć cichszego Radeona? Czy lepszym wyjściem będzie dodanie Arctic Cooling Accelero S1 - bez wentylatora - nie ryzykując znacznego wzrostu temperatur (obudowy nie posiadam)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Mam zamiar kupić kartę Radeon MSI R4850-T2D512 - nie wiem jednak, jak przedstawia się sprawa wytwarzanego przez nią hałasu (wiem za to, że jest bardzo "chłodna"), a ciszę cenię sobie BARDZO. Czy można znaleźć cichszego Radeona? Czy lepszym wyjściem będzie dodanie Arctic Cooling Accelero S1 - bez wentylatora - nie ryzykując znacznego wzrostu temperatur (obudowy nie posiadam)?

Na accelero przyczepiasz czymkolwiek (plastikowa opaska zaciskowa?) wentylator 92 albo 120 mm jak najcichszy i masz cichą i tania kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na accelero przyczepiasz czymkolwiek (plastikowa opaska zaciskowa?) wentylator 92 albo 120 mm jak najcichszy i masz cichą i tania kartę.

Tania? 4850 MSI to koszt 530-560 zl , po doliczeniu S1 wychodzi na to ,ze moze sobie kupic od razu cicha i wydajna karte to jest niereferencyjnego Twintecha 9800GTX+ , albo i Sparkle...

Darowalbym sobie takie zabawy. S1 za darmo nie jest , wentyle tez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tania? 4850 MSI to koszt 530-560 zl , po doliczeniu S1 wychodzi na to ,ze moze sobie kupic od razu cicha i wydajna karte to jest niereferencyjnego Twintecha 9800GTX+ , albo i Sparkle...

Darowalbym sobie takie zabawy. S1 za darmo nie jest , wentyle tez.

Nudny jestes... Nie dociera, ze nie dla kazdego gtx+ musi byc suoer hiper extra i wogole jedyny sluszny wybor. Za 520zl mam asusa 4850+80zl accelero i 2 wentyle. 50zl taniej niz proponowany przez Ciebie sparkle i mam za to karte z duzo lepszym chlodzeniem i potencjalem oc. Jak ktos ma 2 lewe rece i boi sie wymieniac chlodzenie to lepiej gtx+, ale nie widze sesnu porownywania przez Ciebie karty ze zmienionym chlodzeniem na jedno z najwydajnieszych ac na rynku z taka z fabrycznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodze sie z Firekage.

Do ceny za karte nalezy dolozyc koszty Accelero, Wentyli, radaitorow (te z zestawy nie pkryja wszystkich) i ewentualnie zamiennej pasty. Do tego wszystkiego dochodzi dlubanina przyzmianie chlodzenia - co nie kazdemu jest na reke. Nalezy brac pod uwage, ze wiekszoc uzytkownikow bawi sie OC uzywajac natywnego oftware'u. W przypadku ATI - jest to CCC.

Jesli ktos chce jednoczesnie wydajna i cicha karte, nie ma zamiaru przy niej dlubac - odradzam Radeona z serii 48xx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nudny jestes... Nie dociera, ze nie dla kazdego gtx+ musi byc suoer hiper extra i wogole jedyny sluszny wybor. Za 520zl mam asusa 4850+80zl accelero i 2 wentyle. 50zl taniej niz proponowany przez Ciebie sparkle i mam za to karte z duzo lepszym chlodzeniem i potencjalem oc. Jak ktos ma 2 lewe rece i boi sie wymieniac chlodzenie to lepiej gtx+, ale nie widze sesnu porownywania przez Ciebie karty ze zmienionym chlodzeniem na jedno z najwydajnieszych ac na rynku z taka z fabrycznym.

Popatrz :

Nowka bez kombinacji

3150533[/snapback]

Zgodze sie z Firekage.

Do ceny za karte nalezy dolozyc koszty Accelero, Wentyli, radaitorow (te z zestawy nie pkryja wszystkich) i ewentualnie zamiennej pasty. Do tego wszystkiego dochodzi dlubanina przyzmianie chlodzenia - co nie kazdemu jest na reke. Nalezy brac pod uwage, ze wiekszoc uzytkownikow bawi sie OC uzywajac natywnego oftware'u. W przypadku ATI - jest to CCC.

Jesli ktos chce jednoczesnie wydajna i cicha karte, nie ma zamiaru przy niej dlubac - odradzam Radeona z serii 48xx.

+1 Tylko o sensownosci zakupu pisalem.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tylko jedno ale... Nie wiem, jak w "zyciu", ale przejrzalem kilka porownan 4850 do 9800 gtx+. Generalnie mozna przyjac, ze Radek jest znacznie wydajniejszy. I tutaj tez trzeba sobie zadac pytanie - jaka wydajnosc i jakim kosztem pracy (wlozonej przez wlasciciela).

Edytowane przez Burdoror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wprowadzajcie ludzi w błąd twierdząc, że Radek 4850 dla prawidłowej i cichej pracy WYMAGA zmiany chłodzenia. I przez to 9800 gtx+ jest bardziej opłacalny. Bzdura. Mój Asus z Glaciatorem kosztował 510 zł i jest i wydajny i cichy, mimo braku radiatorów na sekcji zasilania i pamięciach. Jednak w niczym to nie przeszkadza i działa bezproblemowo. Nie jest to żadna wersja TOP tylko zwykły Radeon 4850, bo i w referentach instalowane jest chłodzenie Gladiatora. Jednak bez problemu podkręciłem go do zegarów z wersji TOP, a nie jest to kres jego możliwości. W modowanie nie będę się bawił, a w takim przypadku Radeon 4850 od Asusa z chłodzeniem Gladiator w zupełności wystarcza i nawet można go "podkręcić". Mam i polecam.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytales w ogole temat? Koles chcial kupic REFERENTA MSI , zapewne pod katem modow , mniejsza o to.

9800GTX+ Sparkle w MCompie

http://www.mcomp.com.pl/product_info.php?products_id=366778

589zl.

Nie pisal o innych , pytal o to , wiec dostal odpowiedz. Gdyby pytal o co innego tak doradzilbym w okolicach 500 moze 550 PowerColora z czarnym chlodzeniem , to ma Techplanet , nazywa sie to bodajze ZeroTherm , sekcja i ramy na radiatorach:

http://www.techplanet.pl/index.php?k=8&amp...mp;filtr=szukaj

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak.

Ja moge porownac prace referencyjnego chlodzenia z Accelero. Wybaczcie, jesli wprowadzilem kogos w blad. Jesli nie referencyjne chlodzenia sie sprawdzaja - to swietnie. Powiem nawet,ze nieco zaluje,ze kupilem tego radka paredni po premierze. Teraz wybor jest znacznie wiekszy, testow od groma. Jest w czym wybierac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tylko jedno ale... Nie wiem, jak w "zyciu", ale przejrzalem kilka porownan 4850 do 9800 gtx+. Generalnie mozna przyjac, ze Radek jest znacznie wydajniejszy. I tutaj tez trzeba sobie zadac pytanie - jaka wydajnosc i jakim kosztem pracy (wlozonej przez wlasciciela).

Ja tez mam jedno ale. Sam przejrzalem testy 4850 , malo tego...mialem 4850. Nie jest wydajniejszy. Nie mozna tez przyjac , zwlaszcza jesli odpalasz AFx16.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL Firekage, nic niekomu nie narzucam. Przeczytaj jeszcze raz co napisalem, wyrazilem tylko SWOJE zdanie. Co z tego, ze chcial refa MSI? Podalem cene najtanszego w tym momencie referenta na allegro- asusa, ktory przeciez niczym sie nie rozni. Sam pisales, ze chcial referenta moze pod katem modow, a potem wyskakujesz z jakims gigabytem na zmienionym pcb. Jak dla mnie refernt to karta na referencyjnym pcb, a nie z ref chlodzeniem. Piszesz jakby nonref byl lepszy, dla mnie jest zupelnie odwrotnie.

Co do gainwarda non gs to wyobraz sobie, ze znam ta karte, bo ja mialem. Glosne jak suszarka chlodzenie, brak radiatorow na zasilaniu i pamieci, marne oc, na pamieciach wrecz zerowe, mimo, ze ma samsungi.

Najbardziej mnie rozbawila jednak wypowiedz o pascie. Przeciez nie musisz jej kupowac, na accelero jest juz zaaplikowana i jest na pewno conajmniej tej samej klasy co na tak bardzo polecanych przez Ciebie produktach fabrycznych. Zakup pasty jest tylko opcjonalny i zeby Twoj argument mial jakikolwiek sens to musialbys tez wymienic paste na karcie, w ktorej nic nie "dlubiesz" ui nie zmieniasz chlodzenia.

Ciagle zapominasz o tym, ze nawet jak cena karty+accelero, bedzie wieksza niz jakiejs tam karty z niereferencyjnym chlodzeniem, to i tak dostajesz za ta cene karte z nieporownywalnie wydajniejszym chlodzeniem i bezglosnym. Nie mozesz temu zaprzeczyc. Uparcie porownujesz jakies tam fabrzycznie montowane wynalazki do accelero co jest bezsensem. Nie chcesz sie bawic w zmiane chlodznia- nie musisz, ale czemu zabraniasz tego innym. Zobacz, ze czlowiek, ktory chcial kupic tego msi, chcial tez zalozyc accelero - jego wlasna decyzja, a Ty mu piszesz, ze bez sensu. Co prawda pasywnie accelero zbyt dobre nie bedzie, ale z wentylami na pewno lepiej i ciszej schlodzi karte niz KAZDE polecane przez Ciebie rozwiazanie. Ja nikomu nic nie narzucam, nie moglem sie jedynie zgodzic z tym, ze zrownujesz jedno z najwydajniejszych ac na rynku z jakimis tam fabrykantami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL Firekage, nic niekomu nie narzucam. Przeczytaj jeszcze raz co napisalem, wyrazilem tylko SWOJE zdanie. Co z tego, ze chcial refa MSI?

To , ze skoro pytal o refa to dostal odpowiedz lacznie z sugestia co lepsze przy "modach".

Podalem cene najtanszego w tym momencie referenta na allegro- asusa, ktory przeciez niczym sie nie rozni. Sam pisales, ze chcial referenta moze pod katem modow, a potem wyskakujesz z jakims gigabytem na zmienionym pcb. Jak dla mnie refernt to karta na referencyjnym pcb, a nie z ref chlodzeniem.

To , ze napisalem "moze pod katem modow" jest moim przypuszczeniem , wczytaj sie jeszcze raz , on nic o tym nie pisal.

Piszesz jakby nonref byl lepszy, dla mnie jest zupelnie odwrotnie.

Co do gainwarda non gs to wyobraz sobie, ze znam ta karte, bo ja mialem. Glosne jak suszarka chlodzenie, brak radiatorow na zasilaniu i pamieci, marne oc, na pamieciach wrecz zerowe, mimo, ze ma samsungi.

W tym momencie zalatuje hipokryzja od twojej osoby bo wczesniej non stop pisales jakie to fajne. Co do suszarki , fan mate polecilem takze do Gigabyte.

Najbardziej mnie rozbawila jednak wypowiedz o pascie. Przeciez nie musisz jej kupowac, na accelero jest juz zaaplikowana i jest na pewno conajmniej tej samej klasy co na tak bardzo polecanych przez Ciebie produktach fabrycznych. Zakup pasty jest tylko opcjonalny i zeby Twoj argument mial jakikolwiek sens to musialbys tez wymienic paste na karcie, w ktorej nic nie "dlubiesz" ui nie zmieniasz chlodzenia.

Czepiasz sie dla samej zasady probujac osmieszyc moja wczesniejsza wypowiedz , problemem jest to , ze glowny nacisk polozylem na Accelero + wentyle. To kosztuje.

Ciagle zapominasz o tym, ze nawet jak cena karty+accelero, bedzie wieksza niz jakiejs tam karty z niereferencyjnym chlodzeniem, to i tak dostajesz za ta cene karte z nieporownywalnie wydajniejszym chlodzeniem i bezglosnym.

O czym Ty piszesz? Wydajniejsze , glosne? Skoro czesc osob z tego forum ma refy bez modowania to wala ich temperatury , albo halas. Jesli zas interesuja ich i temperatury , i halas tak do takiego Zalmana , czy twojego mozna zakupic fan mate i recznie regulowac pod winda , zas pod gry dac maxa. Malo tego...nadal jest taniej i lepiej niz z Accelero. BTW , Genki maja plomby na chlodzeniu...tez modowalbys to Accelero? Po co?

Nie mozesz temu zaprzeczyc. Uparcie porownujesz jakies tam fabrzycznie montowane wynalazki do accelero co jest bezsensem. Nie chcesz sie bawic w zmiane chlodznia- nie musisz, ale czemu zabraniasz tego innym.

Uparcie bede porownywal bo to kosztuje 60 zl. Te 60 zl mozesz przeznaczyc na dodatkowe 512 ramu na tej karcie i kupic powiedzmy wersje 1GB , te dodatkowe 60 zl mozesz przeznaczyc od razu na lepsze "referencyjne" chlodzenie czyly model z lepszym coolerem , te 60 zl wreszcie mozna dolozyc do innej karty , z innego obozu i olac majsterkowanie.

Nikomu nie zabraniam , to jest rowniez moja opinia , uwazam to za bezsens skoro chce kupic za 530-550 MSI , dolozyc do tego 60 zl za Accelero oraz 10-15 ne wentylator do tego. Liczac lacznie dostanie bez laski modele z niereferencyjnym chlodzeniem i od ATI , i od nV jak Twintecha czy Sparkle.

Jesli nie widzisz bezsensownosci takiej zabawy to juz nie moj problem , moze autor zastanowi sie.

Zobacz, ze czlowiek, ktory chcial kupic tego msi, chcial tez zalozyc accelero - jego wlasna decyzja, a Ty mu piszesz, ze bez sensu. Co prawda pasywnie accelero zbyt dobre nie bedzie, ale z wentylami na pewno lepiej i ciszej schlodzi karte niz KAZDE polecane przez Ciebie rozwiazanie. Ja nikomu nic nie narzucam, nie moglem sie jedynie zgodzic z tym, ze zrownujesz jedno z najwydajniejszych ac na rynku z jakimis tam fabrykantami.

Wyzej , nie bede odpowiadal na to samo 2x , ale inaczej. Czy lepiej? Sprawdzales chlodzenie Twintecha? Znasz Sparkle? Dodam od siebie , ze mam GTX+ , o czym wiesz , ale na niereferencyjnym DK. Myslisz , ze to sie grzeje? Tylko , ze ja nie bralem refa od Asusa by dokupic sobie jeszcze Accelero.

Skoro piszesz , ze ja cos komus zabraniam tak przyjmij do wiadomosci , ze ja tez podalem inne rozwiazania , gdzie dostanie karte , przy ktorej nic nie bedzie musial majsterkowac bo i po co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam was ponownie mam problem ktory nie zostal rozwiazany mianowicie gdy flaszuje bios to po restarcie i zaladowaniu windy wywala mi blad sterownika i nie moge go zainstalowac spotkal sie joz ktos z tym problemem we wczesniejszych postach pisalem joz o tym pozdrawiam

sterowniki najnowsze catalisty 88,11 sys:win xp

Edytowane przez rafiki20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam was ponownie mam problem ktory nie zostal rozwiazany mianowicie gdy flaszuje bios to po restarcie i zaladowaniu windy wywala mi blad sterownika i nie moge go zainstalowac spotkal sie joz ktos z tym problemem we wczesniejszych postach pisalem joz o tym pozdrawiam

sterowniki najnowsze catalisty 88,11 sys:win xp

U mnie jest to samo. Wgrywałem biosy modowane przez siebie, oraz autorstwa Fog'a i dalej to samo. Win XP oraz 7 Beta. Dałem sobie spokój i siedzę na sterach 8.7 :/ 

Dziwne jest to że przed formatem systemu bios od Fog'a działał na 8.10 (innych nie sprawdzałem), po formacie już niestety nie chce zaskoczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi