rafiki20 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Phantom_ a modowales bios tego msi bo ja za chiny nie moge zmodowac tzn zmoduje ale jak sie zresetuje i zaladuje sie do windy to wystepuje blad ze sterownikami a jak wgram jakies starsze niz 8.10 to winda swiruje blueskriny itp zwiecha dziwna sprawa z tym biosem czyzby bios odmawial wspolpracy ze starszymi sterami niz 8.10 w zwysz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
new332 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Phantom_ a modowales bios tego msi bo ja za chiny nie moge zmodowac tzn zmoduje ale jak sie zresetuje i zaladuje sie do windy to wystepuje blad ze sterownikami a jak wgram jakies starsze niz 8.10 to winda swiruje blueskriny itp zwiecha dziwna sprawa z tym biosem czyzby bios odmawial wspolpracy ze starszymi sterami niz 8.10 w zwysz??Zainstaluj ATT... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Phantom_ a modowales bios tego msi bo ja za chiny nie moge zmodowac tzn zmoduje ale jak sie zresetuje i zaladuje sie do windy to wystepuje blad ze sterownikami a jak wgram jakies starsze niz 8.10 to winda swiruje blueskriny itp zwiecha dziwna sprawa z tym biosem czyzby bios odmawial wspolpracy ze starszymi sterami niz 8.10 w zwysz??Poki co jeszcze nie krecilem ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Witojcie panowie, wlasnie zamowilem Gigabyte z pasywnym chlodzeniem i zobaczymy co to cudo potrafi. Swoja droga wiadoo juz cos o nowych sterach na grudzien? Ponoc ma z nimi wyjsc konwerter Video kompresujacy za pomoca GPU, ma dac to kolosalny wrecz wzrost wydajnosci... Oczywiście wolnoobrotowy wentylator do tej karty już masz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ardeni Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 jaki jest zalecany procek dla 4850? na ile wykręcić/jaki kupic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 To zalezy od tego w co grasz ,a nie ile masz MHz pod czapa. UE30 i gry na tym silniku? Twoj styka do wszystkiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 szybka proźba mogłby ktos podesłac mi jakis biosik do radka 4850 z ktorym działaja poprawnie stery powyzej 8.10 na viscie 64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larrybigl Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Witam, mam takowy problem, otóż próbowałem zdjąć ten plastik z chłodzenia referencyjnego ale nie mogę nawet radiatora odkleić od karty, chyba mocno trzyma się na paście. Trzeba to robić siłowo czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 (edytowane) Nie ma pasty, jest guma która nie zasycha. Upewnij się że odkręciłeś wszystkie śrubki a następnie podważ go lekko w miejscu gdzie jest gołe pcb. Edytowane 25 Listopada 2008 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 poda ktos miły linka do biosu z ktorym chodza stery powyżej 8.4?? pod XP bardzo bym prosił. pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 To zalezy od tego w co grasz ,a nie ile masz MHz pod czapa. UE30 i gry na tym silniku? Twoj styka do wszystkiego. Tez uwazam, ze procek styknie, choc jesli mozesz to jeszcze troche go podkrec. Swoja droga ciekawe, ze na pclamie piszesz Firekage, ze pdc jest be i absolutnie nie styka do gier, a tutaj juz jest ok :) Poza tym tutaj odradzasz 4850, a na ww forum kazdemu polecasz :P Czyzby Firekage na tamtym forum to inny Firekage? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziolek1983 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 jaki jest zalecany procek dla 4850? na ile wykręcić/jaki kupic? Też interesuje mnie jaki procesor nie będzie stanowił wąskiego gardła przy tej karcie? Jestem w trakcie modernizacji kompa i konfiguracja przedstawia się następująco: Płyta główna: ECS P4M890T-M http://tiny.pl/6qx9 Procesor: Pentium 4 524 Prescott 3,06GHz@~3,4GHz RAM: ADATA 2Gb 800MHZ Grafika: Radeon 4850 Gigabyte 512MB Zalman Zasilacz: Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W Procesory na jakie mogę sobie pozwolić to raczej E5200 lub E7200. Uważacie, że będą wystarczająco wydajne po "w miarę delikatnym" OC (Płyta główna też będzie wymieniona) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Mam pytanko... czy przy zastosowaniu przejsciowki dvi => hdmi dzwiek mi normalnie poplynie do telewizora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Mi nie poplynal :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 (edytowane) Też interesuje mnie jaki procesor nie będzie stanowił wąskiego gardła przy tej karcie? Jestem w trakcie modernizacji kompa i konfiguracja przedstawia się następująco: Płyta główna: ECS P4M890T-M http://tiny.pl/6qx9 Procesor: Pentium 4 524 Prescott 3,06GHz@~3,4GHz RAM: ADATA 2Gb 800MHZ Grafika: Radeon 4850 Gigabyte 512MB Zalman Zasilacz: Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W Procesory na jakie mogę sobie pozwolić to raczej E5200 lub E7200. Uważacie, że będą wystarczająco wydajne po "w miarę delikatnym" OC (Płyta główna też będzie wymieniona) ? Zależy od jakości renderingu jaki wybierzesz i od tego jak dana gra jest napisana. Edytowane 26 Listopada 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 A ja mam pytanko zasiłki i 4870. Planuję takową kupić i czy próbować odpalić takową na szefie 450W czy odrazu odpuścic i szukać lepszą zasiłke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Oczywiście wolnoobrotowy wentylator do tej karty już masz :wink: Oczywiscie 12cm@3.3V wieje na karte. W idle temp mam okolo 47-48C. W stress "Crysis" do 80C. A teraz cos smutnego, karta w idle cicha natomiast w grach bardzo glosno cewki piszcza, nie spodziewalem sie takiego dzialania... Heh pasyw nie zawsze oznacza cisze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Mi nie poplynal :razz:dlatego, ze nie umiesz tego zrobic, czy po prostu kabel dvi puszcza tylko obraz? naprawde nikt nie probowal podpinac grafy do telewizora przez dvi => hdmi? :x zalezy mi na szybkiej odpowiedzi, bo nie wiem czy mam anulowac zamowienie i brac cos innego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Tez uwazam, ze procek styknie, choc jesli mozesz to jeszcze troche go podkrec. Swoja droga ciekawe, ze na pclamie piszesz Firekage, ze pdc jest be i absolutnie nie styka do gier, a tutaj juz jest ok :) Poza tym tutaj odradzasz 4850, a na ww forum kazdemu polecasz :P Czyzby Firekage na tamtym forum to inny Firekage? :DZauwazyles o jakim typie gier napisalem? Moge Ci pokazac srednia frameratu z Dirta 1 na "mapce" Buggy z PDC , a to samo z Wolfem. Roznica z 8 przeciwnikami jest kolosalna. Ja doskonale wiem o czym pisze i dalem tylko przyklad gier. Do taiego COD4 , GOW1 nie musi niczego wymieniac. Za to pograjmy sobie w Crysisa , w strategie , we wspomnianego Dirta , a takich gier jest sporo. Co do odradzania , znowu kwas. Odradzam tylko jesli ktos chce refa (pomijam Asusaz Gackiem) refa + s1 + wentyle bo to sie = GTX+. Polecam 4850 wszedzie tam , gdzie widze 500zl=8800GT dla przykladu , gdzie widze 4830 dla przykladu , czy gdzie wreszcie widze posty "nowa do 500 zl". Chyba to oczywiste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Mi dźwięk działał. W panelu sterowania w Viście tylko musiałem przestawić skąd dźwięk ma lecieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Tez uwazam, ze procek styknie, choc jesli mozesz to jeszcze troche go podkrec. Swoja droga ciekawe, ze na pclamie piszesz Firekage, ze pdc jest be i absolutnie nie styka do gier, a tutaj juz jest ok :) Poza tym tutaj odradzasz 4850, a na ww forum kazdemu polecasz :P Czyzby Firekage na tamtym forum to inny Firekage? :D Aha , jako ze juz mi dopisali posta. Co do odradzania , zwlaszcza jesli rozmawiam w temacie z fanbojami , pokazuje im to: DX9 , 1024x768 , ENT , Crysis Warhead 4850 -no aa -no af -detale sterow na med: 49FPS GTX+ -no aa -no af -detale strow na max: 70-71: GTX+ w tym miejscu z AFx16 u mnie mial 55-60... Obrazem tez sie nie sugeruj , to 1 cyfrowka pod katem gwary , te 2 nizej printy. Mam nadzieje , ze nikomu "madremu" nie przyjdzie do glowy taki tekst "na 4850 masz niejszy framerate bo padly ci pamieci". Tak , padly - dlatego sa arty , a to nie ma zwiazku z frameratem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba66 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 (edytowane) Kurcze mam nadzieje że ktoś znajdzie lepszego moda Vgpu do Gainwarda 4850 GS niż ten http://67.90.82.13/forums/showpost.php?p=3...;postcount=1068 bo jest zdecydowanie za słaby. Firekage ciekawe jak by to wyglądało w tym "krajzisie" w wyższej rozdzielczości. Edytowane 26 Listopada 2008 przez Seba66 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Firekage - tylko odpal ten test na w pełni sprawnym 4850 - a nie z walniętymi pamięciami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Mam pytanie czy ktos robił vmoda na msi 4850?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 (edytowane) Firekage - tylko odpal ten test na w pełni sprawnym 4850 - a nie z walniętymi pamięciami...A jednak znalazl sie. co maja pamieci do framerate? Na wanietych pamieciach moge grac bez problemow bo FPS warunkuje w tym przypadku GPU. O walnietym to mozemy porozmawiac w kontekscie nie odpalania sie karty. Programy wskazyway pelne 512 na nim , tylko ze to dzialalo z artefaktami. Pamieci w tym tescie niczego nie zahamowaly , przy okazji - ten sam test robilem , gdy on byl jeszcze sprawny. Framerate identyczny , ale na slowo mi nikt nie uwierzy , a ja printa nie mam - nie sadzilem , ze to mi padnie , zrobilem dopiero jak padla dla potrzeb gwarancyjnych i przy okazji porownalem z GTX+. Nawiasem mowiac , mialem Gigazloma jak Ty , ref. Edytowane 26 Listopada 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 (edytowane) Słuchaj nie przemawia do mnie twój test i tyle - każde nawet najmniejsze uszkodzenie może powodować jakieś tam nieoczekiwane działanie karty przez co wynik może nie być miarodajny - zrób inaczej - zrób test na gtxie z walniętymi pamięciami jak w przypadku ati i będziemy rozmawiać... Mam "Gigabyte" i w cale nie narzekam, niedługo założę na niego Accelero i wtedy będzie miodzio - cisza & wydajność :] Czekam na nowe sterowniki - te o których ktoś tu wspominał, mam nadzieje, że one dadzą kopa naszym ATI :) I tak Apropos to nie jestem żadnym fanobojem... miałem 8800GT też bardzo dobra karcioszka , nadarzyła się okazja zmiany z niewielką dopłatą ( 50zł ) więc zmieniłem na ATI... jak będzie okazja zmienię też na coś z Nvidii :] Edytowane 26 Listopada 2008 przez $kubi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 (edytowane) Słuchaj nie przemawia do mnie twój test i tyle - każde nawet najmniejsze uszkodzenie może powodować jakieś tam nieoczekiwane działanie karty przez co wynik może nie być miarodajny - zrób inaczej - zrób test na gtxie z walniętymi pamięciami jak w przypadku ati i będziemy rozmawiać... Ty masz ATI , odpal sobie ta sama gre w tym samym miejscu z tymi samymi detalami sterownikow jak i detalach samej gry. Mamy podobne proce , nie bedzie to problemem bo to miejsce , gdzie nic sie nie dzieje jesli wybijesz zaloge. Czekam na nowe sterowniki - te o których ktoś tu wspominał, mam nadzieje, że one dadzą kopa naszym ATI :) Ciekawe , ATI posiada tajemnicza zdolnosc podwyzszania wydajnosci samymi sterami... Gdy nV wpuszcza 216C tak ATI daje lepsze stery , ktore maja znowu pobic nV... Edytowane 26 Listopada 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Zwykle pierwsze sterowniki po wydaniu generacji kart poprawiają wydajność, reszta zawiera jedynie optymalizacje do popularnego softu, jak np. Vantage w którym wynik sporo się podnosi co miesiąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Jak zacznę grać w Crysisa i go ściągnę wtedy zrobię coś takiego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 dlatego, ze nie umiesz tego zrobic, czy po prostu kabel dvi puszcza tylko obraz? naprawde nikt nie probowal podpinac grafy do telewizora przez dvi => hdmi? :x zalezy mi na szybkiej odpowiedzi, bo nie wiem czy mam anulowac zamowienie i brac cos innego... Poczytaj w Googlach- sa opinie, ze dzwiek nie pojdzie przez HDMI, ze nalezy go puscic przez komputerowe glosniki lub osobnym kablem do tunera itd. Moze sie myle ale jesli od tego zalezy Twoja decyzja to sprawdz dokladnie. Tutaj takze ludzie moga sie mylic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...