Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Jednym slowem lol - doplaciles sporo do niereferenta by miec niby niske tempy i cisze , a wychodzi na to , ze nie ma ani ciszy , ani spokoju skoro kleic zamierzasz...

Zastanawiam sie, czy radiatory sa konecznoascia, czy tylko moja obsesja. Nie doplacilem do ciszy - bo wiedzialem,ze nic nie przebije Accelero. Doplacilem do dodatkowych fps-ow i wygladu. Swiadomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia...do twojej wiadomosci - mialem Asusa :> nie uzywam ich oprogramowania bo te potrafia robic jazdy. Zobacz co np. robi Smart Doctor na 4870 od nich w wersjach referencyjnych.

Mówiliśmy o iTracker nie o SmartDoctor...

W każdym razie ja jestem zadowolony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiliśmy o iTracker nie o SmartDoctor...

W każdym razie ja jestem zadowolony :)

Po wczorajszych bojach z iTrackerem tez moge z pelna swiadomoscia stwierdzic, ze to dziala :)

Niestety nie rozgryzlem jeszze ustawien o ostrzezeniach zwiazanych z napieciami. Moze Rafa, Ty wiesz o co w tym chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie male ale - aby czasem ten program zbyt optymistycznie nie podchodzil do "czujnikow". Jak wiemy ich jakosc zalezy od ceny np. mobasa dlatego bez miernika to ja bym sie nie bawil w woltowanie plyty glownej etc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm. Wczoraj pojawiła się informacja o ogłoszeniu upadłości Qimonda który jest dostawcą pamięci dla radków. Ciekawe jak to wpłynie na działania AMD-ATi. Owszem właścicielem Qimonda jest Infineon, ale nie wiadomo co się z tym stanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upadlosc czy problemy finansowe? Bo upadlosc oznacza od razu bankructwo i ogloszenie tego , a jesli mnie newsy nie myla to ktos im mial dac pozyczke wynoszaca 300 baniek. Portugalski bank :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qimonda, jedne z czołowych producentów pamięci, coraz bardziej odczuwa skutki kryzysu na własnej skórze. Według Infineona (właściciela większości akcji firmy) koncern jest bliski bankructwa. Stąd też zapowiedziane zostały zmiany restruORT: kturyzacyjne, które mają uchronić Qimondę przed zniknięciem z rynku.

Pierwsze skutki międzynarodowego kryzysu Qimonda odczuła już dwa miesiące temu. Wartość akcji spółki spadała wtedy poniżej jednego dolara. Niemiecka firma już od dwóch lat notuje spadek sprzedaży pamięci. W 2006 roku zanotowała wzrost sprzedaży aż o 35,2 % w stosunku do roku poprzedniego. Potem zaczęła jednak borykać się z tendencją spadkową. W 2007 roku Qimonda sprzedała o 7,3 % modułów pamięci mniej, jeszcze gorzej wyglądało to w roku kolejnym (-19,8 % w 2008 roku).

W trzecim kwartale 2008 roku Qimonda miała 26 % udziału w ogólnej sprzedaży kości dla kart graficznych, ok. 15-20 % w segmencie chipów dla rynku serwerowego i poniżej 10 % dla komputerów typu desktop.

Firma zatrudnia ponad 12 tysięcy pracowników na całym świecie. Infineon ma zamiar rozpocząć restruORT: ORT: ORT: kturyzację firmy w najbliższym czasie. Nie wiadomo jednak nic na temat szczegółów planowanych zmian. Z pewnością będą się one wiązały z redukcją miejsc pracy.

za idg.pl na twojepc.pl piszą wprost o ogłoszeniu bankructwa.

Swoją drogą to ciekawe, że w grudniu dostali spore wsparcie finansowe i teraz leża.... widać, że sprzedaż poniżej kosztów i błędna polityka finansowo-kadrowa zebrała swoje żniwo.

Edytowane przez crazyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za idg.pl na twojepc.pl piszą wprost o ogłoszeniu bankructwa.

Swoją drogą to ciekawe, że w grudniu dostali spore wsparcie finansowe i teraz leża.... widać, że sprzedaż poniżej kosztów i błędna polityka finansowo-kadrowa zebrała swoje żniwo.

GDDR5 też produkuje Quimonda? Bo jeśli tak to będzie się wiązało ze znacznym wzrostem cen - bo podaż spadnie o jakąś 1/3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmieniałem to napięcie w ATT i szczerze mówiąc żadnej zmiany w oc.

Cały czas nie moge znalesc odpowiedniego ołówka do vmoda, dziś kupiłem 4B ale też lipa - maluje ten rezystor i maluje i nic przyrostu w oc...

U mnie zwiększyło się OC z 680 na 740 ( pisze oczywiście tuta o kartach w CF ).

Edytowane przez Hans15336

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GDDR5 też produkuje Quimonda? Bo jeśli tak to będzie się wiązało ze znacznym wzrostem cen - bo podaż spadnie o jakąś 1/3

Tylko oni do RV770 i 4870...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm. Wczoraj pojawiła się informacja o ogłoszeniu upadłości Qimonda który jest dostawcą pamięci dla radków. Ciekawe jak to wpłynie na działania AMD-ATi..

AMD tez problemy ma:

http://www.zawya.com/story.cfm/sidZAWYA200...%20For%20Rescue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja mam taki problem bo moja karta Gainward 4870 512MB podczas stresu (jakiś 3d smark, albo gra np: Assasin's Creed) wydaje dźwięki !! i nie mam pojęcia dlaczego ? Chłodzenie jest zmienione na accelero 1 ver.2 wiec przegrzewanie się karty raczej nie wchodzi w grę. Ktoś ma/miał może podobny problem ?

Jeszcze jedna sprawa: od jakich postów rozpoczęła sie dyskusja na temat podkręcania 4870? Póki co przerobiłem 1700 postów i nic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki rodzaj dźwięków? Jesli to piszczenie to mogą to być cewki. Niestety czasem sie to zdarza kartom graficznym i/lub płytom głównym.

Dyskusja o 4870 teoretycznie była cały czas bo to nie mal takie same karty, tylko posiadaczy wolniej przybywało :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki rodzaj dźwięków? Jesli to piszczenie to mogą to być cewki. Niestety czasem sie to zdarza kartom graficznym i/lub płytom głównym.

Dyskusja o 4870 teoretycznie była cały czas bo to nie mal takie same karty, tylko posiadaczy wolniej przybywało :D

W sumie jak cewki brzmią to nie wiem, ale wydaje mi się że jest to zbyt głośne na cewki. Później to nagram i podam linka.

A jeśli chodzi o 4870 to zastanawiam się czy tą kartę też da się zmodować ołówkiem ? Da się ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie jak cewki brzmią to nie wiem, ale wydaje mi się że jest to zbyt głośne na cewki. Później to nagram i podam linka.

A jeśli chodzi o 4870 to zastanawiam się czy tą kartę też da się zmodować ołówkiem ? Da się ?

mi 4850 wydajne dziwny dziek tez ale jak atitoolem test sie zarzuci a w 3dmaru i grach nie zaobsewowalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do podkrecania 4870, to dzisiaj po 3 godzinach walki w koncu ustawilem absolutnie stabilne OC :)

GPU 882 (1.5V)

MEM 2050 (1.6V)

Krecenie pamieci w tym radku to masakra. Wyzej, nawet na wiekszym V odrazu sypaly artami. W Sszfirku 4850 chodzily bez zajakniecia na 2100. No ale fakt - to zupelnie inne kosci :)

Oprocz gier sprawdzilem takze 3dmark06. Wynik podniosl sie o ~3000 punktow w stosunku do 4850.

A swoja drogo, po tych kilku dniach karta juz sie wygrzala i temperatury uspokoily. Przezto i wentyle kreca sie wolniej i ciszej. Musze przyznac, ze imo wczesniejszych obaw jestem bardzo zadowolony z zamiany kart.

Nie wiem skad utarlo sie stwierdzenie, ze do 19' monitora nie ma sensu kupowac 4870. Ja odczulem gigantyczne roznice w fps-ach. I moge smialo ustawiac detale na maksimum wlacznie z AA.

Edytowane przez Burdoror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do podkrecania 4870, to dzisiaj po 3 godzinach walki w koncu ustawilem absolutnie stabilne OC :)

GPU 882 (1.5V)

MEM 2050 (1.6V)

Krecenie pamieci w tym radku to masakra. Wyzej, nawet na wiekszym V odrazu sypaly artami. W Sszfirku 4850 chodzily bez zajakniecia na 2100. No ale fakt - to zupelnie inne kosci :)

Oprocz gier sprawdzilem takze 3dmark06. Wynik podniosl sie o ~3000 punktow w stosunku do 4850.

A swoja drogo, po tych kilku dniach karta juz sie wygrzala i temperatury uspokoily. Przezto i wentyle kreca sie wolniej i ciszej. Musze przyznac, ze imo wczesniejszych obaw jestem bardzo zadowolony z zamiany kart.

Nie wiem skad utarlo sie stwierdzenie, ze do 19' monitora nie ma sensu kupowac 4870. Ja odczulem gigantyczne roznice w fps-ach. I moge smialo ustawiac detale na maksimum wlacznie z AA.

No tak ale nie każdy ma Matrix'a żeby tak podbić napięcie na GPU, poza tym to nie rozumiem jak w końcu ustawiłeś pamięci ? 2100 tzn ile realnie ? 8200 :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU 882 (1.5V)

MEM 2050 (1.6V)

Co masz na mysli mowiac walka?

Ja nie wiem jak jest w toxicu 4870 ( z napieciamI) ale ja tylko RT zainstlowalem i dalem 850/1200 i smiga (3dmark 2k6 16300) No i tempy znosne przy 25% fan duty cycle....wiec raczej chlodzenie perfekt i heatpipy robia swoje:)

Jestem zadowolony narazie masakrycznie.

Ps. sam mam 19 cali:D i w 1440x900 fajnie jest dac AAx8!!!!!!:) a mimo to 90fps w grze miec;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to że do 19" monitora to i 4830 wystarcza. Przy 4870 z pewnością wzrost klatek jest ale raczej powyżej odczuwalnych wielkości ;)

Niezgodze sie z toba. Ten wzrost jest absolutnie odczuwalny. Szcegonie w takich grach, jak Stalker SC, czy FC2. W tym drugim przypadku skoki fps nie wplywaja juz na jakosc rozgrywki. Wczesniej przedzial wynosil 20-60fps. Ponizej 25 to juz sie grac nie dalo.

No tak ale nie każdy ma Matrix'a żeby tak podbić napięcie na GPU, poza tym to nie rozumiem jak w końcu ustawiłeś pamięci ? 2100 tzn ile realnie ? 8200 :damage_wall:

Wlasnie dlatego napisalem, ze jestem w 100% zadowolony z zakupu. Co do pamieci. Literowka sie wkradla. Mialem na mysli 1050MHz. Co realnie wynosi 4200.

Default jest : 3680MHz (920MHz)

Co masz na mysli mowiac walka?

Ja nie wiem jak jest w toxicu 4870 ( z napieciamI) ale ja tylko RT zainstlowalem i dalem 850/1200 i smiga (3dmark 2k6 16300) No i tempy znosne przy 25% fan duty cycle....wiec raczej chlodzenie perfekt i heatpipy robia swoje:)

Jestem zadowolony narazie masakrycznie.

Ps. sam mam 19 cali:D i w 1440x900 fajnie jest dac AAx8!!!!!!:) a mimo to 90fps w grze miec;)

Glownie walka z ATI Tool i artefaktami. Bywalo, ze koniec testow byl bliski, a tu po 20min skanowania pojawialy sie zolte kropki :)

Samego GPU nie da rady podbic wiecej niz 890MHz. Powyzej tej wartosci (niezeleznie od napiecia kazdy test od razu sie wysypuje. Do tego iTracker potrafi walnac czerwonega warninga o przekroczeniu bezpiecznej granicy V :)

Testowales swoje zegary w AT, lub Ati Tool? Jesli tak masz stabilnie, to Sapphire naleza sie grube gratulacje za tego Toxica.

W jakiej grze masz 90fps przy 8xAA? Chyba nie w nowych produkcjach?

N forum AMD psiacza o nowych Catalystach, ale producent jeszcze nie wrzucili oficjalnej wersji do pobrania.

Edytowane przez Burdoror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glownie walka z ATI Tool i artefaktami. Bywalo, ze koniec testow byl bliski, a tu po 20min skanowania pojawialy sie zolte kropki :)

Samego GPU nie da rady podbic wiecej niz 890MHz. Powyzej tej wartosci (niezeleznie od napiecia kazdy test od razu sie wysypuje. Do tego iTracker potrafi walnac czerwonega warninga o przekroczeniu bezpiecznej granicy V :)

Testowales swoje zegary w AT, lub Ati Tool? Jesli tak masz stabilnie, to Sapphire naleza sie grube gratulacje za tego Toxica.

W jakiej grze masz 90fps przy 8xAA? Chyba nie w nowych produkcjach?

te 90fps to w Cod World at war :) w 1440x900:)

Co do testowania katowalem grami, 3dsmarkiem w 5 krotnej petli...tempy 64 stopnie max...zero freezow etc. Przyznam sie ze ati tool nie dotykalem ale sprawdze jak wroce z ciekaowsci, z drugiej strony liczy sie gra a nie jakis programik:) nie jednemu proc sie wyspypuje w orthosie a przy innych rzeczach dziala full stable

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

...

Jak dowiodły testy na egielda męczenie pamięci na 4870 przynosi niewielki skutek wydajności. Lepiej się skupić na rdzeniu bo przepustowość ramu i tak jest gigantyczna a przy 19" i tak jej nie wykożystujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) z drugiej strony liczy sie gra a nie jakis programik:) nie jednemu proc sie wyspypuje w orthosie a przy innych rzeczach dziala full stable

Zgadzam sie w 100%. Mialem jednak niemile doswiadczenie z FC2. Akurat to byla wina procesora. Konfiguracja przechodzila wszelkie testy: Orthosy, Burn testy, 3dsmarki i inne gry... A przy tej jednej wysypywala sie po 1h grania. Prooblem byl z za niskim napieciem na procku :D Tylko dla FC2, lol.

Dlatego jestem bardzo czuly na pukcie testowanie wszystkim, co w lapy wlezie. I jak jeden program ma cos do stabilnosci, to wtedy zmniejszam OC. :wink:

Jak dowiodły testy na egielda męczenie pamięci na 4870 przynosi niewielki skutek wydajności. Lepiej się skupić na rdzeniu bo przepustowość ramu i tak jest gigantyczna a przy 19" i tak jej nie wykożystujesz.

Wlasnie to mnie zdziwilo. Podczas testow, wykorzystanie pamieci nie przekraczalo 53%.

Edytowane przez Burdoror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi