Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Jak Wam sie sprawuje ta karta:

http://www.allegro.pl/item535685173_sapphi...2_mb_gw_fa.html

kilka osób kupiło ponoc ta karte.Prosze Was zatem o odpowiedzi na takie pytania:

1.Czy to jest referent czy nie?

2.Czy to chlodzenie jest cichce czy tylko robi takie wrażenie?

3.Czy da sie obniżyć rpm wentylatora do poziomu względnej ciszy bez uszczerbku na temp?

4.Czy kupilibyście drugi raz ta sama karte czy raczej cos innego?

5.Czy jest sens dokładac 100zł(za tyle moge ja miec) do wersji TOXIC tej karty skoro nie mam w planach o/c?Chłodzenie na obu jest chyba identyczne?

Bede wdzięczny za odpowiedzi:)

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

1.To jest na bank blad w obrazku , za nic w swiecie nie dostaniesz nowego Vapora za 770 zl bo za tyle to ciezko dzis w ogole REFA dostac.

2.Ciche wzgledem refa o ile ref smiga na wysokim fan fixie , bez ff przy auto i refa nie uslyszysz - kosztem temperatur , ale jaki to problem.

4-5 Jesli myslisz o wydaniu circa 1000 zl to kup sobie , ale GTX260 bo szybciej , wiecej ramu. Ewentualnie za okolo 1000 masz tego Vapora z 1GB ramu w ESC jesli sie uprzesz , ale dla mnie to blad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.To jest na bank blad w obrazku , za nic w swiecie nie dostaniesz nowego Vapora za 770 zl bo za tyle to ciezko dzis w ogole REFA dostac.

2.Ciche wzgledem refa o ile ref smiga na wysokim fan fixie , bez ff przy auto i refa nie uslyszysz - kosztem temperatur , ale jaki to problem.

4-5 Jesli myslisz o wydaniu circa 1000 zl to kup sobie , ale GTX260 bo szybciej , wiecej ramu. Ewentualnie za okolo 1000 masz tego Vapora z 1GB ramu w ESC jesli sie uprzesz , ale dla mnie to blad.

Hmm....zweryfikuje to jak do nich zadzwonię i zapytam.Ale nie sadze zeby sprzedawali refa pod przykrywka refa z vaporem.Zaraz by im sie posypały negatywy i po sprzedazy.

Toxica z 512mb moge miec za te 860zł.GTX260 core 216(bo takiego sie opłaca tylko kupowac) kosztuje ponad 1000zł.

Zakładajac że koles sprzedający te niby Sapphire z Vaporem sprzedaje faktycznie Sapphire z Vaporem za 770zł- to czy opyla sie dokładac 100zl do Toxica?

P.S Wiem że to bardziej do działu "co kupic" ale kto z Was tam siedzi cay czas co? <_<

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos z Was ma referenta Sapphire z chłodzeniem zmienionym na Accelero S1 rev2.Czy ta karta trawi Accelero z jego niezbyt mocnym nawiewem na sekcje zasilania?

Miałem juz taką sytuacje z moim Palitem soniciem ze Accelero S1 z 2x120mm na 1000rpm powodowało zwiechy,bsod,arty mimo tego ze temp GPU były idealne.Oczywiscie sekcja Palita to porażka ale chciłbym uniknąć takiego problemu w przyszłości.Mam wolne Accelero S1 rev2 wiec chciałbym kupic referenta i mu po prostu to chłodzenie zamontować.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.To jest na bank blad w obrazku ,

To nie jest żaden "błąd w obrazku", bo to co na obrazku to nie jest żaden Toxic.

Jest to referent Sapphire ze zmienionym chłodzeniem na wzór Toxica.

Hmm....zweryfikuje to jak do nich zadzwonię i zapytam.Ale nie sadze zeby sprzedawali refa pod przykrywka refa z vaporem.Zaraz by im sie posypały negatywy i po sprzedazy.

Co za teorie spiskowe :lol2: :wink:

Jaką znowu przykrywką??

Karta na zdjęciu to "referent"

Obczaj folder 4870

http://www.sapphiretech.com/po/gallery/?go=Video%20Cards

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

740 to sie softem wyciaga vide ATT bądz biosmod

Żal poprostu... Teraz mam 720 Mhz i w Crysisie oczywiście mi wywala "Sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność". Nie dość że w biosie mam max napięcie ustawione to jeste robiłem pencil moda... Już sam nie wiem co jest :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To drozsze cos ze zmienionym chlodzenie , ktore to nie kosztje 770 zl

http://www.sapphiretech.com/po/gallery/?go=Video%20Cards

Cena za referenta zwykłego i tego z chłodzeniem na wzór toxica jest TA SAMA.

Mam tu na myśli ten sam sklep, a sprawa rozbija się o numer seryjny.

W poprzedniej serii kart 3xxx, a konkretnie 3870 były trzy albo cztery wersje chłodzenia, po tej samej cenie, ale z innym numerami seryjnymi...

Jeśli chodzi o wcześniej wspomnianą aukcje to wystarczy zadzwonić i zapytać się czy są to karty o oznaczeniu 11133-03, jeśli tak to nie ma kompletnie nic bardziej opłacalnego za taką kasę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

740 to sie softem wyciaga vide ATT bądz biosmod

ok a czy to chociaż 3dmarka 06 w pętli 2x przechodzi lub nie wywala artów w grach? U rozumiem ze 1.158V (z opisu) to od czego OC zalezy u mnie temperaturki sa dosc niezle po OC nawet test w ATT idze bez artow po 15min ale w 3dmarku lipa i w grych arty wywala na wyzszym taktowaniu wiec...... na standardowe takty powrocilem

Edytowane przez venat0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam rowniez na oficjalny release iTracker'a. Tej becie zadarza sie gubic ustawienia, zwlaszcza po niespodziewanym :D restarcie systemu.

A z OC wyzej nie pojde ze wzgledu na temperatury.

woda woda woda :lol2:

Dobrze że u nas więcej faz zasilania to sie mniej cały układ grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena za referenta zwykłego i tego z chłodzeniem na wzór toxica jest TA SAMA.

Mam tu na myśli ten sam sklep, a sprawa rozbija się o numer seryjny.

W poprzedniej serii kart 3xxx, a konkretnie 3870 były trzy albo cztery wersje chłodzenia, po tej samej cenie, ale z innym numerami seryjnymi...

Jeśli chodzi o wcześniej wspomnianą aukcje to wystarczy zadzwonić i zapytać się czy są to karty o oznaczeniu 11133-03, jeśli tak to nie ma kompletnie nic bardziej opłacalnego za taką kasę.

Mam takie pytanie.Czy wersja non Toxic z chłodzeniem Vapor rożni sie od wersji Toxic tylko tym, że ta druga ma fabrycznie podbite zegary?Tylko tym?Czy moze pcb Toxica jest lepiej wykonane,sekcja zasilania mocniejsza itp itd..

Rozważam zakup Toxica ale tylko wtedy jeżeli istnieją inne przesłanki do zakupu niz podbite zegary <_<

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze że u nas więcej faz zasilania to sie mniej cały układ grzeje.

Dobrze, że za mniejszą cenę mam kartę, którą podkręciłem bardziej przy pomocy ołówka niż użytkownicy Matrixa :P. Tylko, że jednak karte zwodowałem. ale koszt i tak był mniejszy (jedyne 20zł za zapinkę) niż koszt Matrixa ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie.Czy wersja non Toxic z chłodzeniem Vapor rożni sie od wersji Toxic tylko tym, że ta druga ma fabrycznie podbite zegary?Tylko tym?Czy moze pcb Toxica jest lepiej wykonane,sekcja zasilania mocniejsza itp itd..

Rozważam zakup Toxica ale tylko wtedy jeżeli istnieją inne przesłanki do zakupu niz podbite zegary <_<

O to mnie nie pytaj, bo nie miałem, więc po prostu nie wiem.

Zwróciłem uwagę tylko na to co powinien zauważyć każdy przy odrobinie chęci :wink:

Kwestia czy non Toxic ma również "vapor chamber" czy może jest to "zwykły" radiator nie wypełniony u podstawy gazem...

No i jeszcze napięcie rdzenia itp....

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że za mniejszą cenę mam kartę, którą podkręciłem bardziej przy pomocy ołówka niż użytkownicy Matrixa :P. Tylko, że jednak karte zwodowałem. ale koszt i tak był mniejszy (jedyne 20zł za zapinkę) niż koszt Matrixa ;).

Ale nie masz czarnego PCB :razz: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to mnie nie pytaj, bo nie miałem, więc po prostu nie wiem.

Zwróciłem uwagę tylko na to co powinien zauważyć każdy przy odrobinie chęci :wink:

Kwestia czy non Toxic ma również "vapor chamber" czy może jest to "zwykły" radiator nie wypełniony u podstawy gazem...

No i jeszcze napięcie rdzenia itp....

Ja nie mówiłem ze sprzedawca oszukuje, bo ja wiem ze istnieje taki model od Sapphire.Chodziło o to, ze na innych forach mówiono o sprzedawcy tych kart, ze jest nie rzetelny dlatego tez nie można było mówić o tym że faktycznie na 10000% sprzedaje to co ma na zdjęciach.Tym bardziej ze 1 karta została sprzedana 22stycznia a do tej pory nie ma komentarza.Suma-summarum zakup karty sie opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no teraz widze że jest coś definitywnie nie tak. Podniosłem na max napięcie w Biosie karty. Rdzeń puściłem na 650/1050 w 3D i 160/500 w 2D, i w Crysisie mi wywala :|

A przed modyfikacją Biosu karty na defaultowym napięciu robiłem 660 Mhz :|| Co jest nie tak?

Najgorsze jest to że nie mam oryginalnego biosu...

Porażka... Znalazłem w necie oryginalny bios wgrałem i nawet na defaultowych zegarach wywala :((((

Edytowane przez Leny25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto brać 4850 z zalmanem od gigabyte'a za 500zł, czy lepiej poszukać czegoś innego w podobnej cenie? Karta nie będzie raczej kręcona, a nawet jeśli to niewiele. Przy chłodzeniu też nie zamierzam grzebać. Chłodzenie jest w miarę znośne na minimalnych obrotach (w 2d)?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabryczne podbite zegary, byc mozne napiecia (mi robi 850 bez żadnego modowania) no i toxic vs ten niby toxic ma wiecej heatpipow (wieksze) i wiecej miedzi ogolnie troszke lepszy radiaor, z tego co wiem PCB identyczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Warto brać 4850 z zalmanem od gigabyte'a za 500zł, czy lepiej poszukać czegoś innego w podobnej cenie? Karta nie będzie raczej kręcona, a nawet jeśli to niewiele. Przy chłodzeniu też nie zamierzam grzebać. Chłodzenie jest w miarę znośne na minimalnych obrotach (w 2d)?

Z tego co pamietam to Zalman nie ma regulacji , w 2d i w 3d wiatrak kreci i tak maxem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi