Burdoror Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 W ŻYCIU nie włożył bym CF z 4850 do takiej budy.. Przecież to prawie piekarnik. Masz gdzieś na froncie miejsce na jakiś jeszcze wentylator? hehe, mam jeszcze mniejsza bude, a zamierzam tez CF w niej zbudowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordBigos Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 :/ Hmmm w takim razie może na start lepiej budę zmienić;p? Pisałem w poprzednich tematach ale powtórzę: ten zestaw stał na referencie 4870 1gb dmuchał na zewnątrz więc było ok. CF wsadziłem bo kupiłem te ASUSY za bezcen (259zł za sztukę) a dopiero teraz mogę(muszę) pokombinować. Poza tym w budzie nie jest aż tak ciepło gorsza sprawa z mobo bo ten X-FI jest zdecydowanie za blisko dolnej karty;/ Wentyla na przodzie nie mam bo bez sensu twardziele by go zasłoniły;/ Choć już kombinowałem żeby oba dyski wywalić do kieszeni na napędy dyskietek bo ta konstrukcja pod HDD jest demontowalna... Ale wtedy będą dyski jak w piekarniku;/ Rzeczywiście drogo;/ A accelero S2 się nie nadaje na 4850??? Muszę wszystko dokładnie pomierzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Mam pytanie do uzytkownikow Matrixa. Karta i aplikacja dziala, ale... zajrzalem do logow systemowych i oto co ukazalo sie moim oczom: Ładowanie sterownika \??\C:\Program Files (x86)\ASUS\iTracker\atidgllk.sys zostało zablokowane z powodu niezgodności z tym systemem. Skontaktuj się z dostawcą oprogramowania w celu uzyskania zgodnej wersji sterownika. oraz jako info: Podręczne okno aplikacji: : \??\C:\Program Files (x86)\ASUS\iTracker\atidgllk.sys failed to load I jest tych bledow od chol... i ciut ciut :/ Co to moze byc? System to Vista 64, a iTracker dziala... iTracker to wciąrz nie dokończona wersja programu i sa problemy z działaniem na 4870. Na mojej 4850 nie miałem żadnych zupełnie problemów. O problemach wiem bo mój kumpel ma właśnie taka jak ty i niezaleznie od systemu czasem coś tam wywala sie. Na Windows 7 jest jeszcze gorzej. Próbowałes jak pisałem innej nowszej wersji do ściągnięcia dla gf 260GTX? BTW ktoś powinien Asusa za jajca chwycić za kompletny brak aktywności w aktualizowaniu tej aplikacji! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Nie strasz chłopie bo po jutrze będę miał tę kartę .. Lord bigos to jak możesz jeszcze budę zmienić to kup CM 33X i dokup tego Slip Streama 1200rpm, wsadź dziada na tył budy, a tego syfa od CM daj na przód by dmuchał na karty. Temperatury polecą ale chłodzenie i tak wypada zmienić.. AC S2? Myślę że da radę ze Slip Streamem 800rpm, bądź Zephyrem 1100rpm. Tempy w stresie pewnie będą dobijać do 65*C ale i tak lepsze to niż ten Glaciator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokarsg-1 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) A czy kolega z kilku postów wyżej co będzie gladiatory zmieniać nie sprzedał by jednego bo bym sobie na SAPPHIRE RADEON HD4850 zamiast tej standardowej sapphirowej suszary założył? Edytowane 28 Lipca 2009 przez sokarsg-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbx Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) Jak juz jestesmy przy temacie chlodzenia... Mam Palita hd4850 na gddr5 i potrzebuje porady na co zmienic fabryczne chlodzenie... Po glowie chodzi mi glownie scythe musashi, rozwazam jeszcze coolink chilla(ale troche to przymalawe i nie bedzie nawiewu na sekcje) i hm nie wiem twin turbo? S1 nie chce... Czy musashi + jakas fajna pasta bedzie OK? Moze ma ktos zalozone na swojej hd4850/70(niekoniecznie palit/gainward, standardowy referent innej firmy tez moze byc) i wrzucilby fotke jak to dokladnie wyglada? Z gory dziekowka :) EDIT: OK fotki ladne sobie juz znalazlem w zagranicznym review, ale czy musashi to najlepszy wybor nie wliczajac S1? Edytowane 29 Lipca 2009 przez zbx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) jezeli chcesz zeby bylo chlodno to mozesz zastanowic sie takze nad tr hr-03. u mnie na 4870 w idlu przy 2 wentylkach 120 jest 28-30 st**, a w stresie okolo 55-60*** . tylko przy hr-03 musisz jeszcze dolozyc jakis radiatorek na sekcje bo strasznie bedzie sie grzala taka gola. ** takty 150/200 i 0,8v :P *** takty 840/1000 stock v Edytowane 29 Lipca 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Nie strasz chłopie bo po jutrze będę miał tę kartę .. Daj znac, jak ci sie ja podkreca. U mnie to dziwinie wyglada. Obecnie mam ustawione GPU 850/1.5V. Jaj zaczynaj sie, gdy w takim F3, podczas dialogow - karta przerzuca sie do trybu 2D. Widac wyrazny "skok"ekranu. Przy trybie "Game" nie ma tego efektu. Jak sie spodziewalem - nie moglem podkrecic pamiatek, jednak, by uzyskac stabolnosc z podkreconym GPU musialm obinizyc!!! napiecie na pamieciach. Przy fabrycznym ustawieniu (tak samo przy podnoszeniu) Od razu wyskakiwaly piksele. I jeszcze jedno. Jesli uzywasz Win7 - podziel sie spostrzezeniami z itrackowego trouble shootingu :D Ja dzisiaj probnie stawiam W7. Wlasciwie tylko po to, by przekonac sie, czy pokonam itrackera, czy on pokona mnie :) Wersje do testow: 1.06 (wciaz k..wa beta), 1.07 i 1.08. Dwie ostatnie byly przygotowane dla "zelonych" matrixow, ale jak Rafa zauwazyl - wspolpracuja mu z 4850... no nic, zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Obecnie mam ustawione GPU 850/1.5V Nie za dużo? Mój 4850 wymagał sporo mniej napięcia dla 850MHz, 4870 na 1.5V to powinien śmigać o jakieś 30-40MHz dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 hehe, wiem.. powinien. Ale nie chce. CO zrobic. Przy nizszym napieciu sypie artami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Witam, stałem się posiadaczem HD 4850 od GIGABYTE, konkretnie modelu z fabrycznym O/C i 1 GB pamięci. Po zainstalowaniu karty i wgraniu najnowszych sterowników i CCC wszelkie opcje w ATI Overdrive są niedostępne. Widzę aktualne taktowanie, ale wszelkie suwaki są szare i nie mogę nic zrobić. Co zatem ucznić, by ATI Overdrive działało? Czytałem testy i ta karta ładnie się kręci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Ja po wgraniu innego biosu nie mogłem kręcić. Zobacz czy na stronie Gigabyte jest nowszy bios. Ściągnij Gamer HUD z ich strony i nim kręć, bo napięcie można podnosić. Edytowane 29 Lipca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Witam, stałem się posiadaczem HD 4850 od GIGABYTE, konkretnie modelu z fabrycznym O/C i 1 GB pamięci. Po zainstalowaniu karty i wgraniu najnowszych sterowników i CCC wszelkie opcje w ATI Overdrive są niedostępne. Widzę aktualne taktowanie, ale wszelkie suwaki są szare i nie mogę nic zrobić. Co zatem ucznić, by ATI Overdrive działało? Czytałem testy i ta karta ładnie się kręci. Odblokowałeś w CCC funkcję overdrive?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Opcja 'włącz funkcje ati overdrive' jest zaciemniona i nieaktywna - chciałem ccc uzyc, bo ustawia takty o/c zawsze po starcie systemu edit: glupi jestem :P działa już, Edytowane 29 Lipca 2009 przez Nicolass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) @Nicolass Jak z głośnością tej karty oraz czy 750mhz/rdzen oraz 2,1-2,2ghz na pamięciach zrobi bez wysiłku? Sekcja zasilania jest taka jak na zdjęciach w necie czy coś już pocieli? EDIT> kostki pamieci samsunga? Edytowane 29 Lipca 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Daj znac, jak ci sie ja podkreca. U mnie to dziwinie wyglada. Obecnie mam ustawione GPU 850/1.5V. Jaj zaczynaj sie, gdy w takim F3, podczas dialogow - karta przerzuca sie do trybu 2D. Widac wyrazny "skok"ekranu. Przy trybie "Game" nie ma tego efektu. Jak sie spodziewalem - nie moglem podkrecic pamiatek, jednak, by uzyskac stabolnosc z podkreconym GPU musialm obinizyc!!! napiecie na pamieciach. Przy fabrycznym ustawieniu (tak samo przy podnoszeniu) Od razu wyskakiwaly piksele. I jeszcze jedno. Jesli uzywasz Win7 - podziel sie spostrzezeniami z itrackowego trouble shootingu :D Ja dzisiaj probnie stawiam W7. Wlasciwie tylko po to, by przekonac sie, czy pokonam itrackera, czy on pokona mnie :) Wersje do testow: 1.06 (wciaz k..wa beta), 1.07 i 1.08. Dwie ostatnie byly przygotowane dla "zelonych" matrixow, ale jak Rafa zauwazyl - wspolpracuja mu z 4850... no nic, zobaczymy. Nie ma w tym nic dziwnego bo pamięci są gołe.. Nie wiem jak mogli w karcie przeznaczonej dla overclockerów żałować kawałka aluminium na pamięci. Kupisz jakieś radiatorki (najlepiej miedziane Thermaltake) i powinno coś iść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armani01 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Witam, 1. Czy ktoś jest w stanie wskazać mi stronę w tym temacie, na której jest opisane jak odblokować możliwość podkręcenia karty o więcej niż 700 MHz i 1200 MHz - mem ??? Karta to HD 4850 2. Dlaczego nie działa mi AMD GPU Clock Tool ?? Z góry dzięki - tym którzy chcą pomóc !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 ... Ściągnąć Riva Tuner. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armani01 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 ... Ściągnąć Riva Tuner.Riva nadaje się do kręcenia Radeona 4850 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Nie ma w tym nic dziwnego bo pamięci są gołe.. Nie wiem jak mogli w karcie przeznaczonej dla overclockerów żałować kawałka aluminium na pamięci. Kupisz jakieś radiatorki (najlepiej miedziane Thermaltake) i powinno coś iść.haha, Myslisz, ze tego juz nie zrobilem? :D:D Jakis czas temu przesmarowalem nowa pasta i dodalem radiatory: Efekt: Problem pojawia sie przy nakladaniu radiatorow na kosci pamieci. Heatpipe'y sa tuz nad nimi i nie ma szans na wetkniecie tam czegokolwiek. A radiatory polozylem na sekcje zasilania - to ona grzala sie najbardziej. Pamieci nie przekraczaja 70'C. Podczas obciazenia grami ich temp sa na poziomie 60-65'C. Podczas testow dochodza do 70... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Która grafke proponujecie ze względu na kulturę pracy i OC ? http://www.komputronik.pl/index.php/produc...VI_(PCI-E).html czy http://www.komputronik.pl/index.php/produc...VI_(PCI-E).html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) to sa te same karty tylko ze jedna ma 512mb ramu a druga 1gb. chlodzenie to samo wiec i kultura pracy ta sama. referat jak to referat bedzie darl jape. a oc? hmm jak zwykle .. loteria Riva nadaje się do kręcenia Radeona 4850 ?? a czemu mial by sie nie nadawac? nadaje sie jak kazdy inny program. mozesz uzyc ati tray tool czy gpu tool [bardzo fajne narzedzie]. ostatnio bawie sie tym drugim i calkiem fajny. podoba mi sie w nim wykrywanie maksymalnych czestotliwosci, leci co 5 mhz w gore caly czas testujac jakims tam renderem, leci, leci jak znajdzie blad to schodzi z taktowaniem [tez co 5mhz az w koncu ustawi na maxymalna wartosc przy ktorej nie ma artefaktow czy tym podobnych]. mamy praktycznie 100% pewnoci ze jest stabilnie chociaz ten programik ustawia mi przy standartowym napieciu takty na 810 na rdzeniu kiedy furmark przechodzi bez problemu na 820 a grac mozna przy 840 xD Edytowane 29 Lipca 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 a Warto doplacic do 1gb ? W jakich grach i rozdzielczosciach poczuje roznice ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Przy 1920x1080 warto, niżej nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 tak jak kolega wyzej. tylko w ekstermalnie wysokich rozdzialkach zauwazysz roznice. jezeli grasz w nizszych to nie oplaca sie, no chyba ze zamierzasz grac np na tv [oczywiscie takze w wysokiej rozdzielczosci] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) a Warto doplacic do 1gb ? W jakich grach i rozdzielczosciach poczuje roznice ?Crysis , Cryostasis , Stalker Clear Sky , Graw 2 , Wic , GTA4 , Call of Juarez, Coh,Far Cry 2 więcej nie pamiętam :wink: . Przypominam , że wzrost rozdzielczości zwiększa jedynie minimalnie użycie pamięci z karty. Edytowane 29 Lipca 2009 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Która grafke proponujecie ze względu na kulturę pracy i OC ? http://www.komputronik.pl/index.php/produc...VI_(PCI-E).html czy http://www.komputronik.pl/index.php/produc...VI_(PCI-E).html TO NIE SĄ KARTY Z REFERENCYJNYM CHŁODZENIEM Takich już prawdopodobnie nie dostaniesz w modelu 4870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) racja wg kodu producenta >> klik Crysis , Cryostasis , Stalker Clear Sky , Graw 2 , Wic , GTA4 , Call of Juarez, Coh,Far Cry 2 więcej nie pamiętam icon_wink3.gif . Przypominam , że wzrost rozdzielczości zwiększa jedynie minimalnie użycie pamięci z karty. gralem w wiekszosc tych tytulow na 4870 z 512 na pokladzie, na max detalach i nie bylo zadnych problemow z plynnoscia [rozdzialka 1280x1024] Edytowane 29 Lipca 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Ja jeszcze wroce do Matrixa. Wlasnie mam pierwsze koty za ploty z Win 7. Dla 4870 MAtrix jedyna dzialajaca wersja itrackera jest 1.07. Reszta wersji, nwet1.08 nie wykrywa sprzetu. 1.07 dziala jak ta lala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 gralem w wiekszosc tych tytulow na 4870 z 512 na pokladzie, na max detalach i nie bylo zadnych problemow z plynnoscia [rozdzialka 1280x1024]Ja tez i problemy sa. Odpalasz AA x8 w Gridzie , fraps wskazuje 50-60 , a gra tnie sie niemilosiernie bo sa freezy , wystepuje strutting. W Stalkerze CS po czasie na dx10 w 1680x1050 cos sie dzialo z ramem bo trzeba bylo zjezdzac do 1440x900 , gra dostawala zadyszki przy ruchach myszka itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...