hardy99 Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Ja odpaliłem Mass Effecta 2 z AA4x na swoje karcie. Rzeczywiście trzeba zmienić nazwę pliku na UT3.exe, inaczej nie działa. Sterowniki to 10.1 bez hotfixa. Spadek wydajności jednak na mojej karcie jest spory, bez AA jest w granicach 50-60 kl/s, a z AA4x ok. 25 kl/s, na HD4850 powinno być trochę lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokarsg-1 Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 Ja odpaliłem Mass Effecta 2 z AA4x na swoje karcie. Rzeczywiście trzeba zmienić nazwę pliku na UT3.exe, inaczej nie działa. Sterowniki to 10.1 bez hotfixa. Spadek wydajności jednak na mojej karcie jest spory, bez AA jest w granicach 50-60 kl/s, a z AA4x ok. 25 kl/s, na HD4850 powinno być trochę lepiej.Też w końcu odpaliłem AA, spadku wydajności za bardzo nie widzę a gram na x8 AA. Ogólnie AA w tej grze trochę dziwnie działa tz. nie wszystkie krawędzie są wygładzone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qjanusz Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) Panowie, proszę o pomoc. Po zwiększeniu napięcia na rdzeniu (1,41 V) i niewielkim podkręceniu 4870 okazało się że drastycznie wzrosła temperatura na mosfetach. W sumie miała prawo. Zapodałem więc chłodzenie mosferów, jak tylko mogłem najlepiej. Nawet pod Zalmana dałem pastę Silver, a nie zwykłą dołączoną do zestawu. I tu pytanko mam. Temperatury VDDC przedstawiają się następująco: Na #3 jest prawie dwa razy większa niż na #1. A przecież chłodzi je ten sam kawałek radiatora. Nie może być mowy o złym docisku. O co chodzi? Dodam że temp na GPU jest ledwo ciepła, a karta na 880Mhz chodzi niestabilnie. Nie mogę bardziej podnosić napięcia, bo temp na mosfecie #3 dochodzi do granic wytrzymałości układu. Jeżeli kręciliście napięciem, to jakie mieliście tempy VDDC i dlaczego te temperatury nie są do siebie zbliżone? Edytowane 3 Lutego 2010 przez Qjanusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brydz0 Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Mam problem. Po OC grając w cokolwiek po jakiejś godzinie obraz gry zatrzymuje się po czym ekran gaśnie i wraca wszystko do normalności. Powtarza się to nawet niecałą minutę po pierwszym 'zawieszeniu'. Gdy ustawie stockowe ustawienia już się tak nie dzieje. Jest to chyba jakiś 'restore' ustawień (nie wyskakuje żadna informacja ani błąd) Jak się tego pozbyć? Zbyt duże OC? Puściłem go na 660/1000 z oryginalnych 625/983. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Przeczyść kartę. Pewnie temp. za wysoka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brydz0 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Czekam na pastę, jak przyjdzie to go przesmaruję i przeczyszczę. Póki co mam referencyjne chłodzenie, w planach mam kupno AC Accelero S1. Teraz temp. nie przekracza 90*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Teraz temp. nie przekracza 90*CTo tak o 20-30 st. za dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Może obudowa do tego słabo wentylowana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Póki co mam referencyjne chłodzenieDlatego takie temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brydz0 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 No to dam sobie spokój z kręceniem póki chłodzenia nie kupię. Obudowa jest otwarta (zgubiłem ściankę boczną :P) ale i tak wieje w środku Acutake 80mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k33l Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) Witam, stałem się posiadaczem Radka 4850 z Vapor-X od Szafirka, znalazłem pencilmoda na niego jednak nie mogę przekroczyć 1.2V na rdzeniu, przy przemalowaniu zapala się lampka protect na czerwono że rdzeń się przegrzewa od razu przy uruchomieniu i na rdzeń leci 0.6V i komputer pika. Miał ktoś do czynienia z kartą i dawał jej więcej papu na rdzeń. Temperatury to 72* przy taktach 750 i 1.2V na rdzeniu. Edytowane 7 Lutego 2010 przez k33l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RatManek Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 sciagnalem i odpalilem RBE, zaladowalem bios a tam: a wszystko podlaczone jest i karta dziala, chyba jak powinna. wiec o co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k33l Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Ale o co ty się pytasz? Przy starcie masz ten komunikat czy co? To jest treść wiadomości jeżeli nie jest podpięte zasilanie, możesz tam sobie wpisać treść typu "Jesteś noobem podepnij złączkę 6pin pod kartę" i przy braku zasilania z wtyczki 6pin taki komunikat dostaniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Juz było o tym wielokrotnie tutaj pisane...możesz sobie wy-edytować komunikat jaki się wyświetli w razie nie podłączenia kabla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RatManek Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 aaaa, a ja glupi myslalem ze to juz jest ten komunikat xD dzieki za info :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qjanusz Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 wcześniej pytałem o mocno zróżnicowane tempy na poszczegółnych układach zasilających GPU. Nikt oczywiście nie odpowiedział. Jeżeli ktoś będzie miał podobny problem, to niech weźmie pod uwagę skierowanie wiatraczka na revers PCB, w miejscu gdzie są układy zasilania. Taki zabieg u mnie nieźle poprawił sytuację. Zupełnie jakby czujnik temteratury był nie w układzie a na sanym PCB - bez sensu, ale działa. Mam kolejne pytanie, chodź pewnie i tak nikt nie odpowie. Niestabilność karty 4870. 1,35 - 1,4 V na rdzeniu, 830Mhz w takcie, temp GPU ok 50st C pod obciążeniem, reszta komponentów ciepła, ale w normie. W grach co jakiś czas wystepuje zacięcie się obrazu i wywalenie do pulpitu. Komp dalej działa normalnie. Wygląda to tak: obraz na kilka sekund robi się czarny, przez ułamek sekundy białe paski i pulpit. Czyli mam mocne zasilenie i niską temp na GPU, niskie Mhz, zero artefaktów mówiących o zbyt duzym przetaktowaniu GPU i takie kwiatki. Mam zainstalowane najnowsze stery bez CCC. O co tu może chodzić? Gdyby karta była za mocno podkręcona to byłyby artefakty. Gdyby sie przegrzewała, to zauważyłbym to na GPU-Z + ew. czerwona dioda na karcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 1. Widocznie karta nie robi tyle MHz na tym napięciu. 2. Nikt nie ma obowiązku Ci odpowiadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Za duzo V dajesz na rdzen, 830MHz to na referencie sie robi bez podnoszenia vgpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Artefakty sa prędzej przy przetaktowanych pamięciach. Przy GPU nie zawsze, często właśnie zwiechy ekranu, reset sterownika itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Cześć, Chciałbym zrobić v-mod na referencyjnym HD4850 możliwie jak najprostszym sposobem. Nie ufam swoim zdolnościom do lutowania i nie lubię pencil modów, bo zmieniają swoje właściwości po jakimś czasie. Wpadłem jednak na pewien pomysł: Co sądzicie o tym: 1. Zmieniam w biosie za pomocą RBE wszystkie napięcia na mniejsze o 4 jednostki (zamiast 1.158 będzie 1.006 itd.) 2. Flasciach!ę kartę tak zmodyfikowanym biosem. 3. Maluję za pomocą lakieru przewodzącego rezystor z metody na pencil mod poniżej 1.4V 4. Podkręcam i podnoszę napięcia według upodobań za pomocą RBE. Co powinienem otrzymać: Skoro pencil mod na rezystorze daje maksymalnie 1.4V w stresie, to ja obniżę w biosie tę wartośc do 1.24V. Będę mógł spokojnie, bez użycia rezystora flashowac kartę na takie napięcie, jakie mi się podoba (maksymalnie 4 jednostki wyższe a więc 1.28V, 1.32V, 1.36V i 1.4V). Rezystancja się nie zmieni po miesiącu, bo mod będzie wykonany lakierem a nie grafitem ołówka. Czego się boję: - Że zwarcie rezystora uszkodzi cokolwiek. - Że maksymalnie 1.4V przy metodzie z rezystorem to ściema i rzeczywiście jest to dużo wyższe napięcie - Że mimo ustawień w biosie karta i tak będzie dostawać maksymalne napięcie (>1.4V) - Że nikt nigdy tego nie testował i jest to totalne szaleństwo. Czy ktoś może rozwiać moje obawy zanim spalę kartę :) Pozdrawiam Edytowane 12 Lutego 2010 przez Arroyo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Mój referent latał z takim vmodem z lakieru do czasu, aż padły na nim pamięci :P. Regulacja napięcia była dokonywana w ATT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Czy na pamięciach robiłeś też vmod? Jakie napięcie maksymalnie dostawała karta z lakier-modem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Max to około 1,4v. Nie pamiętam teraz dokładnie, pamięci po vmodzie kręciły się gorzej niż przed nim więc vmod zawitał tam może na góra 4 godziny. Padły same z siebie, mimo, że miały idealne warunki cieplarniane (ani za zimno, ani za ciepło) :P. Edytowane 12 Lutego 2010 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qjanusz Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Za duzo V dajesz na rdzen, 830MHz to na referencie sie robi bez podnoszenia vgpu. No tu jest właśnie problem. 825 MHz karta robi na standardowym napięciu. 830 MHz już potrafi się przyciąć. I dzieje się tak od standardowego V to 1.4 V na core. Wyżej nie próbowałem bo mosfery wchodziły ponad 120st. Wygląda to tak jakby możliwości podkręcania były absolutnie niewrażliwe na podwyższone napięcie GPU. To jest bardzo dziwna sytuacja i nie wiem jak to można wytłumaczyć. @andrew777 - oczywiście że nie ma obowiązku. Tak sobie pod nosem marudziłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 No tu jest właśnie problem. 825 MHz karta robi na standardowym napięciu. 830 MHz już potrafi się przyciąć. I dzieje się tak od standardowego V to 1.4 V na core. Wyżej nie próbowałem bo mosfery wchodziły ponad 120st. Wygląda to tak jakby możliwości podkręcania były absolutnie niewrażliwe na podwyższone napięcie GPU. To jest bardzo dziwna sytuacja i nie wiem jak to można wytłumaczyć. Zmniejsz temperaturę na mofach ale tak solidnie. Jakie gpu ma tempy?? Dość często OC jest blokowane/hamowane przez zbyt wysoką temperaturę. Zmniejsz ją i testuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Mam identyczny problem co kolega Qjanusz, tyle że ja stosuje soft mod, za chłodzenie odpowiada S1, na mofach też mam dziwne wahania temperatur, na vddc1 80c natomiast na 2 i 3 max co widziałem pod furmarkiem to 108c. ogólnie jak grafa robiła max 820 na rdzeniu o tyle zwiększenie v do 1.3 dało 840 i ani mhz więcej, wyższe v nie dawało rezultatów oprócz wyższych temp vddc. Schłodzenie mofów do ~80c(zima cooling B-) ) nic nie poprawiło. Z tego co widzę po rożnych forach wiele egzemplarzy nie może przekroczyć 850mhz :/ Jedyne co udało mi się odkryć to to, że bios z ASUS'a TOP poprawie oc pamięci ale dużo wydajności to nie daje :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 1.35v = 895MHz, zima cooling + woda na gpu. Tak wczoraj na szybko sprawdzilem sobie ile poleci na nowym bloku i 840MHz bez problemu i bez zwiekszania napiecia. Karta to Sapphire referent, bios nie modowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brydz0 Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Dość często OC jest blokowane/hamowane przez zbyt wysoką temperaturę. Zmniejsz ją i testuj. Wtrącę się pytaniem. Czy po zmianie referencyjnego chłodzenia na S1 + jakiś wentyl, mój GPU pójdzie wyżej niż 680mhz? Bo tyle robi teraz na tym chłodzeniu producenta. Nie gram z takimi zegarami, po prostu wyżej w tym momencie GPU podnieść nie mogę - przy starcie Furmarka czarny ekran. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qjanusz Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Zmniejsz temperaturę na mofach ale tak solidnie. Jakie gpu ma tempy?? Dość często OC jest blokowane/hamowane przez zbyt wysoką temperaturę. Zmniejsz ją i testuj. Temperatura na mosfetach teraz to od 60st na #1 do 90st na #3, czyli bardzo znośnie. Temp na GPU to błogie 50st nawet przy zasilaniu 1.4V (bardzo dobry bloczek Kyńka), więc to raczej nie jest problem temperatury. Już się oswoiłem z myślą że mam strasznie kiepski egzemplarz GPU pod OC. Dziwi mnie tylko ta bardzo mała tolerancja. Karta idzie stabilnie max 820MHz na standardowym napięciu i 825MHz z vmodem (od standard V do 1.4V włącznie) Jeszcze jedno. Istnieją pisane mity, jakoby CCC zawadzało z zabawą w OC. W moim przypadku jest to jedna wielka bzdurą. Stery z CCC czy bez, tak samo współpracują z OC karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Temperatura na mosfetach teraz to od 60st na #1 do 90st na #3, czyli bardzo znośnie. Temp na GPU to błogie 50st nawet przy zasilaniu 1.4V (bardzo dobry bloczek Kyńka), więc to raczej nie jest problem temperatury. Już się oswoiłem z myślą że mam strasznie kiepski egzemplarz GPU pod OC. Dziwi mnie tylko ta bardzo mała tolerancja. Karta idzie stabilnie max 820MHz na standardowym napięciu i 825MHz z vmodem (od standard V do 1.4V włącznie) Jeszcze jedno. Istnieją pisane mity, jakoby CCC zawadzało z zabawą w OC. W moim przypadku jest to jedna wielka bzdurą. Stery z CCC czy bez, tak samo współpracują z OC karty. Rozumiem że sprawdzasz miernikiem jakie jest faktycznie napięcie w stresie. Może mod nie działa i nadal masz taki sam vgpu jaki miales przed modem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...