Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

rafa napisał(a):

Z testu na guru3D podoba mi sie porównie zużycia prądu:

Videocard - System Under load

HD 2900 XT - 391 Watt

Radeon HD 3850 - 259 Watt

Radeon HD 4850 - 269 Watt

Tylko tak w ramach sprostowania, to są wartości poboru całego sprzętu na którym to mierzyli. Bo już dużo takich było, co "muszą" zasiłki wymieniać. Oczywiście ATI i NV też zachęcają do bezsensownego wydawania kasy na bóg wie, jakie zasilacze, co jest bzdurą!

Dobra 450 spokojnie na 4850 w CF starczy z mocnym cpu, itp glupotami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregor1230 napisał(a):

Trzeba czekac na 4870. Ci co mają już 8800gt i gts to radziłbym pozostac przy tym. Jesli ktos teraz koniecznie chce juz kupic karte , bo ma słabą to jak najbardziej 4850.

ja wlasnie jestem w takiej sytuacji. Ale poczekam spokojnie az cena opadnie. Mam 8800GT OC ale chce radka ze wzgledu na obraz i wyjscie TV-OUT. Tylko poczekam az cena znormalnieje. Znajac zycie mimo ze juz gram coraz mniej to pewnie kupie i tak kupie 4870, no bo po poprostu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest sens ładować 2x 4850 w płyte na intelu p35, czy żeby wykorzystać tryb CF zmienić płytę co jest strasznie czasochłonne i szczerze powiem nie chce mi sie za to zabierać.

Jak wyczytałem na intelu P35 jedna karta będzie chodzić w trybie x16 a druga x4 , na nowszych np. p45 obie grafiki pracują w trybie x8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedynie coś tam słychać o RV730 konkretniej:

3026201[/snapback]

Jest sens ładować 2x 4850 w płyte na intelu p35, czy żeby wykorzystać tryb CF zmienić płytę co jest strasznie czasochłonne i szczerze powiem nie chce mi sie za to zabierać.

Jak wyczytałem na intelu P35 jedna karta będzie chodzić w trybie x16 a druga x4 , na nowszych np. p45 obie grafiki pracują w trybie x8.

nawet P45 nie zapewni pełnej wydajności. jedynie rozwiązania oferujące 2x16 np. X48

http://www.tweaktown.com/articles/1472/int...ance/index.html

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

analizuje i nanalizuje...

hm... no nie wiem...

niech ktos mi powie jak goscie z:

http://www.firingsquad.com/hardware/amd_ra..._gtx+/page5.asp

uzyskali takie wyniki w COD4??? np. porównajmy ich wyniki w rozdziałce 1920x1200 4xAA 16xAF

dla GTX 260 - 96 fps

dla HD 4850 - 66 fps

prawie 30% róznicy??????

testy dla tych samych ustawień i prawie identycznych platformach (procek, OS itp.)

http://techreport.com/articles.x/14967/4

dla GTX 260 - 60,1 fps

dla HD 4850 - 57 fps

tu niewielka różnica...?????

skąd takie rozbierzności skoro przy testach samego GTX 260 dla takich ustawień:

http://www.tomshardware.com/reviews/nvidia...80,1953-16.html

GTX 260 uzyskał aż 48,5 fps...

skąd te liczby?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez yay róznica różnicą a stery i metodologia to moze wpłynąć na 5% wyniku a to co wyszło gosciom z firingsquqd to jest albo pomyłka albo jawne fałszerstwo (sprawdź inne testy dla GTX 260 i tej gry oraz ustawień)

Edytowane przez mglysty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na alledrogo juz za 550 zeta

jeszcze pare dni i moze ponizej 500 zejdzie :-)

mnie najbardzie bawi to ze sa ciagle goscie co potrafia kupic gf 8800 gtx za ponad 900 :P

Edytowane przez quo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quo napisał(a):

na alledrogo juz za 550 zeta

jeszcze pare dni i moze ponizej 500 zejdzie :-)

mnie najbardzie bawi to ze sa ciagle goscie co potrafia kupic gf 8800 gtx za ponad 900 :P

Myślę, że cena się zatrzyma około 520zł na jakiś czas. To i tak mało bo początkowo miała być po 179$ a później obniżyli ceny referencyjne do 169$.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tu już są dostępne w ładnej cenie:

http://www.overclockers.co.uk/productlist....6&subid=939

Chyba dziś wieczorem zamówię sobie któregoś.

EDIT: zapomniałem, że w tym sklepie trzeba patrzeć na cenę w nawiasie (czyli już nie tak rewelacyjnie)

I pytanko: Jak myślicie jest sens dokładać do tego asusa z 1024 mb pamięci??

Edytowane przez smirnov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

satou napisał(a):

HD 4850 narobilo tyle szumu ze jak wyjdzie wersja 4870 wszyscy moga poczuc sie zawiedzeni jak jego slabszy brat bedzie slabszy w wydajnosc/cena.

chyba nie. Wydajnościowo na pewno, ale cena będzie już znacznie wyższa i proporcja raczej będzie na korzyść 4850, Ostatnio tez tak było z 3850, że się bardziej opłacało i kręciło do poziomu 3870 bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko 3850 i 3870 są niemal identyczne*. 4850 i 4870 róznią się imho w znaczący sposób - pamięci, pytanie tylko ile w rzeczywistości da zastosowanie gddr5.

*Chyba nie muszę tu mówić o różnicy międzi ddr3 a ddr4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maxymili napisał(a):

chyba nie. Wydajnościowo na pewno, ale cena będzie już znacznie wyższa i proporcja raczej będzie na korzyść 4850, Ostatnio tez tak było z 3850, że się bardziej opłacało i kręciło do poziomu 3870 bez problemu.

Ale może się okazać że 4870 jest znacznie bardziej podatne na OC - że przytocze tu przykład 1900XTX i 1900XT - co może byc warte dodatkowych pieniędzy.

Poczekajmy na testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi