Lanc Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 Ogranicza... w 3DMarkach ... >.< W grach będziesz miał 1-2 fps mniej i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 Niezaleznie od procesora warto kupić tą karte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 Coś na temat różnic w wydajności w zależności od przepustowości pamięci, czyli 4870 vs. 4850 na tych samych taktach rdzenia :wink: http://www.hardware.fr/articles/726-1/rade...ddr5-utile.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 W 1280x1024 i z AA by takie porównanie się przydało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 W 1280 zysk będzie o wiele mniejszy, albo go w ogóle nie będzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 ja tam wole te karte do 3d marków i taki będzie jej cel ;) no i mozna normalnie ją kręcić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 (edytowane) ja tam wole te karte do 3d marków i taki będzie jej cel ;) no i mozna normalnie ją kręcić :D Noooo, w końcu zrobili ten programik ;] My tu z Lancem zamierzamy pomodować ładnie grafy i CF @ DI + E8400 @ ~5.4GHz ^^ Edytowane 6 Lipca 2008 przez KonradGT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 (edytowane) Yhy daj mi mobo na X38/X48 które mi zrobi FSB 610 :/ Ale coś tam się wykręci z procem ~5Ghz :P I tak trzeba czekać na RT, bo jak pisał Max to ten programik nie działa w CF (?) Edytowane 6 Lipca 2008 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) Yhy daj mi mobo na X38/X48 które mi zrobi FSB 610 :/ Ale coś tam się wykręci z procem ~5Ghz :P I tak trzeba czekać na RT, bo jak pisał Max to ten programik nie działa w CF (?) Dokładnie albo e8500 i FSB 530 starczy. No mi zostaje Bios narazie ale to nie ma znaczenia bo zostawiam na 850Mhz pózniej to vgpu rośnie nie proporcionalnie do mhz.920Mhz-930Mhz to już 1.53-1.55V a 850Mhz to 1.41-1.425V.Do bicia na krótki okres czasu można to zostawic ale do 24/7 to już bym się martwił przy takim napięciu.Ja max dawałem 1.57-1.6V i zysku dalej już nie było.To na przykładzie dwóch graf porównując je mimo że tego samego producenta wychodziły z innych fabryk(inna nalepka na grafach numery seryjne) a zachowują się identycznie +- 5-10Mhz Edytowane 7 Lipca 2008 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Coś na temat różnic w wydajności w zależności od przepustowości pamięci, czyli 4870 vs. 4850 na tych samych taktach rdzenia :wink: http://www.hardware.fr/articles/726-1/rade...ddr5-utile.html Różnica jest zauważalna, jednak te GDDR5 coś dają. Różnica widać szczególnie po włączeniu AA. Szkoda, że nie zrobili testów w 1600x1200 bo ta rozdziałka mnie intersowała najbardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) Zamierzam sobie kupić HD4850 w tym tygodniu ale trochę przeraża mnie te wysokie temperatury. Nie wiem czy bezproblemowo Accelero S1 Rev. 2 będzie pasował na tą kartę? Czy mogą być jakieś problemy z zamontowaniem tego chłodzenia na tym Radku? (dodam ze jestem niedoswiadczony w modyfikowaniu kart graficznych). O ile stopni może spaść temperatura (średnio) po zainstlowaniu tego Accelero? A może ktoś próbował obniżyć taktowanie rdzenia z 625 np. na 550 i jakie skutki to przyniosło dla temperatury rdzenia? Czy może jednak karta 4850 pracujac w 2D np. internet same obniżają takty? I jeszcze jedno pytanie czy w razie czego temperatura w granicach 85-95C na rdzeniu i w zwykłym blaszaku z ktorego powietrze wyciaga tylko zasilacz Chiefteck 400W i nie ma żadnego dodatkowego wentylka (oprócz tego na CPU) do odprowadzania gorącego powietrza może przyniesc jakies kłopoty? (mam na myśli niekręconą kartę)? Edytowane 7 Lipca 2008 przez rcicho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 skad sie biora tacy kolesie? LoL Ogolnie fajnie ze masz Cosmosa i co z tego ze niby jestes fajny i bedzie chlodno? Widoczne masz jakies CH*owe lub zle ustawilo sie je w budzie jak czujesz sie jak w saunie? Ja tez mam tyle wentyli i jedyne co widze u siebie to nieznaczne podniesienie temp. na podzespolach, ktorego wogle nie odczuwam w domu. Jak jest goraco to jest goraco wogle a nie ze niby komp mi podgrzewa temp w domu. Doje***** z tym jak siema. Poza tym zyjemy w Polsce a nie a Afryce i jak wracam do domu z pracy to jest ok 25 st. srednio w cieniu a w domu wiecej niz 23-24 nie zauwazylem wiec daruj sobie takie uwage jak nic madrego nie masz do dodania w temacie o 4850/4870. EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Zamierzam sobie kupić HD4850 w tym tygodniu ale trochę przeraża mnie te wysokie temperatury. Nie wiem czy bezproblemowo Accelero S1 Rev. 2 będzie pasował na tą kartę? Czy mogą być jakieś problemy z zamontowaniem tego chłodzenia na tym Radku? (dodam ze jestem niedoswiadczony w modyfikowaniu kart graficznych). A może ktoś próbował obniżyć taktowanie rdzenia z 625 np. na 550 i jakie skutki to przyniosło dla temperatury rdzenia? I jeszcze jedno pytanie czy w razie czego temperatura w granicach 85-95C na rdzeniu i w zwykłym blaszaku z ktorego powietrze wyciaga tylko zasilacz Chiefteck 400W i nie ma żadnego dodatkowego wentylka (oprócz tego na CPU) do odprowadzania gorącego powietrza może przyniesc jakies kłopoty? (mam na myśli niekręconą kartę)? Temat kompatybilności S1 z 48xx był poruszany już wielokrotnie, wystarczy tylko poszukać - pasuje. Co do wysokich temp. wystarczy tylko fan fix i po problemie. Nie przejmuj się będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Temat kompatybilności S1 z 48xx był poruszany już wielokrotnie, wystarczy tylko poszukać - pasuje. Co do wysokich temp. wystarczy tylko fan fix i po problemie. Nie przejmuj się będzie ok. Fan fix to jest ta łatka którą jakieś dwa tygodnie temu wypusciło ATI - hotfix_xp32-64_hd4800 czy coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Nie, jest to modyfikacja w sterownikach. Luknij faq, który zrobiłem na pierwszej stronie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 kto wie co oznaczaja czerwone lampki na radku :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzon4 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 870/1050 na 1.41V to ok?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxOlekxX Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Czy RBE można dac napiecia powyzej 1.21v? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 No i stało się. Jutro odbieram Gigabytea 4850. :) Weteran X1800XT idzie do żyda. :) Powiedźcie jeszcze, czy dajecie nawiewy bezpośrednio na S1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Czy RBE można dac napiecia powyzej 1.21v? Można ale nic to nie da. Można wpisać 1.4v a i tak będzie 1.21. UWAGA: Jeśli macie Gigabyte 4850 nie modyfikujcie biosa przy pomocy RBE 1.11, gdyż robi on to nieprawidłowo!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) No i stało się. Jutro odbieram Gigabytea 4850. :) Weteran X1800XT idzie do żyda. :) Powiedźcie jeszcze, czy dajecie nawiewy bezpośrednio na S1? Tak, ale żeby wiał od strony radiatora, a nie na radiator.Czyli przykręcasz (czy tam przypinasz ) go do radiatora. A ja tam czekam jeszcze miesiąc lub dłużej aż stanieją nieco 4870. Myślę, że tak za 700 bym wziął jednego, a potem dokupił drugiego. Edytowane 7 Lipca 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Witam :) Ładnych parę dni zajęło mi przeczytanie tego tematu.. Praca, piwo i forum.. Czasem jakaś gierka ;) Dobra robota Panowie :).. Szkoda tylko, że ostatnie strony to gadka nie na temat, uświadamianie na proste pytania ludzi, którym nie bardzo chciało się szukać czy też zabawa z jakimiś dziećmi czy mało poważnymi użytkownikami.. Ale i tak jestem zadowolony z tej leORT: ORT: ktury. Jestem na przesiadce z HD3870 na HD4870. Początkowo czekałem na wersję 1GB, ale cenowo i wydajnościowo na 1680/1050 raczej odpada - tak przynajmniej twierdzicie.. Za chłodzenie raczej będzie Auris Fridge, bo finy na w poprzek karty a w boku mam 2x120 więc .. :) Dlatego czekam na jakieś doświadczenia na własnej skórze z HD 4870 Ludu Kochany :rolleyes: A tym co szukają małego chłodzenia do CF 4850, mogę polecić Cooling GFCHILLA - z 3870 w stresie do 60 st dobijam (buda dobrze wentylowana) i wentyl 120 - ale i te małe "chude" 80tki dają rade i są ciche (ot, były mi do czego innego potrzebne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matas Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Można ale nic to nie da. Można wpisać 1.4v a i tak będzie 1.21. UWAGA: Jeśli macie Gigabyte 4850 nie modyfikujcie biosa przy pomocy RBE 1.11, gdyż robi on to nieprawidłowo!! Ale można wziąć bios od np. Asusa, zedytować i wgrać do Gigabyte'a ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) Ale można wziąć bios od np. Asusa, zedytować i wgrać do Gigabyte'a ? Wszystkie biosy o numerach VER011.003.000.000.xxxxx są edytowane przez RBE 1.11 błędnie. RBE radzi sobie natomiast dobrze z biosami VER011.004.000.000.xxx Edytowane 7 Lipca 2008 przez RBEJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Wszystkie biosy o numerach VER011.003.000.000.xxxxx są edytowane przez RBE 1.11 błędnie. RBE radzi sobie natomiast dobrze z biosami VER011.004.000.000.xxx To już wiem czemu mój Asus po edycji biosu zaczął pokazywać kolorowe kropki w filmach, własnie biosik 003 :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) Co Wy na to...? - niby odpowiedź zielonych na radzia :lol2: Edytowane 7 Lipca 2008 przez D.rek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Co można powiedzieć, proces niewiele "tańszy" i na domiar złego pobór energii niemal na takim samym poziomie jak 65nm :lol2: Ta "odpowiedź" była planowana dużo wcześniej, już zanim pokazał się rv770 :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Panowie taka mała prośba z mojej strony. Moglibyście jeśli to możliwe oczywiście wrzucić kilka ciekawych rozwiązań chłodzenia sekcji zasilania i w ogóle kilka fotek jak to wygląda z S1. Byłbym bardzo wdzięczny Pozdr zasilanie pamieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 a ja albo dostalem jakis ch**wy model ale musze system przeinstalowac bo normalnie 645/1000 zapuszcze furmarka i po chwili mam artefakty, jak patrze na to to az mi sie plakac chce. Bios ten co kilka stron temu byl podany na zegary 720/1100 tez po chwili mi karta sie sypie. Odpalam CoD'a4 i na takich taktach po jakis 5 min. zwiecha. Normalnie dramat. Mam nadzieje ze to format i reinstalka systemu cos pomoze bo normalnie masakra. Poza tym musze sie wybrac po miernik i olówek bo moze co z napieciem mam lipnie, juz nie wiem co jest grane. A sie zastanawialem czy nie brac 4870. Mam nadzieje ze cos jednak sie uda zdzialac bo jak nie to najwidoczniej trafilem chyba na najchu*owszy model jaki na razie byl prezentowany przez uzytkownikow tej karty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Format nic tu nie pomoże jak stery dobrze zainstalowane.Nikt nie gwarantuje stabilnych 720Mhz po zmianie biosu,jednym lata 700 innym 730 100% stabilne a nie do marków i testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...