kojak_ct Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Zrobiłem mały teścik na PCI-E 4x i 16x na Intelu P35: PCI-E 4x Crysis Play Time: 111.78s, Average FPS: 17.89 Min FPS: 1.48 at frame 1476, Max FPS: 21.46 at frame 991 TR: Menu 28FPS PCI-E 16x Crysis Play Time: 99.12s, Average FPS: 20.18 Min FPS: 6.84 at frame 1471, Max FPS: 23.86 at frame 984 TR: Menu 41FPS Grafa na fabrycznych taktach. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozar Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 panowie, no pomozcie z tym fan fixem, bo juz mi goraco od tego rdzenia;) problem jest taki, ze wykonujac instrukcje nie ma zadnego efektu - XML jest edytowany, profil aktywowany a GPUZ ciagle pokazuje 27% i 81 stopni w IDLE:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 (edytowane) Podawałem niedawno linka do biosa z podwyższonym napięciem w 3D oraz zwiększoną prędkością wentylatora. Zegary standardowe. Wczytaj go i po problemie. http://rapidshare.de/files/39945064/rv770mod.rom.html Jest to bios z seri 03.0000.0000.xxxxx Edytowane 9 Lipca 2008 przez RBEJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Dla tych co mają problemy z S1 i crossfire da sięO rany człowieku... :lol2: W pierwszej chwili jak się wczytała strona skojarzyłem reklamy Slim-Fasta na odchudzanie :razz: .Proste sposoby są naj.... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozar Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 (edytowane) Podawałem niedawno linka do biosa z podwyższonym napięciem w 3D oraz zwiększoną prędkością wentylatora. Zegary standardowe. Wczytaj go i po problemie. http://rapidshare.de/files/39945064/rv770mod.rom.html Jest to bios z seri 03.0000.0000.xxxxx tylko ze mi chodzilo o fan fixa, a nie wgrywanie biosu;) juz sie z tym jakos uporalem BTW - ten kto powiedzial ze przy ustawieniach 50% wiatrak jest 'praktycznie neislyszalny' chyba uzywa mlota pneumatycznego do mycia zebow;] u mnie wszystko powyzej 35% slychac wyraznie(a mam boxa intela, 2 wiatraki 80 w budzie i jeden 90 na zewnatrz, wtlaczajacy powietrze do tunelu) Edytowane 9 Lipca 2008 przez bozar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 (edytowane) Mam pytanie: ktoś już sprawdzał jak się ma wydajność HD4870 vs HD4850 przy ustawionych identycznych taktowaniach? Dużo dają pamięci DDR5 w porównaniu do DDR3? Zastanawiam się czy opłaca się płacić 200 zł skoro można z powodzeniem poprawić wydajność hd4850 poprzez OC i pencil moda? :P Jak wygląda sprawa głośności i efektywności chłodzenia zastosowanego w hd4870? Edytowane 9 Lipca 2008 przez lyzkov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Wydajnosciowo sa porownywalne, ale jednak Radzio lyka mniej pradu i ma cichsze chlodzenie. Do tego mozna go kupic taniej niz w gralu, jesli dobrze pamietam, to gdzies stal po 730-740zl, wiec jest napewno lepsza propozycja.Zdecydowałem juz :D Do mojego nowego kompa biore HD4870 ;) Mam nadzieje ze sie na nim nie zawiode, bo jak na razie ati mnie nie zawiodlo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Mam pytanie: ktoś już sprawdzał jak się ma wydajność HD4870 vs HD4850 przy ustawionych identycznych taktowaniach? Dużo dają pamięci DDR5 w porównaniu do DDR3? Zastanawiam się czy opłaca się płacić 200 zł skoro można z powodzeniem poprawić wydajność hd4850 poprzez OC i pencil moda? :P Jak wygląda sprawa głośności i efektywności chłodzenia zastosowanego w hd4870? Slyszalem plotki, ze na Egieldzie ma byc na dniach takie porownanie. I jeszcze na takich samych taktach itp. Ale nie wiem ile w tym prawdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisher Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Witam :) Jest taka opcja że zamienie swojego wysłużonego GF 8800GTX na 2x HD4850 :) I teraz takie sprawa, narazie nie będe zmieniał płyty. Moja DFI jest na P35 więc nie obsłuży 2x PCI-E x16. Pytanko, dużo traci sie na wydajności w CF na P35 względem 2x pcie x16? pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Witam :) Jest taka opcja że zamienie swojego wysłużonego GF 8800GTX na 2x HD4850 :) I teraz takie sprawa, narazie nie będe zmieniał płyty. Moja DFI jest na P35 więc nie obsłuży 2x PCI-E x16. Pytanko, dużo traci sie na wydajności w CF na P35 względem 2x pcie x16? pozdro :) Luknij tu: http://www.nvision.pl/_plugins/content/con...p?content.195.3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver_pl Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 witam, trochę głupie pytanie: gdzie znajdę mostek do połączenia radeonów 4870 w CF, nigdy nie miałem z tym styczności. Mostki będą dołączone do kart czy do płyty głównej, czy muszę je kupić osobno?? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac102 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 powinieneś dostać z mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisher Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 (edytowane) Dziękówka :P Trzeba będzie szybko zmienić płytke na X38 :P pozdro :) Edit: powinieneś dostać z mobonie z mobo a z kartą :) mostki CF znajdują sie w pudelkach z kartami ati :) Edytowane 9 Lipca 2008 przez Fisher15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 O tym nie pomyslalem. Nowe testy: 3043860[/snapback] Mam pytanie: ktoś już sprawdzał jak się ma wydajność HD4870 vs HD4850 przy ustawionych identycznych taktowaniach? Dużo dają pamięci DDR5 w porównaniu do DDR3? Zastanawiam się czy opłaca się płacić 200 zł skoro można z powodzeniem poprawić wydajność hd4850 poprzez OC i pencil moda? :P http://www.hardware.fr/articles/726-1/rade...ddr5-utile.html Różnica jest niezbyt duża ale zauważalna. Mimo to wolałbym zaczekać na dokładne testy egiełdy w tym względzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dragonlore Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Jakim cudem wykręcili rdzeń HD4870 na 850MHz? Przecież we wszystkich dotychczasowych recenzjach nie dawał się podkręcać więcej niż o 40MHz. http://www.hardware.fr/articles/726-1/rade...ddr5-utile.html Różnica jest niezbyt duża ale zauważalna. Mimo to wolałbym zaczekać na dokładne testy egiełdy w tym względzie. w recenzji na koncu pada tekst ze samemu nie bawic sie modami karty,wiec sadze ze oc tej karty robili wlasnie na modach biosu + zegary-chyba ze cos zle skumalem to niech ktos poprawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Podawałem niedawno linka do biosa z podwyższonym napięciem w 3D oraz zwiększoną prędkością wentylatora. Zegary standardowe. Wczytaj go i po problemie. http://rapidshare.de/files/39945064/rv770mod.rom.html Jest to bios z seri 03.0000.0000.xxxxx Po jego wgraniu wywaliło mi kartę. Musiałem się ratować starym radkiem bo przy tej uwalonej komp nie chciał w ogóle wystartować. Dobrze, że mam 2x PCI-E. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 A powiedzcie mi jedno bo czegos nie kumam. Sa plyty ktore obsluguja CF x16 - x16, x16 - x4 to rozumiem ale czy mozliwe jest rowniez x8 - x8 ?? Bo caly czas myslalem i nadal mysle, ze tak ma moja plyta ... Sorry za OT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Są płyty x8 - x8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 a jak sie ma x8 - x8 do x16 - x16 ?? jest duza roznica ?? Liczac do rozdzialki 1680x1050 bo to max mojego monitka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Wie ktoś kiedy dostępne będą hd4870 1GB i ile będzie on mniej więcej kosztował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Po jego wgraniu wywaliło mi kartę. Musiałem się ratować starym radkiem bo przy tej uwalonej komp nie chciał w ogóle wystartować. Dobrze, że mam 2x PCI-E. :] Przecież RBEJ pisał że to bios gigabyte i robiony do gigabyte'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 A co mam napisane w sigu? :) @Buziak Widziałem kiedyś test x8-x8 i x16-x4 i lepsze wyniki były na tym pierwszym. Min fps również lepiej wypadł na x8-x8 więc generalnie to lepsze rozwiązanie. Widać już sporą różnicę w moim teście na pojedynczym radku, którego dałem na początku tej strony, że x4 blokuje grafę. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Panowie, juz mam K&%^%&%^%&&%%*%$&$^$$$ dosc :mur: :mur: :mur: nie wiem co ja mam z tymi temp. Ponad 1k PLN w sumie wydałem na chlodzenie AC do budy i ch*j bombki strzelił nie bedzie choinki. Wczoraj rozebrałem od poczatku wszystko i złozyłem raz jeszcze. Moze od poczatku, kupilem tego radka 4850 i nie moge go okiełznac. Mam obudowe Antec P182 i w srodku tyle wentylatorow "ile mozna bylo tylko pomiescic", tzn. Wymieniłem wszystkie fabryczne 12cm na Scythe S-FLEX 1600 obr./min. 2 S-flexy wyciagowe sa zamontowane (z tyłu i góry) na jednym kanale pod kontrola Scythe Kaze Master, 1 jest w zasilaczu na dole (po fan swapie) a drugi w czesci srodkowej obudowy z przodu wtłaczajacy powietrze do wewn na drugim kanale, na 3 kanale mam podlaczona Noctue NF-P12 na TR 120 Extreme (zamontowana w pionie wiejaca w kierunku tyłu budy) i na 4 kanale no wlasnie na 4 kanale mam 2 x S-Flexy zamontowane na Accelero S1 (wczoraj zamontowalem drugiego S-Flex'a). Na NB jest HR-05 SLI. No wlasnie wszystko ladnie pieknie ale temp. i zwiechy z tego powody kompa juz przyprawiaja mnie o wymioty. Ja nie wiem skad Wy macie takie tempy. Wrzucilem raz jeszcze wczoraj BIOS ten na 720/1100, rozkrecilem wentyle na max'a zapusciłem FURMARK'a i ch*j po 3 moze 4 minutach temp. juz dochodzila do 72*C no i oczywiscie czarny ekran i za chwile powort pulpitu i info ze sterownik "ekranu cos tam odzyskal sprawnosc po czyms tam". W idlu po zamontowaniu drugiego S-Flex'a temp. spadly jeszcze o kilka stopni i teraz wiecej jak 32*C to nie widziałem, jak zapuscilem 3dmarka2006 to rowniez zaraz po wyjsciu w GPU-Z mialem ok. 41*C ale jak zapuszczam tego FURMARK'a i widze jak tempy juz po kilku minutach rosna do ponad 70*C to mi normalnie "puszczaja zwieracze" K*&^%&%* i za chwile krotka zwiecha i powrot do pulpitu z komunikatem o bledzie. Nawet na tym biosie z zegarami zjechalem do 700/1000 i dalej to samo. Normalnie az nie chce mi sie wierzyc jak niektorzy pisza ze po 15 minutach wygrzewania Furmarkiem nie mieli wiecej niz 60 pare stopni. Jak , Gdzie?, Porzadek w obudowie jest jak siema, ani jeden kabelek nie przechodzi przez srodek wnetrza. Wszystko ułozone na plecach plyty glownej i tylko same koncowki z tylu wychodza do wtyczek, takze cyrkulacja jest zachowana w jak najlepszym porzadku. Juz stwierdzilem ze na te tempy to jedynie woda bo juz normalnie zrobilem wszystko, jak widzicie. I paste raz jeszcze na rdzen nakladalem, bardzo cienka warstwe, Accelero na maxa do PCB dokrecilem (a jak wczesniej zdejmowalem to po pascie widzialem ze idealnie wszedzie przylega), nie wiem juz po prostu nie wiem o co kaman?? :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 (edytowane) No i mam już u siebie w budzie nowe HD4850. Kupione trochę przez przypadek bo poszedłem do sklepu 300 m na rogu kupic HD3870 za 380zł (ta karta i tak jest bardzo mocna jak na moje potrzeby, rzadko gram). Nie było już 3870 ale mieli HD4850 od PowerColor za 513 zł. Sprawdziłem w sklepie w pudełko było wszystko (oprócz przejściówki zasilajacej 6pin-2xmolex. Do tej pory uzywałem Radeona 2600Pro od Palita na Catlistach 8,6. Po włozeniu 4850 komputer uruchomił sie ale trzeba było wywalić sterowniki i zainstalować na nowo. Pierwsze wrażenia to: karta jest bardzo cicha i mniej hałasuje niż mój wczesniej wspomniany R2600Pro. Uderzył mnie również rozmiar karty - jest dluższa niż cała szerokość mojej płyty głównej! Temperatura jak to na referencyjnym "chłodzeniu" 78C w spoczynku. Accelero S1 wraz z coolerkami juz zamówione. Jedno przykre to fakt ze po pierwszym uruchomieniu Crysisa po ok 90 sek gry karta się zawiesiła mimo ze odgłosy z gry były słyszalne. Reset i po ponownym rozruchu mozna było zagrać bez problemu i wyciąć cały batalion Koreanczyków bez żadnych problemów. W 3DMarku 06 rowne 11000 pkt na e2160 (2,92Ghz). Modować karty nie mam zamiaru (szkoda mi tych ponad 5paczek wydanych wczoraj) bo defaltowa jej wydajność wystarcza mi aż nadto. Edytowane 10 Lipca 2008 przez rcicho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Z tego co czytalem to da sie nawet zrobic CF z radkiem z innej rodziny niz 4xxx np z jakims 3xxx. Aczkolwiek nie jestem tego pewny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Z tego co czytalem to da sie nawet zrobic CF z radkiem z innej rodziny niz 4xxx np z jakims 3xxx. Aczkolwiek nie jestem tego pewny.Zdementowano to niestety.Czy 4850 i 4870 pójdą to nie wiem...niemniej 4ka i 3ka razem nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaan Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 (edytowane) No i pojawil sie tescik 4870 solo i CF. http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=473 Edytowane 10 Lipca 2008 przez jaan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozar Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 zrobilem sobie wczoraj fan fixa na dwoch profilach - jeden puszczony na 32% do idla(temp spadla z 81 do 70 stopni) srugi do grania na 65% (temp spadla w idlu do 54stopni) i teraz uwaga... wlaczajac NFSprostret zapomnialem sie i zostawilem profil 32% obrotow wentyla..efekt po godzinie grania sprawdzam temperature na kartcie........stress 107 stopni! przestreaszylem sie nieco i klalem swoje zapominalstwo, ale z drugije strony na razie nieby nic sie nie stalo i ciekawi mnie czy w ogole moglo sie cos stac i jak to sprawdzic? ps - myslalem ze jak karta dostanie za wysokiej temperatury to ssama sie wylacza czy cos, nie jest tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 (edytowane) Panowie, juz mam K&%^%&%^%&&%%*%$&$^$$$ dosc :mur: :mur: :mur: ..... A jakie masz tempy w grach i markach, możesz to sprawdzić np monitorigiem temp w riva tunerze. Na standardowym chłodzeniu było wszystko ok ?? X2 :lol2: Edytowane 10 Lipca 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 w markach tak jak pisalem zaraz po wyjsciu mialem ok 41*C, myslalem ze riva tuner 2.09 (bo to jest chyba ostatni) nie obsluguje radkow 48XX? ale sprawdze jak wroce z pracy do domu moze sam monitoring dziala to bede mial pelen zapis. W grach jeszcze nie sprawdzalem bo jestem swiezo po formacie i chcialem porobic testy i po OC'owac karte zanim jeszcze mi sie system zasyfi "du*erelami". Dzisiaj bede instalowal gry. Tak sobie mysle (kumpel) mnie uswiadomil w sumie. Ze te po 15 minutach ok 60 st. w furmarku to jest tzw. jak to on mi powiedzal "ze se ludzie pisza...." no chyba faktycznie to sie sprawdza, ....se pisza" ja tez se moge napisac ze mam 30*C a rzeczywistosc jest inna. dobra wieczorem bede sprawdzac jeszcze jak to to w grach sie zachowuje. BTW jak zrobilem wczoraj i zobaczylem swojego 4850 z Accelero z dwoma 12-kami to sie przerazilem ;-) Normalnie respect Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...