miron72 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 (edytowane) Ma ktoś może fotki rozebranego na części chłodzenia referencyjnego z 4850(3850 -bo chyba to samo)?Nie tylko zdjętego ale rozkręconego -tworzywo oddzielnie i alu z Cu oddzielnie.Czekając na kartę już snuję plany -a przy okazji może ktoś ma takowe chłodzenie na sell? Edytowane 13 Lipca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danch Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 sorry za glupie pytanie... i z innej beczki... jaki system najlepiej zainstalowac do hd4850 no i wogole do gier (najnowszych)... xp x64 czy viste x64?? moj sprzet: Xp 64 bit jest kiepsko wspierany, to juz lepiej viste. Masz 4GB wiec 32bitowy xp tego nie wykorzysta, ale jesli nie masz gry ktora lepiej chodzi na 64bit to zostan przy 32bitach. 64bitowa vista zezre na poczatek 1,2GB, wiec zostanie niecale 3GB na reszte. XP uzywa jakies 300MB, wiec zakladajac ze sytem widzi 3,2-3,5GB to zostanie kolo 3GB. Wychodzi na to samo. BTW Age of Conan duzo lepiej (czytaj stabilniej) chodzi na 64bitach, ale to wina z[ciach!]ego silnika ktory cieknie jak wiaderko bez dna, dlatego ja jak gralem w AoC przez miesiac to postawilem viste 64bti, teraz AoC poszedl na polke i wrocielm do starego dobrego xp 32bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 64bitowa vista zezre na poczatek 1,2GB,A nie rezerwuje zamiast zżerać?Tak jak V32 -przewidując reakcje usera("uczy" się ich) rezerwuje dla nich pamięć ale jej nie wypełnia "sobą".Tak jakoś czytałem.Oczywiście nie chodzi o całość pamięci ,której nam "brakuje" -cześć z niej jest faktycznie zadupczo....zapchana :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 U mnie Win2008 x64 "zżera" ok 1GB, a potem schodzi na jakieś 700MB. Vista Ultimate x86 po starcie zajmuje jakieś 700MB a po paru minutach schodzi do ok. 550MB. Xpek zajmuje mniej, tylko że pff... Świat idzie do przodu. Sprzęt tanieje. Po to się kupuje pamięć, by z niej korzystać. I lepiej wziąc Vistę. To jest obecny system i myślę że w pierwszej kolejności stery szlifują do niego, a nie do xp. I trudno się spodziewać żeby w tej chwili ktoś wypuścił nowy soft/grę, który by miał jakieś problemy z Vistą. W każdym razie na Win2008 x64 wszystkie gierki ładnie zapitalają. Czasami się trafi jakieś oprogramowanie, które ma sztuczną blokadę na ten system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 I lepiej wziąc Vistę. To jest obecny system i myślę że w pierwszej kolejności stery szlifują do niego, a nie do xpNie sądze, porównaj sobie działanie pod XP a Vistą 64bitową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Nie mam już xpeka na żadnym kompie. Wiem, że tu i ówdzie jest szybciej. Tylko, czy jest się czym przejmować? Mam tylko własne porównanie Crysisa Vista x86 i Win2008 x64 i tak samo chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 (edytowane) Jeszcze jedno pytanko: Mógłby ktoś DOKŁADNIE zmierzyć długość karty? (dokładniej samo PCB, bez śledzia!) Bo te 23cm podane na pierwszej stronie to tak na styk, a u mnie liczą się (niestety) milimetry. Pozatym, jakieś róznice są czy kupie Asusa, Gigabyte'a czy może Powercolora poza nazwą? (chodzi mi o ich wydajność) EDIT: Jeszcze jedno, czy od spodu PCB (tzn. ta strona od strony procesora po włożeniu do gniazda) posiada jakieś wystające elementy? (bliżej końca grafy) Pytam, bo u mnie na Neo2 FR blokady od pamięci są bardzo na styk i nie wiem czy o coś nie zachacze :/ Wg. moich pomiarów długośc PCB to 233 mm, ale to chińska linijka więc.... Karty poza nawą i naklejką się nie różnią. Co do blokad pamięci, to nie otworzysz ich na ful przy założonej grafie, także ewentualna wymiana trochę kłopotliwa. Edit: Czym testujecie grafę po OC? I komu już odpadła ta śmieszna naklejka z chłodzenia? :) u mnie na PowerColor prawie odpadła po 12 godzinach zabawy :) Edytowane 13 Lipca 2008 przez woj84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 U mnie się jeszcze trzyma :P Mały update, bez podkręcenia na ustawieniach nominalnych: Procka udało mi się na 3.3GHz wycisnąć... słabiutko ale cholernik nie chce więcej, może ktoś coś poradzić. W topicu o Brisbane opisałem troszkę dokładniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarecki Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Mógłby ktoś sprawdzić temperaturę GPU temperature #2 (GPU-Z) w stresie. Najlepiej ktoś kto ma założone accelero S1. Pytam bo mi po przekroczeniu 105 st robi się restarcik:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 (edytowane) Mógłby ktoś sprawdzić temperaturę GPU temperature #2 (GPU-Z) w stresie. Najlepiej ktoś kto ma założone accelero S1. Pytam bo mi po przekroczeniu 105 st robi się restarcik:) U mnie tak na szybko po 15 minutach furmarka tepmy to 55,60,51. S1 z modułem turbo. Edit: GPU 650, mem 1025 Edytowane 13 Lipca 2008 przez smirnov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarecki Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 U mnie tak na szybko po 15 minutach furmarka tepmy to 55,60,51. S1 z modułem turbo. Edit: GPU 650, mem 1025 Dzięki. Po zmianie biosa na oryginalny spadek tej temperatury do 88 st. Wydaje mi się że jest to temperatura sekcji zasilania. Mógłby ktoś jeszcze sprawdzić. Będe wdzieczny @Smirnov Co Ci chłodzi sekcje zasilania?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Dzięki. Po zmianie biosa na oryginalny spadek tej temperatury do 88 st. Wydaje mi się że jest to temperatura sekcji zasilania. Mógłby ktoś jeszcze sprawdzić. Będe wdzieczny @Smirnov Co Ci chłodzi sekcje zasilania?? Radiatorki od S1 a na pamięciach mam zalmany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Sprawdził ktoś te realne stockowe taktowania na 4850 czy dalej sie nikomu nie chciało? W ramach przypomnienia u mnie jest 625/975 (mimo iż w BIOS-ie jest 625/993). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 u mnie jest 625/993 i normalnie pokazuje GPU-Z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 (edytowane) U mnie stockowy cooler na 78%, obciążenie GPU 97%, GPU:670MHz; MEM: 1050MHz Temp1: 88st Temp2: 92st Temp3: 90st Czekam na accelero. I powiem mi ktoś jak jest z tym hotfixem? Czy to są normalne stery? @Harry Lord U mnie jest tak samo. 625/975. Do tej pory nie zwróciłem na to uwagi. Update. Obalam ten mit. GPU-Z tak pokazuje. Od 975 do 999MHz pokazuje zawsze 975. A jak dasz 970 to GPU-Z pokazuje 950MHz. :) Edytowane 13 Lipca 2008 przez kojak_ct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Sprawdził ktoś te realne stockowe taktowania na 4850 czy dalej sie nikomu nie chciało? W ramach przypomnienia u mnie jest 625/975 (mimo iż w BIOS-ie jest 625/993). 625/993 wg gpu-z. asus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.c.i.e.k.D Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Chłopaki jak myślicie http://www.allegro.pl/item394116924_pogrom...dzenie_gpu.html pasowałoby to chłodzenie do Radeona 4870?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zonc Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Pasuje tylko po co kiedy s1 jest o 45 zł tańsze a praktycznie te same tempy masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.c.i.e.k.D Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 W pasywie to chłodzenie jest nieco lepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Pierwszy test 4870x2. http://www.driverheaven.net/reviews.php?re...88&pageid=1 Niestety karta nie powala. Jest szybsza od g280 ale bedzie tez o wiele drozsza. W Crysisie niepokonana jest g280. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Temat poświęcony X2 - http://forum.purepc.pl/temat/Ati/52/Ati-Ra...X2-R700/270493/ Nie zaśmiecać tego tematu :) Edytowane 14 Lipca 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Pierwszy test 4870x2. http://www.driverheaven.net/reviews.php?re...88&pageid=1 Niestety karta nie powala. Jest szybsza od g280 ale bedzie tez o wiele drozsza. W Crysisie niepokonana jest g280. Zobacz jaka rozdziałaka jest w Crysisie , wszedzie dają po 2560*1600 a tu dali 1280*768 :blink: Edytowane 14 Lipca 2008 przez Hans15336 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 POczekamy na lepsze stery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 POczekamy na lepsze stery. No sam czekam na nowe stery do mojego CF :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) nowe info na temat R700 http://www.in4.pl/komentarze_R700_12-ego_sierpnia,16458.htm LoL masakra normalnie :) ale jaka ladniutka z tym czarnym PCB Edytowane 14 Lipca 2008 przez disaster3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Z tymi taktowaniami własnie o to chodzi że zmieniając co 1 MHz nie ustawi się każda wartość, tylko co ileś. Jeszcze za czasów podkręcania kart pamiętam w RivaTuner co nie ustawiłem to zmieniało się skokowo. Wydaje mi się że w zakładce Sensors jest właśnie podana prawidłowa wartość (to samo pokazuje EVEREST), a zakładka Graphics Card pokazuje taktowania BIOS-owe i te ustawione przez sterownik (które najwyraźniej nie mogą zostać w rzeczywistości ustawione, tylko musi być mniejsze lub wieksze od w tym przypadku 993). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Pierwsze testy 4870x2 HEXUS Anandtech Edytowane 14 Lipca 2008 przez Malik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 jest już preorder dla 4870 1 GB overclockers.co.uk cena troche wysoka ale oni tak maja. --ETA: 31/07/08 takze nie dlugo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 jest już preorder dla 4870 1 GB overclockers.co.uk cena troche wysoka ale oni tak maja. --ETA: 31/07/08 takze nie dlugo No i wszystko ładnie. Cena 234 $ to nie jednak tak drogo. Tylko i tak będziemy czekać na testy czy duża różnica będzie miezy 1 Gb a 512 Mb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Cavarr Do Ciebie mam prośbę, żebyś w pewnym skrócie chociaż to umieścił w pierwszym poście. Bo to, co jest w 1 poście o zasilaczach, to marketingowy bełkot producentów, którzy: 1. Muszą brać pod uwagę ludzi "oszczędnych" mających jakieś tam średnie albo lepiej kompy i Codegeny... 2. Rynek musi się rozwijać, każdy na tym zarabia. Ale procesy technologiczne maleją, napięcia maleją. Pobory mocy podawane przez serwisy, są to pobory mocy pobierane przez całe komputery, zazwyczaj jakieś mega komputery, najmocniejsze quady itp. W dodatku te pobory mocy są mierzone na gniazdku, czyli to jest ilość mocy, którą zurzywa cały komputer. Czyli także zasilacz. A zasilacze komputerowe, jak i każde inne mają pewną sprawność. Nowoczesne konstrukcje mają ponad 80%, często ponad 85%. Ale rozsądnie przyjąć można 80%. Czyli patrząc nawet na taką mega tabelkę, na której wszystko wygląda tak prądożernie: Tabelka. To dla przykładów konkretnych dla tego tematu, pobór całego komputera i wystarczająca moc zasilacza ( wszystko już w stresie ): 1.) 4850 + mega sprzęt pobiera z gniazdka 295W. 295W * 0,8 = 236W ( 236W - tyle mocy musi mieć nasz zasilacz ). 2.) 4850 CF + mega sprzęt pobiera z gniazdka 365W. 365W * 0,8 = 292W ( 292W - tyle mocy musi mieć nasz zasilacz ). 3.) 4870 + mega sprzęt pobiera z gniazdka 359W. 359W * 0,8 = 287,2W ( 287,2W - tyle mocy musi mieć nasz zasilacz ). 4.) 4870 CF + mega sprzęt pobiera z gniazdka 458W. 458W * 0,8 = 366,4W ( 366,4W - tyle mocy musi mieć nasz zasilacz ). Także każdy, firmowy, dobry zasialcz 450W poradzi sobie z wielkim spokojem z takim potworem, jak najmocniejsze ATI w CF + mega sprzęt. Do tego wszystkiego dodam link do bardzo obszernego topicu, gdzie nie trzeba już o nic pytać, tylko przeczytać pierwszy post i już będzie się spokojnie wiedzieć, jaki zasilacz kupić. Jaki wybrać zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...