Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

oc na co dzień na wodzie wiec chyba zdecyduje sie na 4850. Tylko nie wiem cos mnie trochę odpycha bo widzę że podkręcają ją do 730 i w tych okolicach to zalezy od tego jaką karte sie "wylosuje"? czy porostu dobry Vmod pozwoli na te 850~900MHz. Vmod to tylko ołówek lub bios bez lutowania:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyślałem trochę o tym i w sumie nie dziwię się, że ATI i NVIDIA tak się zachowują w sprawie CUDA i PhysX na ATI. Po pierwsze - jeśli ATI udzieliłoby oficjalnego wsparcia dla projektu, NVIDIA mogłaby podać ich do sądu za naruszenie praw intelektualnych. Po drugie, NVIDIA pomagając w implementacji CUDA i PhysX do kart ATI zdaje sobie sprawę z krótkoterminowych strat, jednak patrząc długoterminowo będzie to dla nich korzystne. NVIDIA CUDA i PhysX to konkurencja dla AMD FireStream i Havok. Jeśli NVIDIA doprowadziłaby do oficjalnej obsługi tych technologii przez karty ATI, to logicznym jest, że twórcy gier chętniej wybieraliby właśnie GPGPU i fizykę NVIDII, bo więcej sprzętu je wspiera. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że ATI nie zaimplementowało jeszcze w sterownikach fizyki Intela - Havoka, co jeszcze bardziej pchnęłoby producentów w stronę PhysX. Dzięki temu NVIDIA CUDA i PhysX miałyby szansę stać się standardami, co ATI jest zdecydowanie nie na rękę, bo uśmierciłoby to ich technologie. Poza tym CUDA i PhysX mogłoby stać się elementem gry marketingowej NVIDII typu "PhysX działa najlepiej na kartach NVIDII". Mógłby to być pewnego rodzaju koń trojański. ATI działa bardzo rozsądnie, wzbraniając się przed wprowadzeniem oficjalnej obsługi tych funkcji dla swoich kart, jednocześnie zaznaczając, że nie mają nic przeciwko i udostępnią wszelkie dokumentacje, żeby ktoś spoza firmy się tym zajął. Wtedy będzie nieoficjalne wsparcie dla tych technologii, z którego będą korzystać entuzjaści (do wszystkich użytkowników to pewnie nie trafi, bo nie każdy siedzi w branży IT) i na pewno wpłynie to na wybór kart graficznych, a NVIDII zostanie wytrącona możliwość gry tymi technologiami. Brawo ATI. :)

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nVidia ma gotowe Cuda, udostępniając ATI Cuda wiadomo że prace na ATI HAVOC, zostaną spowolnione(a przynajmniej HAVOC niebędzie aż tak promowany). Jeśli nVidia nie udostępni Cuda to ATI szybko wypromuje HAVOC, który jest popularniejszy i ma wsparcie intela(jeśli się niemyle). nVidia niemając wsparcia HAVOCa, więc zostaną wtyle pewnie z martwymi/ niewspieranymi CUDAMi. I będzie musiała walczyc o HAVOC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oc na co dzień na wodzie wiec chyba zdecyduje sie na 4850. Tylko nie wiem cos mnie trochę odpycha bo widzę że podkręcają ją do 730 i w tych okolicach to zalezy od tego jaką karte sie "wylosuje"? czy porostu dobry Vmod pozwoli na te 850~900MHz. Vmod to tylko ołówek lub bios bez lutowania:P

730 masz po bios mod(100% stabilne),850 to już ołówek 1.42V+ do 900 potrzeba już 1.5V,mowa o 100% stabilnych a nie marki i pare programików testujących,nowy tytuł DevilMayCry4 bardzo dobrze wyłapuje stabilnośc,lepiej niż COHdx10,Dirt,Crysis czy lost planet.Pamięciami nie warto się zajmowac 2.06V=1160, 2.12V=1170, 2.25=1170 na DF 2.02-2.01=1125.

Napięcie od GPU podane w 3D.

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

730 masz po bios mod(100% stabilne),850 to już ołówek 1.42V+ do 900 potrzeba już 1.5V,mowa o 100% stabilnych a nie marki i pare programików testujących,nowy tytuł DevilMayCry4 bardzo dobrze wyłapuje stabilnośc,lepiej niż COHdx10,Dirt,Crysis czy lost planet.Pamięciami nie warto się zajmowac 2.06V=1160, 2.12V=1170, 2.25=1170 na DF 2.02-2.01=1125.

Napięcie od GPU podane w 3D.

Żaden program nie wykrywa tak dobrze artefaktów jak ATITool. Korzystam tylko z niego i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Co prawda raz na kilka uruchomień zdarzają się bugi i artefakty nie są automatycznie wykrywane, ale wystarczy ponownie uruchomić program i wszystko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden program nie wykrywa tak dobrze artefaktów jak ATITool. Korzystam tylko z niego i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Co prawda raz na kilka uruchomień zdarzają się bugi i artefakty nie są automatycznie wykrywane, ale wystarczy ponownie uruchomić program i wszystko działa.

Artefakty nie mają nic wspołnego ze stabilnością max wykrytą.

Przykład ATItool przechodzi 900Mhz a DevilMayCry 4 jest 860,Coh dx10 870Mhz i zazwyczaj AA i Anizo i wysoka rozdzielczosc..

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak testuję ustawienia OC ATITool'em to zawsze ustawiam maksymalną wrażliwość na artefakty i nie stosuję funkcji "Find Max..." tylko "Scan for artifacts" i testuję zazwyczaj całą noc. Zazwyczaj maksymalne OC jakie w ten sposób osiągam jest niższe niż to wykryte przeze mnie w grach, a to dlatego, że artefakty są czasem tak niewielkie, że aż niewidoczne, a ATITool je wykrywa przez co możemy mieć 100% stabilność.

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępnie pojawił się w cenniku Komputronika Asus 4850 1GB: ...

Karta może być fajna - tylko:

- cena jest zdecydowanie za wysoka choć jako nowość rządzi się swoimi prawami :)

- zwróćcie uwagę na sekcję zasilania - jakie OC można wycisnąć z tej karty bez żadnego chłodzenia na tej sekcji?

Trzeba poczekać na jakieś testy.

Ja mając Accelero S1 najwięcej problemów miałem właśnie z OC kiedy niewłaściwie zamontowałem radiatorki na sekcji chłodzenia.

Teraz w 2D mam takie temperaturki :D

post-108400-1216570545_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak testuję ustawienia OC ATITool'em to zawsze ustawiam maksymalną wrażliwość na artefakty i nie stosuję funkcji "Find Max..." tylko "Scan for artifacts" i testuję zazwyczaj całą noc. Zazwyczaj maksymalne OC jakie w ten sposób osiągam jest niższe niż to wykryte przeze mnie w grach, a to dlatego, że artefakty są czasem tak niewielkie, że aż niewidoczne, a ATITool je wykrywa przez co możemy mieć 100% stabilność.

ATITool nie wykryje ci 100% stabilności wystarczy że zapuścisz 1920x1200 Lost planet czy Dirt czy Coh Dx10 AA i anizo pograsz 1 godzine i na 100% się wysypią te ustawienia z ATItool.AtiTool średnio 20-30Mhz przejdzie więcej niż w tych grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie to czekam na wersję 1GB i z referencyjnym chłodzeniem - kupiłem Auris Fridge (jak na razie na HD3870 jest rewelka :) ) - szkoda, że ten test trochę mnie zasmucił, ale coś się wykombinuje :wink: i jeszcze - jak zdejmie się śledzia, to trzeba szukać jakiegoś sposobu na "usztywnienie" grafy, czy wystarczy wtyczka dvi od monitora..?

Dwa - zaciekawił mnie fakt z tym pencil modem na 4870 - nie "idzie" tego zrobić i pozostaje na "twardo" zwiększać napięcie, czy po prostu nie daje takiego kopa jak w przypadku 4850?

Pzdr

Edytowane przez costi
cytowanie obrazkow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie czy opłaca się czekać na TO chłodzenie?

Czy wybrać inne chłodzenie na mojego radka?

A i zauważyłem coś dziwnego, nie wiem czy to wina sterów czy grafy. Gdy podłączyłem moj tv (LCD Toshiba 32R3500P) do kompa kablem D-sub to rozdziałki jakie mogę wybrać to do 1280x1024 i potem 1600x1200, a brakuje rozdziałki natywnej tv ;O

Dodam że na poprzedniej grafie X1950pro nie miałem z tym problemów.

Ma ktoś jakieś pomysły??

Edytowane przez Proofit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie czy opłaca się czekać na TO chłodzenie?

Czy wybrać inne chłodzenie na mojego radka?

Pewno wydajnością niewiele się różni od COOLINK'a GFXCHILLA - mała pierdułka która "daje rade" a w dodatku zajmuje tylko jeden slot, więc jeżeli szukasz chłodzenia bo budujesz CF i masz mało miejsca to bierz COOLINK'a GFXCHILLA bo z wys. 34mm to raczej 3 sloty z grafa zajmie (to accelero).. A jak możesz poszaleć z miejscem, to bierz to S1 lub Fidge'a :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno wydajnością niewiele się różni od COOLINK'a GFXCHILLA - mała pierdułka która "daje rade" a w dodatku zajmuje tylko jeden slot, więc jeżeli szukasz chłodzenia bo budujesz CF i masz mało miejsca to bierz COOLINK'a GFXCHILLA bo z wys. 34mm to raczej 3 sloty z grafa zajmie (to accelero).. A jak możesz poszaleć z miejscem, to bierz to S1 lub Fidge'a :wink:

Ten coolink jest podobny do twinturbo. Co do miejsca to nie ma problemu bo na razie ni planuje CF.

Jeszcze jedno co to jest za chlodzenie Fidge'a??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa niereferencyjne Radeony HD 4850 od firmy Sapphire.

Firma Sapphire wprowadziła, między innymi na polski rynek, dwie nowe karty graficzne z procesorami ATI Radeon HD 4850. Oba modele to konstrukcje niereferencyjne.

Wersja Toxic od wersji referencyjnej różni się zmienionym chłodzeniem - na procesorze graficznym znajduje się cooler Zalman VF-900, a na pamięci zostały założone radiatory.

Karta posiada standardową ilość pamięci - 512 MB GDDR3 pracujących z częstotliwością 1100 MHz (2200 MHz efektywnie). Taktowanie rdzenia również uległo zmianie, ze standardowych 625 MHz podniesiono je na 675 MHz.

Nowe chłodzenie jest wyposażone w rurki heatpipe i zapewnia znacznie niższą temperaturę pracy i mniejszą emisję hałasu, jednocześnie pozwalając na osiągnięcie wyższej wydajności przez overclocking.

Z kolei wersja z 1 GB zainstalowanej pamięci jest przeznaczona dla użytkowników używających bardziej pamięciożernych aplikacji. Karta posiada standardowe taktowania (625 MHz/993 MHz) i referencyjny system chłodzenia.

Obie karty sprzedawane są z dodatkami:

* Adapter DVI-HDMI z możliwością przesyłania dźwięku 7.1

* Adapter DVI-VGA

* Kabel HDMI

* Mostek do połączenia kart graficznych w trybie CrossFire

* Instrukcja instalacji

* Płyta CD ze sterownikami

* Oprogramowanie Cyberlink Power DVD 7, DVD Suite 5, 3DMark Vantage

Ceny sugerowane wynoszą: 599 złotych za wersję Toxic i 675 złotych za wersję z 1 GB pamięci RAM.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

źródło: PClab.pl

Edytowane przez Yozue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno co to jest za chlodzenie Fidge'a??

To jest reklamowane jako lodówka na grafe .. Teraz mam tego potwora na HD3870 i w spoczynku 30-34st a przy giercowaniu nie przekracza 50st (XTHERMAL 120mm + dobrze wentylowana obudowa) Wada - Radiator + wiatrak = 3 sloty :lol2:

Tu masz test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie wrocilem po weekendzie i zaczalem montowac moj nowym sprzet P5Q Deluxe'a i HD4870, ja pier****** jaka to suszara to masakra. Jutro po robocie ide cos kupic na nia, myslalem zeby zaczekac na nowe dziecko Thermalrighta T-rad2 ale ku*** nie wytrzymam z tym odkurzaczem, i chyba pojade kupie accelero s1 bo z tego co czytalem to z fridgem jest ch*jowo bo rurki zaczepiaja o sledzia od karty. Poza tym chyba zrobie tak jak ktos juz pokazywal z accelero z z jakas fajna 120'tka zaloze jeszcze 80 mm mam akurat Scythe kama flexa 1500 obr./min. i puszcze go na 5V co by dodatkowo dmuchal na radiatory z sekcji zasilania.

Aha jesli bylo to sorry ale czytam to na biezaca i jest tyle informacji ze mozliwe ze mi uciekla czy z accelero s1 nie ma problemu na 4870? Wiem ze pasuje ale chodzi mi o to czy nie ma takich jaj jak z fridgem ze zahacza o śledzia karty.

Edytowane przez disaster3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie wrocilem po weekendzie i zaczalem montowac moj nowym sprzet P5Q Deluxe'a i HD4870, ja pier****** jaka to suszara to masakra. Jutro po robocie ide cos kupic na nia, myslalem zeby zaczekac na nowe dziecko Thermalrighta T-rad2 ale ku*** nie wytrzymam z tym odkurzaczem, i chyba pojade kupie accelero s1 bo z tego co czytalem to z fridgem jest ch*jowo bo rurki zaczepiaja o sledzia od karty. Poza tym chyba zrobie tak jak ktos juz pokazywal z accelero z z jakas fajna 120'tka zaloze jeszcze 80 mm mam akurat Scythe kama flexa 1500 obr./min. i puszcze go na 5V co by dodatkowo dmuchal na radiatory z sekcji zasilania.

Aha jesli bylo to sorry ale czytam to na biezaca i jest tyle informacji ze mozliwe ze mi uciekla czy z accelero s1 nie ma problemu na 4870? Wiem ze pasuje ale chodzi mi o to czy nie ma takich jaj jak z fridgem ze zahacza o śledzia karty.

o nic nie zahacza. radiatorki trzeba tylko w jednym miejscu dac nizsze na pamieciach bo wadza o heatpipe. za to tempy miodzik 34*C idle, ~54*C load

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie.. to jest najgorsze.. że niby pasuje a tu trzeba albo na skos montować, albo śledzia zdejmować - więc ponawiam pytanie.. Jak przyfixować grafikę, jak się śledzia zdejmie..? Bo sprzedawać nie zamierzam..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest reklamowane jako lodówka na grafe .. Teraz mam tego potwora na HD3870 i w spoczynku 30-34st a przy giercowaniu nie przekracza 50st (XTHERMAL 120mm + dobrze wentylowana obudowa) Wada - Radiator + wiatrak = 3 sloty :lol2:

Tu masz test

THX za info.

Z tego co wyczytałem w tym teście to coś nie za bardzo sobie radzil ten fridge'a z 4870, bo chyba nie dodali radiatorkow na sekcji zasilania i mieli przez to resy.

Teraz juz nie wiem czy czekac na twinturbo czy brac coollinka lub s1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnij najnowszą betę (0.27b3) z forum TechPowerUp.

0,27b4 już nie współpracowała ze sterownikami catalist 8.4. Więc choć nie sprawdzałem, mogę sprawdzić dzisiaj zapewne z nowszymi też nie. Starsze w tym b3 nie obsługiwała nawet serii 3xxx więc tym bardziej 4xxx ni3e będzie obsługiwać.

Chyba trzeba poczekać na nowe ATITools.

Edit:

A swoja drogą czym wy kręcicie? Może b4 działa jednak a u mnie jest błąd?

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mając Accelero S1 najwięcej problemów miałem właśnie z OC kiedy niewłaściwie zamontowałem radiatorki na sekcji chłodzenia.

Teraz w 2D mam takie temperaturki :D

Calkiem niezle, az normalnie trudno uwierzyc.

Skad masz tak niskie temperatury, przeciez to jest pewnie niewiele wiecej niz temp pokojowa, masz tam jakis porzadny nawiew czy lodowke w srodku  :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi