Skocz do zawartości
Wojtip

Ups Mustek Nie Podtrzymuje Komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam taki zasilacz awaryjny UPS http://www.mustek.com.pl/products.php?id=5

Ostatnio zmieniłem zasilacz na taki http://chieftec.pl/index.php?&content=3&psu=11 stary 400 W firmy jakiejś innej się popsuł (kabelki czarne itd)

I teraz albo to zbieg okoliczności albo coś jest nie tak z UPS podczas np robienia testu programem (od sterowania UPS) komp nie zostaje podtrzymany podczas przejścia na zasilanie awaryjne następuje reset a zasilacz zaczyna sygnalizować awarię i jak chyba dobrze wyczytałem w instrukcji po słyszanych dzwiekach UPSa jest to "BATTERY REPLACEMENT" Nie znam Angielskiego ale to coś chyba z wymiana baterii. UPS mam jakieś 2.5 roku na tamtym zasilaczu działał normalnie. Program pokazuje 100% naładowania baterii i np na zwykłym kompie P-III zachowuje sie normalni.

Co można zrobić jak sprawdzić i czy wymiana baterii pomoże czy może całego UPS

W sumie nie wiem czy go sam nie dojechałem tym że przed UPS była listwa przeciążeniowa która była na noc wyłączana?

Edytowane przez Wojtip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Ostatnio zmieniłem zasilacz na taki 2845093[/snapback]

Można dorzucić jeszcze coś o współpracy z UPSami, że najlepiej do tego celu nadają się konstrukcje z pasywnym PFC lub bez PFC. Współpracę zasilacza wyposażonego w APFC z UPSem aproksymującym sinusoidę trzeba sprawdzać doświadczalnie, bo nigdy nie wiadomo czy dany zestaw zadziała. Natomiast UPSy dość wiernie odtwarzające sinusoidę nie powinny mieć żadnych problemów ze współpracą z zasilaczami APFC.
Moze to cos pomoze Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tego p3 tez zasilasz chieftekiem, czy innym zasilaczem?

Moze to cos pomoze

Nie PIII ma jakiś inny zasilasz

A to specyfikacja mojego zasilacza

SPECYFIKACJA

- Zasilacz ATX 450W PFC

- Wymiary: 150 mm x 140 mm x 85 mm

- PFC: aktywne.

- Wentylatory: 1x120 mm z automatyczną regulacją obrotów

w zależności od temperatury.

- Zabezpieczenia: zwarciowe, przeciążeniowe, przepięciowe, termiczne.

- Zgodność: AMD, INTEL ATX 2.0/1.3.

No PFC jest Aktywne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi