Wojtip Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 (edytowane) Witam. Posiadam taki zasilacz awaryjny UPS http://www.mustek.com.pl/products.php?id=5 Ostatnio zmieniłem zasilacz na taki http://chieftec.pl/index.php?&content=3&psu=11 stary 400 W firmy jakiejś innej się popsuł (kabelki czarne itd) I teraz albo to zbieg okoliczności albo coś jest nie tak z UPS podczas np robienia testu programem (od sterowania UPS) komp nie zostaje podtrzymany podczas przejścia na zasilanie awaryjne następuje reset a zasilacz zaczyna sygnalizować awarię i jak chyba dobrze wyczytałem w instrukcji po słyszanych dzwiekach UPSa jest to "BATTERY REPLACEMENT" Nie znam Angielskiego ale to coś chyba z wymiana baterii. UPS mam jakieś 2.5 roku na tamtym zasilaczu działał normalnie. Program pokazuje 100% naładowania baterii i np na zwykłym kompie P-III zachowuje sie normalni. Co można zrobić jak sprawdzić i czy wymiana baterii pomoże czy może całego UPS W sumie nie wiem czy go sam nie dojechałem tym że przed UPS była listwa przeciążeniowa która była na noc wyłączana? Edytowane 4 Marca 2008 przez Wojtip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 (edytowane) (...) Ostatnio zmieniłem zasilacz na taki 2845093[/snapback] Można dorzucić jeszcze coś o współpracy z UPSami, że najlepiej do tego celu nadają się konstrukcje z pasywnym PFC lub bez PFC. Współpracę zasilacza wyposażonego w APFC z UPSem aproksymującym sinusoidę trzeba sprawdzać doświadczalnie, bo nigdy nie wiadomo czy dany zestaw zadziała. Natomiast UPSy dość wiernie odtwarzające sinusoidę nie powinny mieć żadnych problemów ze współpracą z zasilaczami APFC. Moze to cos pomoze Edytowane 4 Marca 2008 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szef182 Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 "BATTERY REPLACEMENT" nie znaczy nic innego jak wymiana baterii. Wymien na nowa i sprawdz, powinno podtrzymac bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtip Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 Czy tego p3 tez zasilasz chieftekiem, czy innym zasilaczem? Moze to cos pomoze Nie PIII ma jakiś inny zasilasz A to specyfikacja mojego zasilacza SPECYFIKACJA - Zasilacz ATX 450W PFC - Wymiary: 150 mm x 140 mm x 85 mm - PFC: aktywne. - Wentylatory: 1x120 mm z automatyczną regulacją obrotów w zależności od temperatury. - Zabezpieczenia: zwarciowe, przeciążeniowe, przepięciowe, termiczne. - Zgodność: AMD, INTEL ATX 2.0/1.3. No PFC jest Aktywne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtip Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 A może to ten problem http://forum.hard-pc.pl/Zasilacze-UPS-t6262.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...