ploomba Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 (edytowane) witam Miałem ostatnio zamiar zakupić laptopa z międzynarodowa gwarancja. Chodziło mi dokladnie o Acer'a. Gwarancja miedzynarodowa obowiazuje na terenie UE z tego co mi wiadomo. Zawsze myslałem ze sprzęt zakupiony na allegro posiadajacy gwarancje miedzynarodowa powinien byc bez problemu serwisowany w Polsce. Kupilem kiedys odtwarzacz mp3 iRiver na allegro z gwarancja niemiecka. Narazie jest OK (nie zepsul sie) :D Ostatnio myslałem nad laptopem Acer'a. Napisalem do Acer Polska zapytanie o takowa gwarancje. Czy ją uznają. Zdębiałem po otrzymaniu odpowiedzi. Tydzien temu jeden pracownik Acer Polska odpowiedział mi, ze nie ma problemu, jesli zakupie takiego laptopa na allegro (kupionego w niemczech), to gwarancja obowiazuje na terenie calej UE. Dzisiaj dostalem druga odpowiedz od innego pracownika Acer Polska, kóry to napisał że Gwarancja Miedzynarodowa to gwarancja podróżnicza i jesli kupie laptopa na allegro od polskiej firmy to nie jest to gwarancja podróżnicza. Wg tego Pana można reklamowac w Polsce tylko sprzęt zakupiony np w Niemczech przez Niemców, którzy przyjechali do Polski np na wakacje. :| cytat tego Pana: "Gwarancja międzynarodowa jest gwarancją podróżniczą. Jeśli ma Pan obywatelstwo polskie, to będąc w kraju nie jest Pan w podróży, w związku z czym nie może reklamować Pan tego sprzętu. Jeżeli ma Pan obywatelstwo niemieckie, nie będzie z tym problemu. W przypadku obywatelstwa polskiego będzie musiał reklamowć Pan ten sprzęt w Niemczech." Wydaje mi się ze poprostu nie chca serwisowac czegos na czym nie zarabiaja i sie wykrecaja. Być moze sprawe zalatwily by niemieckie papiery zakupu (niemiecka faktura itd) Tylko teraz zeby reklamowac jakis towar to trzeba podpisac sie chyba imieniem i nazwiskiem osoby, na ktora wystawiona jest faktura? Co wy na to? Jak to sie ma do rzeczywistosci? Czy ten zacny Pan z Acer Polska interpretuje to prawo na swoja korzysc?? Ostatnimi czasy mnóstwo sprzętu pojawia sie na allegro z gwarancją miedzynarodową i ludzie bardzo chętnie kupują takowy sprzęt z przekonaniem, że mają pełnoprawną gwarancję. p.s. nie wiedzialem gdzie wrzucic ten temat na forum, a że dotyczy laptopa to wrzucilem do tego dziłu ;) Edytowane 4 Marca 2008 przez ploomba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 polubowny sąd konsumencki się to zwie - dzwonisz i wiesz obawiam się, że 2 Pan ma rację i podejrzewam, że wynika to z tego co piszesz - czyli nie zarabiają a dokładniej gdyby było inaczej nigdy by się nie ogarnęli, do Polski mogłyby trafiac z całego Świata a polski dystrybutor nic by z tego nie miał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 a skad oni beda wiedzieli jakie masz obywatelstwo? bedziesz sie legitymowal? jakies glupoty pisza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) @siwy! - rusz głową bo widzę, że nie kumasz wylegitymują paragon i kartę gwarancyjną :lol2: - przecież jest napisane, że On chce serwisować lapka kupionego w niemczech, jeżeli ma zameldowanie to uznają, że popsuł się w delegacji, jeżeli nie ma odeślą go z błogosławieństwem do kraju zakupu. podobne tematy były poruszane tutaj kilka razy a głównie dotyczyły Stanów. i nic już tego nie zmieni przepłacasz - masz gwarancję, oszczędasz - ryzyk, fizyk! koniec OT Edytowane 5 Marca 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) Panowie tutaj jest taka sama sprawa jak z Logitechem DFP. Chcialem kupic niemieckiego bo ten z gwara kosztowal 280 , polski 440. Pytalem o taka gwarancje w znanym Wam duzym sklepie i dostalem taka sama odpowiedz - nie , nie podlega takie cos gwarancji. Jakis czas pozniej ludzie z Simracingu brali te kierownice z Niemiec wlasine taniej. Co sie okazalo? A no to , ze maja gwarancje , a ta jest uznawana u nas. Mnie informowal pracownik sklepu tak samo jak ten pracownik Acera odnosnie gwarancji podroznej...sami albo nie wiedza , albo celowo udzielaja takich odpowiedzi. Edytowane 5 Marca 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaz Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 a jak to wygląda w przypadku lapka toshiby zakupionego na wyspach? Polski uzna gwarancję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...