Radzyn Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 (edytowane) Na wstępie napiszę, że mam bardzo słabe Mobo z mozliwościami podkręcania ale.... musiałem coś zrobic. Zmieniłem RAM na 2GB 800Mhz Mobo to Gigabyte 945PL -S3 czyli obsługuje maksymalnie533 Mhz ponoć po aktualizacji BIOSU widzi 667 Mhz ale nie robiłem. Ale nie w tym rzecz. Mój procek jak w sygnaturze to E6300 z taktowanie standardowym 1,83Ghz. Niestety po zmianie RAM było 200x7 co podchodziło 1,4Ghz. Zmiana mnożnika nie pomagała bo tak z tego co widziałem z automatu zmieniało znów na 200x7. Coś śmieszniejsze w BIOSIE widział nie 200 a....100 :blink: a jak zrobiłem na 150 szynę to nagle wczytywał mi jakieś90x7 co potem ekran był "czarny" no cóż zaryzykowałem dałem 200 co pokazało znów 200x7 czyli jak było system wstał. No i następnie (poleciałem chyba po bandzie) dałem 250 na szynie (!) i wtedy oczywiście włączył się komputer ale wiatraki zaczynały latac jak szalone a na ekranie nic nie ma aż do tego czasu. Wiem, że MOBO te jest kiepskie do krecenia a w tym przypadku chciałem swój procek chociaż do standardowego taktowania dać (A ja myślałem już o 2,2 Ghz szalony jestem). Pytanie pewnie przetaktowałem FSB a drugie pytanie czy już cos mogło paść? Czy będzie trzeba reset CMOS-a zrobić? Teraz nie bedę otwierał bude bo nie chcę w domu hurgotu robić zapewne z samego rana nad przysiąde ale chciałbym Was o rade zapytać czy lepiej też już zmienić płytę główną? Edit: No tak pomocne było nacisnięcie klawisza INSERT aby powróciło do stanu poprzedniego. Nie wiem co jest ale komp nie wstaje już przy zmianie na 240 :/ przy 230x7 jeszcze chodzi ale nie zadawala mnie taktowanie procka 1,61 Ghz :( Edit 2 No nic max moge wyciągnąć przy szynie 230 i mnożniku 7 może ktoś z Was bawił się w podkręcanie przy płycie głównej Gigabyte 945PL-S3? Edytowane 4 Marca 2008 przez Radzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Jeżeli twoja MOBO to ta:MOBO To nie masz co się dziwić że nie chce wstać powyżej 230Mhz, ale sprawdź jaki masz mnożnik RAM, pokombinuj z nim, ustaw mniejszy i zobacz czy FSB pójdzie wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Jaki posiadasz obecnie bios?? Na początek daj ,,load optimized default,, i powinno wykryć 266x7=nominalne taktowanie twojego proca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 No niestety musisz poszukać czegoś na 965 i będzie git na tej 945 nie poszalejesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...