Skocz do zawartości
Radzyn

Przetaktowanie Fsb?

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie napiszę, że mam bardzo słabe Mobo z mozliwościami podkręcania ale.... musiałem coś zrobic. Zmieniłem RAM na 2GB 800Mhz Mobo to Gigabyte 945PL -S3 czyli obsługuje maksymalnie533 Mhz ponoć po aktualizacji BIOSU widzi 667 Mhz ale nie robiłem. Ale nie w tym rzecz. Mój procek jak w sygnaturze to E6300 z taktowanie standardowym 1,83Ghz. Niestety po zmianie RAM było 200x7 co podchodziło 1,4Ghz. Zmiana mnożnika nie pomagała bo tak z tego co widziałem z automatu zmieniało znów na 200x7. Coś śmieszniejsze w BIOSIE widział nie 200 a....100 :blink: a jak zrobiłem na 150 szynę to nagle wczytywał mi jakieś90x7 co potem ekran był "czarny" no cóż zaryzykowałem dałem 200 co pokazało znów 200x7 czyli jak było system wstał. No i następnie (poleciałem chyba po bandzie) dałem 250 na szynie (!) i wtedy oczywiście włączył się komputer ale wiatraki zaczynały latac jak szalone a na ekranie nic nie ma aż do tego czasu. Wiem, że MOBO te jest kiepskie do krecenia a w tym przypadku chciałem swój procek chociaż do standardowego taktowania dać (A ja myślałem już o 2,2 Ghz szalony jestem). Pytanie pewnie przetaktowałem FSB a drugie pytanie czy już cos mogło paść? Czy będzie trzeba reset CMOS-a zrobić? Teraz nie bedę otwierał bude bo nie chcę w domu hurgotu robić zapewne z samego rana nad przysiąde ale chciałbym Was o rade zapytać czy lepiej też już zmienić płytę główną?

Edit:

No tak pomocne było nacisnięcie klawisza INSERT aby powróciło do stanu poprzedniego. Nie wiem co jest ale komp nie wstaje już przy zmianie na 240 :/

przy 230x7 jeszcze chodzi ale nie zadawala mnie taktowanie procka 1,61 Ghz :(

Edit 2

No nic max moge wyciągnąć przy szynie 230 i mnożniku 7 może ktoś z Was bawił się w podkręcanie przy płycie głównej Gigabyte 945PL-S3?

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi