floro5 Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 Witam. Posiadam laptop Lenovo 3000 N200 z fabrycznie zainstalowanym systemem na ukrytej partycji. Dysk ma pojemność 120GB (112GB dysk C, reszta to ukryta partycja) . Chciałbym jeszcze podzielić dysk C, ponieważ jest on za duży na sam system i jest to niepraktyczne. Próbowałem to zrobić Partition Magic 8, ale po próbie uruchomienia go wyskakuje, że program ten ma problemy z Vista i sypie mi błędem po czym wyrzuca go... Zainstalowałem również Paragon Partition Manager w wersji 8 i 9 ale po uruchomieniu ich pokazuje, że cały obszar dysku C jest zajęty i nie ma z czego wydzielić miejsca na kolejną partycję :mur: , jest to oczywiście nieprawda, ponieważ na dysku C znajduje się sam windows i nic więcej a on zajmuje może 10 GB... Kolejnym narzędziem jakie próbowałem uruchomić to systemowe zarządzanie dyskiem. Fakt, że mogę podzielić w nim dysk C ale tylko można zmniejszyć go o 30GB, a 70GB musi być na partycji systemowej i nie da rady tego zmienić nie wiedzieć dlaczego (chciałbym zrobić że C ma 30GB a tu jest na odwrót) :? ... Jak można sobie poradzić z tym problemem? Czy istnieje jakiś sposób, żeby to obejść? Czy jeśli sformatowałbym tylko dysk C i zainstalował na nim windowsa xp, następnie przez partition magica podzielił dysk i ponownie zainstalował viste to czy stanie się coś z ukrytą partycją (czy będzie można z niej korzystać w razie awarii systemu) ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 Generalnie rzecz biorąc to format dyski i instalację XP podciągnąłbym pod awarię visty :) więc wydaje mi się, że nie powinno być problemu, ale głowy za to nie dam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Odkurzam temat ;) Potrzebuje wydzielić na lapku nowa partycje wie ktos jakim programem sie za to zabrac /na XP robilem to kiedyś PM 8 ale z tego co wyczytalem to na viscie to nie dziala/?? Bylo by super jak bym nie musial potem przeinstalowywac visty, ktora juz tam jest zainstalowana ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 GParted jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihalo Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Paragon jest bardzo dobry, tylko trzeba najpierw zmniejszyć partycję C która ma być dyskiem głównym a następnie utworzyc na pozostałym obszarze dysk logiczny, który dzieli się na D E F itd... A utworzenie pozostałych dysków jest już proste narzędziem zawartym w Viscie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...