Skocz do zawartości
Tobi

Wybór Między Zasilaczami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam zasilacza który uciągnie nowy i stary sprzęt.

Teraz mam 2x Pentium 3 EB 866, płytę Gigabyte GVXD7 na Via 133 2x s.370, 4x 64 MB SDRAM 133, Rive TNT2 Pro M64 32MB, 1x HDD 20GB 7200 RPM, Pionieera 212 + kontroler SATA na PCI, 1x CD (zwykle odłączony używam go tylko przy instalacji systemu), modem na USB.

Planuje wymienić część kompa na E2160 (będzie oc na 3GHz jak się uda), Abita IN73HD, 2x1GB OCZ Raeaper 800 CL4, później montaż innego dysku z 250-320GB, lepszej karty niż zintegrowana HD 2600Pro lub 7600GS, ale może będzie 8800GT/GS , kontrolera SCSI + 2x 73GB Maxtor Atlas III 10k (ale jak będzie głośno to nie będą używane), tunera TV.

Zastanawiam się nad

http://zenfist.pl/enermax-liberty-dxx-400w-p-285.html

http://zenfist.pl/seasonic-s12ii430-430w-p-1564.html

Fundusz 250-270 zł, dobrze żeby był cichy miał wtyk EPS 8pin i rozdzielaną wtyczkę ATX 20/24, przejściówek nie lubię obijętnie czego nie kupię z przejściówek to zawsze trafie na dziadostwo, a w okolicach wtyku ATX obecnej płyty są zworki i kondensatory, nie da się włożyć nie rozdzielanego wtyku 24pin.

Ale nie jestem pewnien czy 20A Seasonica na +5V i 3.3V utrzyma mój obecny sprzęt, teraz używam LiteOna 300W z 40A na +5V, 30A na +3.3V, jak lepiej nie montować do starego to najwyżej zasialcz poczeka w pudełku.

Po 1 kwietniu pewnie wymienie płytę, proca i ram.

Może ktoś montował podobne zasialcze do starszego sprzętu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że te nowe zasilki mogą na takim starym komputerze nawet wogóle nie odpalić. Może wstrzymaj się z wymianą do kwietnia, albo kup za grosze Deltę 300W, Seasonic 300W lub Fortrona 250W na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corsaira VX 450 też mam w planach ale czytałem że można trafić na piszczącego

W Liteonie elektronika wygląda na solidną, napięcia sprawdzałem miernikiem (kilka razy) i zawsze trzyma w normach, nie hałasuje, to nie trzeba wymieniać na Fortrony, najwyżej nowy zostanie w pudełku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi