carlosb666 Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) Jakiś czas temu z pomocą forum złożyłem zestaw . Części przyszły dzisiaj. Komputer złożyłem, lecz występuje dziwny problem. Otóż po włączeniu Pc-ta wiatrak na procesorze kreci sie przez kilka sekund i nagle przestaje po czym próbuje znów zacząć się kręcić, w większośći przypadków nie udaje się mu i płyta sama wyłącza pc-ta po czym ponownie go włącza. Jedyny sposób jaki pomaga abym mógł odpalić kompa jest wyjęcie i ponowne włożenie kości ram-u. Kiedy to zrobię wiatrak też ma podobny problem, lecz płyta się odzywa, że jest problem z CPU FAN i wiatrak sie zaczyna kręcić normalnie i komputer się normalnie uruchamia. Pierwszy raz się spotkałem z takim przypadkiem, być może ktoś zna przyczynę takiego zachowania. Podejrzewam, że boxowe chłodzenie może być trefne. Podzespoły złożonego kompa to: MOBO : Gigabyte P31-DS3L, CPU: Intel Pentiu Dual Core E2160, RAM: OCZ 2X1GB PC800 CL4 Platinum rev.2, GRAFIKA: Gainward 8800gs 384mb, ZASILACZ: ModeCom MC-400ATX 2.0 PFC. ;/ hmm.. widzę, że to naprawdę dziwny problem, bo ani tu ani gdzie indziej nikt nie wie ocb. Edytowane 6 Marca 2008 przez carlosb666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Sprawdź jak będzie reagował jak przestawisz w biosie CPU Smart FAN Mode -> Voltage i PWM oraz CPU Smart FAN Control Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlosb666 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Dzięki wielkie za pomoc. Wszystko jest ok jak ustawie go na PWM i nareszcie nabrał normalnych obrotów a nie jak wcześniej 800-900 rpm :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
typerbuk Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Witam. Mam podobny problem jak kolega @carlosb666 Złozyłem niedawno kompa i zauwazyłem ze wiatrak na CPU startuje, staje, startuje, staje i po około 2-3 sekundach zaczyna normalnie (chyba) się kręcic. Na szczescie u mnie wszytsko idzie ok, win startuje normalnie i jak na razie nie było inaczej. Czy jest to normalne zachowanie wentyla ? Kolejna sprawa to temperatury. W czasie normalnej pracy temp płyty 28C, procka 30C, Core1- 28C, Core2-28C, HDD 1- 33C, HDD 2 - 30C. Przy obciazeniu np Crisis (gram, wyłącze) i sprawdze temp to pokazuje sa wyzsze o około 2-3 stopnie z wyjatkiem Core1 i Core2, ktore maja po 44 C? Czy te temperatury sa dopuszczalne i kiedy naleze pomyslec o jakims chłodzenie. Proc podkrecony do 2,34 na chłodzeniu box'owym. Jeszcze jedno, wczoraj uruchomiłem kompa i temperatury były niskie jak nigdy: mobo 24C, proc 25C, HDD tez około 25C, ale jak na razie zdarzyło sie to jeden raz i nie wiem nawet czemu. Edytowane 11 Marca 2008 przez typerbuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Witam. Mam podobny problem jak kolega @carlosb666... Jesli masz włączone PWM lub Smartfan Control to jest to normalne. Temperatury sa dopuszczalne O zmianie chłodzenia pomyśl gdy będziesz chciał wyciszyc bardziej kompa Te niższe tempy po włączeniu są normalne u mnie są jeszcze niższe musiałes mieć chłodniej w pokoju z rana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
typerbuk Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 O zmianie chłodzenia pomyśl gdy będziesz chciał wyciszyc bardziej kompaBede musiał o tym pomyslec bo Palit wyje strasznie, jak mały odkurzacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...