Skocz do zawartości
carlosb666

Problem Z Obrotami Wiatraka

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu z pomocą forum złożyłem zestaw . Części przyszły dzisiaj. Komputer złożyłem, lecz występuje dziwny problem. Otóż po włączeniu Pc-ta wiatrak na procesorze kreci sie przez kilka sekund i nagle przestaje po czym próbuje znów zacząć się kręcić, w większośći przypadków nie udaje się mu i płyta sama wyłącza pc-ta po czym ponownie go włącza. Jedyny sposób jaki pomaga abym mógł odpalić kompa jest wyjęcie i ponowne włożenie kości ram-u. Kiedy to zrobię wiatrak też ma podobny problem, lecz płyta się odzywa, że jest problem z CPU FAN i wiatrak sie zaczyna kręcić normalnie i komputer się normalnie uruchamia. Pierwszy raz się spotkałem z takim przypadkiem, być może ktoś zna przyczynę takiego zachowania. Podejrzewam, że boxowe chłodzenie może być trefne. Podzespoły złożonego kompa to: MOBO : Gigabyte P31-DS3L, CPU: Intel Pentiu Dual Core E2160, RAM: OCZ 2X1GB PC800 CL4 Platinum rev.2, GRAFIKA: Gainward 8800gs 384mb, ZASILACZ: ModeCom MC-400ATX 2.0 PFC.

;/ hmm.. widzę, że to naprawdę dziwny problem, bo ani tu ani gdzie indziej nikt nie wie ocb.

Edytowane przez carlosb666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam podobny problem jak kolega @carlosb666

Złozyłem niedawno kompa i zauwazyłem ze wiatrak na CPU startuje, staje, startuje, staje i po około 2-3 sekundach zaczyna normalnie (chyba) się kręcic.

Na szczescie u mnie wszytsko idzie ok, win startuje normalnie i jak na razie nie było inaczej.

Czy jest to normalne zachowanie wentyla ?

Kolejna sprawa to temperatury.

W czasie normalnej pracy temp płyty 28C, procka 30C, Core1- 28C, Core2-28C, HDD 1- 33C, HDD 2 - 30C.

Przy obciazeniu np Crisis (gram, wyłącze) i sprawdze temp to pokazuje sa wyzsze o około 2-3 stopnie z wyjatkiem Core1 i Core2, ktore maja po 44 C?

Czy te temperatury sa dopuszczalne i kiedy naleze pomyslec o jakims chłodzenie.

Proc podkrecony do 2,34 na chłodzeniu box'owym.

Jeszcze jedno, wczoraj uruchomiłem kompa i temperatury były niskie jak nigdy: mobo 24C, proc 25C, HDD tez około 25C, ale jak na razie zdarzyło sie to jeden raz i nie wiem nawet czemu.

Edytowane przez typerbuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam podobny problem jak kolega @carlosb666...

Jesli masz włączone PWM lub Smartfan Control to jest to normalne.

Temperatury sa dopuszczalne

O zmianie chłodzenia pomyśl gdy będziesz chciał wyciszyc bardziej kompa

Te niższe tempy po włączeniu są normalne u mnie są jeszcze niższe musiałes mieć chłodniej w pokoju z rana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi