Skocz do zawartości
Radzyn

Ati Catalyst 8.3

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przed chwila wyszedł nowy sterownik dla kart ATI

http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=16337

AMD właśnie wypuściła nowy pakiet sterowników Catalyst dla kart z układami Radeon. Oznaczone numerem 8.3, przeznaczone są dla systemów XP/Media Center/x64/Linux oraz Vista (32 i 64 bit). Dostępny jest sam sterownik graficzny lub cały pakiet Catalyst Control Center. W nowym pakiecie wprowadzono wiele nowości, m.in.: CrossFireX (Quad) Support, wsparcie dla 3 i 4 GPU w trybie CrossFireX; Hybrid Graphics Support; DirectX 10.1 Support; rozszerzenia w Anti-Aliasingu (wsparcie dla gier na silniku UE3.0), skalowanie obrazu na wyświetlaczach LCD. Szczegóły na stronie AMD w pliku Driver Release Notes. Do pobrania są następujące wersje.

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm porównałem sobie Catalyst 8.2 z 8.3 na gierce Assassin's Creed jedynie na razie. Odczucie jak by o wiele lepiej gra wyglądała i o wiele więcej wydajniej. A tak jakoś różnicy nie odczuwam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to samo, odpalam AA i mam może ze 2fps. Totalna padaka... - Crysis oczywiście. Ogólnie nie widzę żadnego przyrostu wydajności, tak więc dla tych, którzy jeszcze nie zainstalowali, nie polecam zawracać sobie głowy. :) Główne poprawki są dla X3xxx oraz dla CrossfireX

Edytowane przez djdrake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacyjne sterowniki. W 3DMarku 03 poprzednio (catalisty 7.12) miałem ok 10500 na karcie Radeon 2600Pro a po instalacji sterowników 8.3 wzrosło az do 12002 pkt. Poprzednio 3DMark 06 w ogóle się nie uruchamiał a po wgraniu 8.3 instaluje się bezproblemowo i wynik 4146 pkt. Dodam ze karta graficzna nie kręcona. Testowałem wizulanie na demie Crysis i bez problemów. Moim zdaniem to najlepsze catalisty i widać że nowy zespół programistów AMD/ATI odwalił naprawdę dobrą robotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytłumaczcie mi jeszcze raz łopatologicznie jak mogę włączyć "ci". Mam wyłączone hotkeysy ale nie rozumiem co tym tym Shift + ~ C.

Wciskasz Shift i tyldę a później c i wyskakuje ć ... ale u mnie i tak jest juz OK (wyłączyłem hot keys i po restarcie jest ć).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacyjne sterowniki.(...)

Nie wiem, czy rewelacyjne, ale jeśli porównamy je do poprzednich to faktycznie są naprawdę dobre i póki co zgadzam sie z opinią,ze w końcu coś pozytywnie drgnęło wśród programistów z ATI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciskasz Shift i tyldę a później c i wyskakuje ć ... ale u mnie i tak jest juz OK (wyłączyłem hot keys i po restarcie jest ć).

Wykonałem masę restartów a "ci" ani widu ani słychu. Ten trick z shiftem i tyldą działa, ale trudno żeby za każdym razem zamiast alta ta kombinację stosowac. Macie jakieś nowe pomysły na rozwiązanie problemu "ci"? Chcę miec normalne ci bo jak instaluję starsze drivery w których mam ci do dla odmiany mam czarne tło we wszystkich plikach filmowych więc muszę używac tych nieszczęsnych 8.3:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszzce jedna możliwośc, o ile powyższe nie zadziałaja (co jest mało prawdopodobne)

Każdy kto ma Win XP Może wejść w....

Menu START-->URUCHOM--> wpisać "compmgmt.msc"

Następnie wejść w..

"Usługi i aplikacje"-->"usługi"

Kliknąć dwukrotnie na "ATI Hotkey Poller" i wyłączyć funkcje hotkey'a

....powinno zadziałać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszzce jedna możliwośc, o ile powyższe nie zadziałaja (co jest mało prawdopodobne)

Dzięki wielkie! Pomogło!!! :) A już myślałem że będę musiał formata robić :-| I znów mogę się cieszyć niczym nie ograniczonym ćććććććććććććć :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy nowe catalisty będą działać poprawnie z framenetwork 3.5 ???

i drugie pytanie jaki może być powód tego że nie mogę włączyć ati toola 2.6 ??? niby się ładuje ale nie mogę go odpalić żeby coś przestawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszedł fix do 8.3, który poprawia zacinanie w niektórych grach/aplikacjach 3D:

KLIK

Ktoś może sprawdzał czy warto instalować?

Jak nie masz żadnych problemów to nie instaluj. Ja zainstlowałem i wynik w 3DMarku 06 spadł z 4145 na 3975 pkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi