R4dziK Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 witam, Problem dotyczy serwisu budowanego na popularnej joomli. Zagadnienie ogonków jest dość znane, mimo to nie potrafie sobie z tym poradzić. Sytuacja jest taka: Na domowym serwerze (Krasnal) mam zainstalowaną wersje Joomla! 1.0.13 Stable [ Sunglow ] 21 July 2007 16:00 UTC . Tu wszystko działą OK. Po przeniesieniu na serwer w sieci mam problem z polskimi znakami. Na nowym miejscu kodowanie w joomli ustawione jest na UTF-8 w bazie na UTF-8-unicode-ci. Próbowałem już zmieniać na UTF-8-general-ci i nic. Wyczaiłem jednak, że krzaczki powstają już przy eksportowaniu bazy z Krasnala ;/. tzn w oknie przeglądarki po naciśnięci klawisza eksport już brakuje polskich znaków. Dopiero później kopiuje tekst do pliku *.sql Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Nie do końca wiem jak sprawdzić w jakim formacie jest baza na krasnalu. PHPadmin pokazuje 'character set latin1' Poprostu zainstalowalem i wszysko jest ok, przy eksporcie mam problemy. Moze ktoś ma jakies pomysły? z gory dzieki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 Oryginalna joomla 1.0.x nie obsługuje UTF. Poza tym masz zle ustawiona baze na krasnalu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4dziK Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) Oryginalna joomla 1.0.x nie obsługuje UTF. Poza tym masz zle ustawiona baze na krasnalu. mam wersje Joomla! 1.0.13 JIE-utf8, obsługuje utf -ma całe spolszczone zaplecze nie wiem czy da się zmienić ustawienia bazy na krasnalu na UTF-8, są opcje: character sets : latin1 big5 czech euc_kr gb2312 gbk sjis tis620 ujis dec8 dos german1 hp8 koi8_ru latin2 swe7 usa7 cp1251 danish hebrew win1251 estonia hungarian koi8_ukr win1251ukr greek win1250 croat cp1257 latin5 nie widze utf, obecnnie jest latin1 i wszystko na krasnalu jest ok [edit] problem rozwiązany, wykorzystałem Navicata polecam Edytowane 5 Marca 2008 przez R4dziK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...