unit1.cpp Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Witam, Niedawno stałem się użytkownikiem Neostrady a że mam w domu lapka to postanowiłem podzielić internet. Niestety pojawia się problem: nie da się podzielić ze stacjonarnego(system win xp) na lapka(system win vista). Natomiast jeżeli uruchomię neo na lapku z vistą i podziele go tak żeby net był na stacjonarnym wszystko działa. Wszystko odbywa się drogą radiową. Oto konfiguracja połączenia: Serwer(stacjonarny): IP: 192.168.0.1 Maska: 255.255.255.0 Klient(lapek): IP: 192.168.0.2 Maska: 255.255.255.0 Brama: 192.168.0.1 DNS: 192.168.0.1 Próbowałem także uzyskiwać adres IP automatycznie ale to też nie pomogło. Dodam że na tych samych ustawieniach, tylko że gdy lapek był serwerem, wszytko działało że aż miło. Wszystkie firewalle wyłączone. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 a dziala sama siec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Tak, sieć działa bez problemu. Jest udostępnianie plików, można pingować oba komputery. Chyba już nawet wiem czego jest to wina. Podejrzewam DHCP. Kiedy na lapku ustawiłem odostępnianie, na stacjonarnym dałem żeby sie sam autokonfigurował. Wpisałem w konsoli ipconfig i zobaczyłem poprawne IP czyli 192.169.x.x natomiast ustawiając udostępnianie na stacjonarnym i autokonfiguracje na lapku dostałem IP 169.254.x.x czyli nie właściwe. Teraz pytanie: jak w win xp włączyć serwer DHCP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) dhcp jest standardowo wlaczony jak masz wlaczona konfiguracje automatyczna to dodajesz brame stacjonarnego? wylacz na czas testow haslo na siec ad-hoc i na lapku pod vista ustaw ta siec na prywatna Edytowane 6 Marca 2008 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Nie, nie dodaje bramy mając włączoną autokonfigurację ponieważ dzieląc internet na stacjonarny wszystko działało. Sieć jest niezabezpieczona. Jak ustawić sieć na prywatną? Jeżeli chodzi o viste to jestem zielony. To musi być wina DHCP, bo nie chce przypisać lapkowi IP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) siec prywatna ustawiasz w 'centrum sieci i udostepniania' obok nazwy sieci masz 'Dostosuj' ogolnie przy twojej malutkiej sieci nie korzystaj z dhcp (czyli automatycznie) na poczatek zmniejsz predkosc sieci np na 11b, czesto sie zdarza ze przy pelnej predkosci 54Mb/s gubi polaczenie lub nie moze sie polaczyc (jak wszystko bedzie ok to zmienisz na 11g) zmien twoje ustawienia na takie: Serwer(stacjonarny): IP: 192.168.0.1 Maska: 255.255.255.0 udostepnienie polaczenia Klient(lapek): protokol w wersji 4, TCP/IPv4 IP: 192.168.0.2 Maska: 255.255.255.0 Brama: 192.168.0.1 DNS: 194.204.152.34 194.204.159.1 i powinno dzialac. teraz ustaw haslo ;] tylko ze za kazdym razem na lapku bedziesz musial recznie nawiazywac polaczenie z siecia, nie wiem jak zmusic viste do automatyczniego polaczenia edit: domyslam sie ze wczesniej stworzyles siec ad-hoc i najpierw nawiazujesz polaczenie z ta siecia na stacjonarnym, a pozniej podlaczasz sie do niej na lapku ;] Edytowane 6 Marca 2008 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 OK zaraz popróbuje bo coś się skiściło i z zakładki zaawansowane znikła opcja udostępniania połączania internetowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 zniknela bo pewnie wlaczyles ja na drugim polaczeniu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Nie, nie po prostu wyłączyłem wifi :) Ustawiłem wszystko tak jak napisałeś i niestety dalej to samo, nie działa. Myślę, że to może być wina DHCP ponieważ jak dzieliłem net z lapka i na stacjonarnym skonfigurowałem IP, bramę i DNS ręcznie to internetu nie było natomiast jak wybrałem autokonfiguracje to internet był. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 hmm a po tym jak ustawiles tak jak napisalem wyzej dzialala siec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Oczywiście, można było pingować oba komputery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 no to wszystko ladnie i pieknie teraz kwestia samego internetu pobaw sie DNS'ami udalo ci sie wlaczyc na lapku Siec prywatna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 (edytowane) Tak udało się włączyć sieć prywatną. Zaraz się tym pobawię. EDIT: Właśnie dla odmiany połączyłem komputery kablem Ethernet, na stacjonarnym ustawiłem udostępnianie połączenia internetowego, na lapku ustawiłem wszystko ręcznie i okazuje się że... internet działa. Wynika z tego że problem jest z kartą sieciową. Edytowane 7 Marca 2008 przez unit1.cpp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 (edytowane) nie z karta sieciowa (bo skoro siec dziala to jest ok) tylko z konfiguracja. mam identycznie udostepniony net ze stacjonarnego na dwa laptopy po przez ad-hoc i wszystko dziala. jak znajde chwile to napisze dokladnie krok po kroku (najwczesniej w niedziele wieczorem) wklej jeszcze co pokazuje start>uruchom>cmd [enter] ipconfig /all wpisane na stacjonarnym kompie Edytowane 7 Marca 2008 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Oto co wypisało polecienie ipconfig: Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600] © Copyright 1985-2001 Microsoft Corp. C:\Documents and Settings\Bartek>ipconfig /all Konfiguracja IP systemu Windows Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : bartek-9f689ab8 Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . : Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany Routing IP włączony . . . . . . . : Tak Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej: Sufiks DNS konkretnego połączenia : Opis . . . . . . . . . . . . . . : PLANET WL-8314 Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-30-4F-47-ED-06 DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1 Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Brama domyślna. . . . . . . . . . : Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1 Karta PPP ZTE ZXDSL 852: Sufiks DNS konkretnego połączenia : Opis . . . . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00 DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 83.29.42.149 Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255 Brama domyślna. . . . . . . . . . : 83.29.42.149 Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.159.1 217.98.63.164 NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony C:\Documents and Settings\Bartek> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 a usun DNS z polaczenia dla karty wifi (ustaw automatycznie) a na laptopie . . dns 192.168.0.1 alt dns 217.98.63.164 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Tylko jest pewien problem. Żeby ustawić DNS na automat to konfiguracje IP, maski, bramy też trzeba ustawić na automat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) no tak ale usunac wpis mozesz... jutro siade i zrobie u siebie siec od nowa (step by step) --------------------------------------------------------------- UDOSTEPNIAJACY Na początek zmniejsz predkosc karty wifi w stacjonarnym pewnie u ciebie bedzie wygladac to ciut inaczej (zmniejszam gdyz u siebie jak ustawie pelna predkosc to na latopie FujitsuSiemens czesto nie moze sie polaczyc z siecia) ustawienie adresu IP na karcie wifi po tym ustaw udostepnienie polaczenia internetowego na karcie sieciowej z internetem Teraz tworzymy siec ad-hoc wpisz nazwe sieci wpisz klucz sieciowy (haslo) i na dole zaznacz 'to jest siec ad hoc' opcja domyslnie zaznaczona jest "polacz gdy ta siec jest z zasiegu" i to tyle na komputerze udostepniajacym. na komputerze na ktorym chcemy miec internet ustawiamy adres IP (na karcie wifi - vista TCP/IPv4) ip: 192.168.0.2 maska: 255.255.255.0 brama: 192.168.0.1 dns: 192.168.0.1 dns alt 194.204.159.1 (neo) teraz po kliknieciu w nowo znaleziona siec 'test' podajemy klucz sieciowy ten co wpisywalismy wczesniej (w viscie z opcja 'zapisz siec' ) i musi dzialac to co podalem dziala(bo niby czemu mialo by nie ;) ) w kofiguracji xp (udostepniajacy) - vista jezeli klientem jest Vista to aby miec siec/internet trzeba laczyc sie z siecia recznie (czyli kliknac dwa razy na polaczenie, jak zapisalismy siec to nie trzeba podawac hasla) napewno jakos da sie zmienic na automatyczne laczenie ale ja nie widze gdzie :lol: jezeli dziala bez problemu na nizszym trybie predkosci polaczenia (patrz pierwszy screen), to mozna sprawdzic jak sie zachowuje siec przy 54Mb/s Edytowane 10 Marca 2008 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Przepraszam że długo nie odpisywałem ale byłem bardzo zajęty. Jutro postaram się posprawdzać czy działa. Dziękuję ci bardzo za poradnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...