Święty spamer Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Mam problem 1.Jak sterować COM-em w linuxie bo mam z tym problem a bardzo tego potrzebuje. 2.Jakie języki do pisania programów zna linux 3. jak sformatować dysk żeby można było zainstalować Linuxa 4. Czy to może być seagate BARRACUDA 4 60GB 7200obr/min No i chyba tyle z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exoss Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Mam problem 1.Jak sterować COM-em w linuxie bo mam z tym problem a bardzo tego potrzebuje. 2.Jakie języki do pisania programów zna linux 3. jak sformatować dysk żeby można było zainstalować Linuxa 4. Czy to może być seagate BARRACUDA 4 60GB 7200obr/min No i chyba tyle z góry dzięki za odpowiedź 1. cos wiecej? 2. z odpowiednim emulatorem wszystkie? 3. ext2/ext3 + swap - przy instalacji masz diskdruida albo fat32 (czy cos takiego) 4. dlaczego nie:) pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 1. cos wiecej? 2. z odpowiednim emulatorem wszystkie? 3. ext2/ext3 + swap - przy instalacji masz diskdruida albo fat32 (czy cos takiego) 4. dlaczego nie:) 1. ja chce sterować silnikiem (takim małym) by coś robił. jeszcze nie wiem co ale napewno coś będzie robił 2,emulator tego nie przymuli 3. FAQ jak to zrobić 4. tylko czekam aż wygram aukcje na allegro bo potrzebuje lina (najprawdopodobniej SUSE) do drugiego kompa bo na windzie ch... zrobię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exoss Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 1. ja chce sterować silnikiem (takim małym) by coś robił. jeszcze nie wiem co ale napewno coś będzie robił 2,emulator tego nie przymuli 3. FAQ jak to zrobić 4. tylko czekam aż wygram aukcje na allegro bo potrzebuje lina (najprawdopodobniej SUSE) do drugiego kompa bo na windzie ch... zrobię z tym silnikiem to nie bardzo wiem o co kaman. po drugie. w czym chcesz napisac ten program do obslugi? moze da sie zagniezdzic w jakims c. faq.. jak zaczeniesz instalowac to sie na pewno polapiesz. bedziesz mial czysty dysk ktory sobie podzielisz. recznie wpisujesz ile ma miec kazda partycja. zasada jeszcze jest taka ze partycja swap ktora bedziesz musial zrobic powinna miec 2x tyle ile masz ramu. zrob sobie dwie partycje na /home i druga glowna "/" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 1. ja chce sterować silnikiem (takim małym) by coś robił. jeszcze nie wiem co ale napewno coś będzie robił 2,emulator tego nie przymuli 3. FAQ jak to zrobić 4. tylko czekam aż wygram aukcje na allegro bo potrzebuje lina (najprawdopodobniej SUSE) do drugiego kompa bo na windzie ch... zrobię w dziale elektronika jest chyba mój topic o sterowaniu silnikiem krokowym, tam możesz zobaczyć jak w linuksie wygląda sterowanie przez port lpt. Co do com'a to wydaje mi sie, że wystarczy otworzyć plik /dev/ttyS0 (urządzenie portu szeregowego, piszesz tam jak do zwykłego pliku) i zapisać do niego to co potrzebujesz. Język chyba moźesz wybrać dowolny. Imo najprościej bedzie wyedytować jakiś plik i w lini poleceń wpisać cat Twoj_plik > /dev/ttyS0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...