Skocz do zawartości
solid.snake

Dysk Twardy Do 200zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastawiam się na zakupem dysku twardego do za okolo (do) 200zł co byście doradzili?

Znalazłem m taki dysk, co o nim myślicie?

http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wew...pelny,id,41835/

Mam taki sam dysk i mogę z czystym sumieniem go polecić. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...od siebie moge polecic WDeki, mialem juz 3 i nigdy z zadnym nie mialem problemow, wydajnosc i kulture pracy tez maja bardzo dobra

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=WD+WD2500AAKS

Miałem wcześniej 2 dyski serii AAJS i były super. Dziś kupiłem ten, który zalinkowałeś (AAKS) i powiem, że dość irytująco rzeźbi. Nie głośno ale ten dźwięk mnie drażni. Nie wiem może się przyzwyczaję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam dysk Hitachi, może i do najszybszych nie należą, aczkolwiek są ciche, nie grzeją się, i do tego bardzo solidne:)

A Seagate należy do najszybszych, jet cichy, nie grzeje się i jest solidny. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy poleca to co ma :) , ja posiadam tego seagate st3250410as i z czystym sumieniem mogę go polecić, dysk jest bardzo szybki i względnie cichy, piszę względnie bo nie jest bezgłośny coś tam ledwo słychać ale w żadnym stopniu nie jest to uciążliwe przynajmniej dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem, że Seagate to szmira :P Bo owszem odczyt świetny, ale zapis już wcale nie taki dobry, często gorszy od konkurencji.

Jeśli chcesz coś cichego, poszukaj jakiegoś Samsunga, jeżeli zależy na pojemności, to bierz 320 GB od WD (AAKS), do kupienia w proline za jakies 220 zł. Seagate jest średnio głośny, o osiągach napisałem wyżej. Co do niezawodności, to nie ma jakiejś reguły - zależy jak trafisz, choć ogólnie rzecz biorąc jest o wiele lepiej, niż kilka lat temu.

Edytowane przez Bombay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Ale WD z serii AAKS są na prawde dobre

tez tak słyszałem z opinii ludzi, ale jakoś zawsze seagate- dla mnie akurat liczy się cisza, wydajność i warunki gwarancji :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seagate? naprawde zalezy od modelu, ale mimo to większość Seagate wypada dobrze tylko w syntetykach np. HD Tach. Jeśli chodzi o zwykłe uzywanie dysku, to są lepsze propozycje ;)

http://www.nvision.pl/_plugins/content/con...?content.151.37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten link ale dobrze ze przytoczyłeś

CYTAT

Wśród najwydajniejszych dysków twardych należy wymienić cztery modele:

- Seagate Barracuda 7200.11 ST31000340AS [1000GB],

- Seagate Barracuda ES.2 ST31000340NS [1000GB],

- Seagate Barracuda 7200.10 ST3250410AS [250GB],

- Western Digital Caviar SE16 WD7500AAKS [750GB].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ok - tak jak mówiłem - zależy od modelu... .11 są szybkie, ale nie o taki dysk chodziło autorowi tematu - popatrz jak ten 250 gb od seagate wypadł w teście kopiowania małych plików (to na takich jest większość operacji w windzie)... 3 od końca...

Dlatego, jeśli chodzi o dysk do 200 zł, to polecam 2 modele - AAKS albo Samsung (t166).

Edytowane przez Bombay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seagate nie polecam, bo ich dyski są bardzo różne, jedne są prawie idealnie ciche a inne wyją jak cholera i to dyski tego samego modelu. Wiem bo kupowałem 5 dysków do pracy dla ojca z czego 1 oddałem bo zagłuszal pompe :P 1 był tez głosny ale dało się wytrzymac, 1 średnio cichy, 2 pozostałe całkiem niezłe. Więc nie polece seagate bo do nich trzeba mieć szczęście niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi