yaro120 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Witam Dostawca to Toya.net.pl, router PENTAGRAM Cerberus ADSL wifi lite. Z modemu od kablówki (Motorla SB5100) leci do routera kabel i z routera leci kolejny kabel do kompa stacjonarnego. Oczywiście w tym układzie działa wszystko ok na automacie, włącznie z internetem.... Niestety gdy chce podłączyć jeszcze laptopa po wifi, połączyć się da ale o połączeniu z internetem na lapku nie ma mowy. Albo długo identyfikuje połączenie, albo wywali error ze dnsy są niepoprawne (wszystko jest na automacie) i genralnie kicha... Zeby bylo ciekawej to w ogole nie moge dostać sie na str. konf. tego routera (10.0.0.2) jeśli podpięta jest kablówka (toyanet) Proooosze o pomoc :( Bo ja juz w tym miekne :mur: Dzieki.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Masz zły router, ADSL jest pod Neostradę i pochodne. W tej chwili podpinasz kabel z modemu i kompa pod switch wbudowany w router. Sygnał wogóle nie jest routowany i dlatego nic nie jest dzielone - na wifi nie działa. Zmień router na jakiś xDSL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaro120 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 ... Eh, aż żal mi siebie. Róźni "informatycy" mi pomagali... zaden nie wpadl na tak genialny pomysl ze to router ADSL Ale jak laptopa podlacze kablem to router wykorzystam jako switch mimo ze jest ADSL prawda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badgerman Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 ... Eh, aż żal mi siebie. Róźni "informatycy" mi pomagali... zaden nie wpadl na tak genialny pomysl ze to router ADSL Ale jak laptopa podlacze kablem to router wykorzystam jako switch mimo ze jest ADSL prawda ? Hmmm... a zobacz czy masz może funkcję routowania i DHCP w tym modemie (nie pamiętam która motka to miała) - jeśli tak to ustawiasz na routerze bramę na modem, wyłączasz DHCP, na WiFi robisz podobnie i powinno dać rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 ... Eh, aż żal mi siebie. Róźni "informatycy" mi pomagali... zaden nie wpadl na tak genialny pomysl ze to router ADSL Ale jak laptopa podlacze kablem to router wykorzystam jako switch mimo ze jest ADSL prawda ? prawda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 zmien router na kablowy i zrobisz wszystko bez klopotu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
100lar3k Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 mam takie pytanko a propo tego tematu czy jeśli mam internet dostarczany przez sieć kablową i używam modemu motorolki Surfboard SB5101 to ma znaczenie jaki router podłączę pod ten modem czy nie chodzi mi o to czy musi być DSL czy ADSL, czy może jeśli podłączę go pod modem nie będzie to miało znaczenia. I jeszcze jedno pytanko które mnie nurtuje od jakiegoś czasu czy router można bezpośrednio podłączyć omijając modem czy trzeba przez modem podłączać go do sieci. Jakie powinien spełniać warunki rouer który ma być bezpośrednio podłączony do sieci bez użycia modemu i ostatnie pytanko czy jak chcę podłączyć kilka kompów przez router do sieci to czy każdy komputer będzie widoczny w sieci i będzie miał swój adres IP czy będzie widoczny tylko router i jego mac karty oraz adres ip z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Modem musi byc. Router najtanszy wystarczy i bedzie dzialac. Zaden DSL/ADSL ale zwykly z wejsciem rj45 oznaczonym jako WAN. Komputery beda widoczne jako to samo IP zewnetrzne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
100lar3k Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 ja mam jeszcze jedno pytanko chcialem wiedziec czy podłączając komputer z routerem poprzez kabel to czy kabel internetowy ma buc krosowany czy prosty. chyba ze nie ma to zadnego znaczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 w obecnych routerach nie ma to zadnego znaczenia (urzadzenie samo rozpozna jakim kablem jest laczone) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 (edytowane) A ja mam taki zestaw: modem od kablówki -> router Linksys WRT64GC -> komp stacjonarny i laptop (oba po wifi). Wszystko śmiga ładnie i szybko :). Ale jak teraz mam ustawić, żeby oba komputery się widziały i udostępniały zasoby?? Aha, na lapku jes XP Pro Eng, stacjonarny ma Vistę Home Premium PL Edytowane 6 Kwietnia 2008 przez Janisław Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...