shrek999 Posted March 8, 2008 Report post Posted March 8, 2008 jak w temacie ile to moze ciagnac stojąc na Linuksie. amd athlon 2500+ barton 1x 80gb 7200rpm 1x 40gb 7200rpm 512mb ram gf4800 ti msi k7n2 delta l jakis pojedynczy naped pare wiatraczkow megabajt 350w ;p ile to w IDLE moze W ciagnac? jaki najtanszy najchichysz zasilacz moge nabyc? forton? cos innego? dzieki za pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
svende Posted March 8, 2008 Report post Posted March 8, 2008 65-70W Wybór zasilaczy w temacie przyklejonym u góry. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ar2r Posted March 8, 2008 Report post Posted March 8, 2008 ponad 100 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest dwaIP Posted March 8, 2008 Report post Posted March 8, 2008 (edited) jak w temacie ile to moze ciagnac stojąc na Linuksie. amd athlon 2500+ barton 1x 80gb 7200rpm 1x 40gb 7200rpm 512mb ram gf4800 ti msi k7n2 delta l jakis pojedynczy naped pare wiatraczkow megabajt 350w ;p ile to w IDLE moze W ciagnac? jaki najtanszy najchichysz zasilacz moge nabyc? forton? cos innego? dzieki za pomoc. Ile taki zestaw pobiera z sieci w idle zależy w dużym stopniu od przebiegu sprawności zasilacza i odpowiedz prawidłową uzyskasz jedynie przy pomocy pomiaru. Wystarczy do tego domowy licznik i stoper bo na liczniku jest napis ile obrotów na KWh. Obawiam się że sprawność tego zasilacza w idle nie jest zachwycająca (50% i wtedy drugie 50% w gwizdek). Do serwera wypada dobrać starannie zasilacz czyli zrobić wcześniej pomiary, zebrać dane i poszukać optymalnego cenowo i sprawnościowo przy oszacowanym poborze przez komponenty bo różnica w poborze z sieci może wynosić tu ponad 40W zależnie od zasilacza. Parametry odpowiednie to by miał taki lub jego odpowiednik. cisza i sprawność ale tani to on nie jest: http://www.silentpcreview.com/article263-page4.html Edited March 8, 2008 by dwaIP Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
BENITO Posted March 8, 2008 Report post Posted March 8, 2008 Zasialcz i tak zmień. Gdyby wszystko chodziło na maxa to pobierało by góra 110W. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest dwaIP Posted March 8, 2008 Report post Posted March 8, 2008 Zasialcz i tak zmień. Gdyby wszystko chodziło na maxa to pobierało by góra 110W. Mniej więcej ale jeśli to cudo-zasilacz ma sprawność przy takim obciążeniu 50% to wtedy z sieci ciągnie 220W. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Klaus Posted March 8, 2008 Report post Posted March 8, 2008 Athlon XP 1,6V 218MHz*10 2xHDD 2xnapęd optyczny 3xddr DELTA DPS-350PB-2C Asus A7N8x-x GF6600GT idle 95W sp2004 140W 3dmark03 max 175W Na FX5200 idle było jak wyżej, 3dmark03 ok 15-20W mniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
svende Posted March 8, 2008 Report post Posted March 8, 2008 Warto dodać, że jest to pobór z sieci, czyli zużycie przez zestaw przy spracności tej Delty (70-75%) wynosi odpowiednio mniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Klaus Posted March 9, 2008 Report post Posted March 9, 2008 Oczywiście, shrek999 chce oszacować koszty pracy tej maszyny. Za straty w zasilaczu płaci ta sama osoba, która płaci za ciepło na cpu itd. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
shrek999 Posted March 9, 2008 Report post Posted March 9, 2008 (edited) Oczywiście, shrek999 chce oszacować koszty pracy tej maszyny. Za straty w zasilaczu płaci ta sama osoba, która płaci za ciepło na cpu itd.dokładnie... NIe wiem czy opłaca mi sie stawiac serwer na pececie w domu, czy szukac kogos gdzie to mogło by stanac czy zmienic oprogramowanie w routerze na openwrt, dorzucic 2-4gb karte sd i z tego nie zrobic serwerka...a nie mam na zadnym hostingi dostepu do shella a potrzebuje miec miejsce do wykonywania skryptow i programow. Edited March 9, 2008 by shrek999 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest dwaIP Posted March 9, 2008 Report post Posted March 9, 2008 Laptopy mają ciche zasilacze i niewiele ciągną. Starszy model z uszkodzoną matrycą (lub małą 12")będzie miał podobną cenę co dobry energooszczędny zasilacz do tego 2* karta sieciowa (tylko wcześniej trzeba sprawdzić do jakich są sterowniki w wybranym systemie). Jeśli taki laptop będzie miał sprawną baterie wyjdzie mały cichy serwer z niezależnym podtrzymaniem zasilania. Jak cichy będzie zależało od HDD. Najlepiej szukać jakiegoś IBM bo jest dostęp do dokumentacji i na podstawie pojemności baterii oraz czasu działania na bateriach można oszacować ile to pobiera przyjmując że taki zasilacz ma sprawność ok 60% (laptopy też się różnią pod tym względem) i matryca będzie wyłączona. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
shrek999 Posted March 9, 2008 Report post Posted March 9, 2008 laptopy mnie nie interesuja! wiem ze w trakcie dzialania ciagnie do max 40W( nic nie ładujac ) i to taki w miare nowy... wiem jakie sa starsze laptki bo mam tez ibm'a t23 mialem stycznosc z t21 tylko mnie to nie interesi. Kminie co z piecem zrobic ;/ czy cos wogole robic Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest dwaIP Posted March 9, 2008 Report post Posted March 9, 2008 laptopy mnie nie interesuja! wiem ze w trakcie dzialania ciagnie do max 40W( nic nie ładujac ) i to taki w miare nowy... wiem jakie sa starsze laptki bo mam tez ibm'a t23 mialem stycznosc z t21 tylko mnie to nie interesi. Kminie co z piecem zrobic ;/ czy cos wogole robic Najprościej pożyczyć jakiś porządny zasilacz 250-300W i zmierzyć różnicę w sprawności ze starym i wtedy można policzyć po jakim czasie się zwróci inwestycja. Licznik domowy + stoper do tego wystarczą trzeba tylko zmierzyć czas obrotu tarczy licznika z jednym zasilaczem i z drugim zasilaczem (i z wyłączonym zasilaczem dla oszacowania kosztu prądu przy utrzymania serwera) po odłączeniu urządzeń o zmiennym poborze prądu typu lodówka. Zabezpieczenia w nowym zasilaczu to dodatkowy bonus zabezpieczający sprzęt przed uszkodzeniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...