Jump to content
shrek999

Ile Wat To Moze Ciągnąć?

Recommended Posts

jak w temacie ile to moze ciagnac stojąc na Linuksie.

amd athlon 2500+ barton

1x 80gb 7200rpm

1x 40gb 7200rpm

512mb ram

gf4800 ti

msi k7n2 delta l

jakis pojedynczy naped

pare wiatraczkow

megabajt 350w ;p

ile to w IDLE moze W ciagnac?

jaki najtanszy najchichysz zasilacz moge nabyc? forton? cos innego?

dzieki za pomoc.

Guest dwaIP

jak w temacie ile to moze ciagnac stojąc na Linuksie.

amd athlon 2500+ barton

1x 80gb 7200rpm

1x 40gb 7200rpm

512mb ram

gf4800 ti

msi k7n2 delta l

jakis pojedynczy naped

pare wiatraczkow

megabajt 350w ;p

ile to w IDLE moze W ciagnac?

jaki najtanszy najchichysz zasilacz moge nabyc? forton? cos innego?

dzieki za pomoc.

Ile taki zestaw pobiera z sieci w idle zależy w dużym stopniu od przebiegu sprawności zasilacza i

odpowiedz prawidłową uzyskasz jedynie przy pomocy pomiaru.

Wystarczy do tego domowy licznik i stoper bo na liczniku jest napis ile obrotów na KWh.

Obawiam się że sprawność tego zasilacza w idle nie jest zachwycająca (50% i wtedy drugie 50% w gwizdek).

Do serwera wypada dobrać starannie zasilacz czyli zrobić wcześniej pomiary, zebrać dane i poszukać optymalnego

cenowo i sprawnościowo przy oszacowanym poborze przez komponenty bo różnica w poborze z sieci może wynosić tu ponad 40W zależnie od zasilacza.

Parametry odpowiednie to by miał taki lub jego odpowiednik. cisza i sprawność ale tani to on nie jest:

http://www.silentpcreview.com/article263-page4.html

Edited by dwaIP

Guest dwaIP

Zasialcz i tak zmień. Gdyby wszystko chodziło na maxa to pobierało by góra 110W.

Mniej więcej ale jeśli to cudo-zasilacz ma sprawność przy takim obciążeniu 50% to wtedy z sieci ciągnie 220W.

Oczywiście, shrek999 chce oszacować koszty pracy tej maszyny. Za straty w zasilaczu płaci ta sama osoba, która płaci za ciepło na cpu itd.

dokładnie... NIe wiem czy opłaca mi sie stawiac serwer na pececie w domu, czy szukac kogos gdzie to mogło by stanac czy zmienic oprogramowanie w routerze na openwrt, dorzucic 2-4gb karte sd i z tego nie zrobic serwerka...a nie mam na zadnym hostingi dostepu do shella a potrzebuje miec miejsce do wykonywania skryptow i programow. Edited by shrek999

Guest dwaIP

Laptopy mają ciche zasilacze i niewiele ciągną.

Starszy model z uszkodzoną matrycą (lub małą 12")będzie miał podobną cenę co dobry energooszczędny zasilacz do tego 2* karta sieciowa (tylko

wcześniej trzeba sprawdzić do jakich są sterowniki w wybranym systemie).

Jeśli taki laptop będzie miał sprawną baterie wyjdzie mały cichy serwer

z niezależnym podtrzymaniem zasilania. Jak cichy będzie zależało od HDD.

Najlepiej szukać jakiegoś IBM bo jest dostęp do dokumentacji i na podstawie pojemności baterii oraz czasu działania na bateriach można

oszacować ile to pobiera przyjmując że taki zasilacz ma sprawność ok 60%

(laptopy też się różnią pod tym względem) i matryca będzie wyłączona.

laptopy mnie nie interesuja! wiem ze w trakcie dzialania ciagnie do max 40W( nic nie ładujac ) i to taki w miare nowy... wiem jakie sa starsze laptki bo mam tez ibm'a t23 mialem stycznosc z t21 tylko mnie to nie interesi. Kminie co z piecem zrobic ;/ czy cos wogole robic

Guest dwaIP

laptopy mnie nie interesuja! wiem ze w trakcie dzialania ciagnie do max 40W( nic nie ładujac ) i to taki w miare nowy... wiem jakie sa starsze laptki bo mam tez ibm'a t23 mialem stycznosc z t21 tylko mnie to nie interesi. Kminie co z piecem zrobic ;/ czy cos wogole robic

Najprościej pożyczyć jakiś porządny zasilacz 250-300W i zmierzyć różnicę w sprawności ze starym i wtedy można policzyć po jakim

czasie się zwróci inwestycja. Licznik domowy + stoper do tego wystarczą trzeba tylko zmierzyć czas obrotu tarczy licznika

z jednym zasilaczem i z drugim zasilaczem (i z wyłączonym zasilaczem dla oszacowania kosztu prądu przy utrzymania serwera)

po odłączeniu urządzeń o zmiennym poborze prądu typu lodówka.

Zabezpieczenia w nowym zasilaczu to dodatkowy bonus zabezpieczający sprzęt przed uszkodzeniem.