shrek999 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 jak w temacie ile to moze ciagnac stojąc na Linuksie. amd athlon 2500+ barton 1x 80gb 7200rpm 1x 40gb 7200rpm 512mb ram gf4800 ti msi k7n2 delta l jakis pojedynczy naped pare wiatraczkow megabajt 350w ;p ile to w IDLE moze W ciagnac? jaki najtanszy najchichysz zasilacz moge nabyc? forton? cos innego? dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 65-70W Wybór zasilaczy w temacie przyklejonym u góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 ponad 100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 (edytowane) jak w temacie ile to moze ciagnac stojąc na Linuksie. amd athlon 2500+ barton 1x 80gb 7200rpm 1x 40gb 7200rpm 512mb ram gf4800 ti msi k7n2 delta l jakis pojedynczy naped pare wiatraczkow megabajt 350w ;p ile to w IDLE moze W ciagnac? jaki najtanszy najchichysz zasilacz moge nabyc? forton? cos innego? dzieki za pomoc. Ile taki zestaw pobiera z sieci w idle zależy w dużym stopniu od przebiegu sprawności zasilacza i odpowiedz prawidłową uzyskasz jedynie przy pomocy pomiaru. Wystarczy do tego domowy licznik i stoper bo na liczniku jest napis ile obrotów na KWh. Obawiam się że sprawność tego zasilacza w idle nie jest zachwycająca (50% i wtedy drugie 50% w gwizdek). Do serwera wypada dobrać starannie zasilacz czyli zrobić wcześniej pomiary, zebrać dane i poszukać optymalnego cenowo i sprawnościowo przy oszacowanym poborze przez komponenty bo różnica w poborze z sieci może wynosić tu ponad 40W zależnie od zasilacza. Parametry odpowiednie to by miał taki lub jego odpowiednik. cisza i sprawność ale tani to on nie jest: http://www.silentpcreview.com/article263-page4.html Edytowane 8 Marca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Zasialcz i tak zmień. Gdyby wszystko chodziło na maxa to pobierało by góra 110W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Zasialcz i tak zmień. Gdyby wszystko chodziło na maxa to pobierało by góra 110W. Mniej więcej ale jeśli to cudo-zasilacz ma sprawność przy takim obciążeniu 50% to wtedy z sieci ciągnie 220W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Athlon XP 1,6V 218MHz*10 2xHDD 2xnapęd optyczny 3xddr DELTA DPS-350PB-2C Asus A7N8x-x GF6600GT idle 95W sp2004 140W 3dmark03 max 175W Na FX5200 idle było jak wyżej, 3dmark03 ok 15-20W mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Warto dodać, że jest to pobór z sieci, czyli zużycie przez zestaw przy spracności tej Delty (70-75%) wynosi odpowiednio mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Oczywiście, shrek999 chce oszacować koszty pracy tej maszyny. Za straty w zasilaczu płaci ta sama osoba, która płaci za ciepło na cpu itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrek999 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) Oczywiście, shrek999 chce oszacować koszty pracy tej maszyny. Za straty w zasilaczu płaci ta sama osoba, która płaci za ciepło na cpu itd.dokładnie... NIe wiem czy opłaca mi sie stawiac serwer na pececie w domu, czy szukac kogos gdzie to mogło by stanac czy zmienic oprogramowanie w routerze na openwrt, dorzucic 2-4gb karte sd i z tego nie zrobic serwerka...a nie mam na zadnym hostingi dostepu do shella a potrzebuje miec miejsce do wykonywania skryptow i programow. Edytowane 9 Marca 2008 przez shrek999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Laptopy mają ciche zasilacze i niewiele ciągną. Starszy model z uszkodzoną matrycą (lub małą 12")będzie miał podobną cenę co dobry energooszczędny zasilacz do tego 2* karta sieciowa (tylko wcześniej trzeba sprawdzić do jakich są sterowniki w wybranym systemie). Jeśli taki laptop będzie miał sprawną baterie wyjdzie mały cichy serwer z niezależnym podtrzymaniem zasilania. Jak cichy będzie zależało od HDD. Najlepiej szukać jakiegoś IBM bo jest dostęp do dokumentacji i na podstawie pojemności baterii oraz czasu działania na bateriach można oszacować ile to pobiera przyjmując że taki zasilacz ma sprawność ok 60% (laptopy też się różnią pod tym względem) i matryca będzie wyłączona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrek999 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 laptopy mnie nie interesuja! wiem ze w trakcie dzialania ciagnie do max 40W( nic nie ładujac ) i to taki w miare nowy... wiem jakie sa starsze laptki bo mam tez ibm'a t23 mialem stycznosc z t21 tylko mnie to nie interesi. Kminie co z piecem zrobic ;/ czy cos wogole robic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 laptopy mnie nie interesuja! wiem ze w trakcie dzialania ciagnie do max 40W( nic nie ładujac ) i to taki w miare nowy... wiem jakie sa starsze laptki bo mam tez ibm'a t23 mialem stycznosc z t21 tylko mnie to nie interesi. Kminie co z piecem zrobic ;/ czy cos wogole robic Najprościej pożyczyć jakiś porządny zasilacz 250-300W i zmierzyć różnicę w sprawności ze starym i wtedy można policzyć po jakim czasie się zwróci inwestycja. Licznik domowy + stoper do tego wystarczą trzeba tylko zmierzyć czas obrotu tarczy licznika z jednym zasilaczem i z drugim zasilaczem (i z wyłączonym zasilaczem dla oszacowania kosztu prądu przy utrzymania serwera) po odłączeniu urządzeń o zmiennym poborze prądu typu lodówka. Zabezpieczenia w nowym zasilaczu to dodatkowy bonus zabezpieczający sprzęt przed uszkodzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...