Skocz do zawartości
yuucOm

Komp Do 3000zł Bez Monitora ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie co proponujecie za tą cene ?

Obudowa tylko taka aby sie 9600/8800gt zmieściło ;].

Komp ma być na przyszłość wiec myślałem o:

- q6600 | albo e8400. Jakbym ja brał wziąłbym e8400 ale kumpel nie bedzie wymieniał nic w kompie przez długi czas wiec imo quad bedzie akurat.

- chłodzonko na procka (na pewno nie to co ja mam czyli freezer 7;])

- 4gb ram ocz (tylko nie wiem jakie ;])

- 8800gt/9600gt - nie wiem które i czy brać 8800gt czy 9600 ;).

- jakieś mobo - myślałem o DFI bloodiron ale nie wiem czy styknie na quada. Jak macie coś lepszego zeby sie w cenie zmieściło to podajcie :).

- zasilka to jakiś bequeit albo cuś ;]

- buda - tutaj sie nie znam kompletnie (ja osobiście jade na stelażu i mi styka ;]). wiem ze ma być tania/dobrze wentylowana (najlepiej jakiś wentyl z boku budy albo chociaż miejsce na niego).

- dysk to chyba jakiś seagate na sata2

Z gory dzieki za pomoc ;)

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręcony E8400 spokojnie wystarczy na większość potrzeb ;] Mówie tu o jakimś 4ghz przy sensownym napięciu. Mobo proponuje DFI Lanparty DK P35, spokojnie poradzi sobie przy OC tego cepa zapewniając jednocześnie pewną i stabilną platformę pod Quada gdyby przypadkiem kumpel zapragnął posiadać 4 jajka :D 4GB ramcu w konfiguracji 4x1GB proponuje ( chyba że 2x2Gb będzie lepsze :unsure: ) np. tak jak kolega stolara proponował Mushkiny, ewentualnie Corsairy XMS2 rev 7.1, od biedy jakieś OCZ. Grafika 8800GT 512mb. Co do HDD to można by kupić 2x250 GB Seagate 7200.10 i spiąć je w RAID 0. Zasilacz w.w Corsair lub BeQuiet DarkPower P7 Pro 550W. Co do budy to może jakiś Cooler Master Dominator RC-690, Thermaltake Matrix/Armor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E8400 + Ninja

DFI DK P35

2x2GB Mushkin

8800GT od Gigabyte

Corsair 520W

Seagate 500GB

no a buda to sobie sam wybierz :)

Własnie to jest problem :). Chociaż naprowadźcie na coś taniego i dobrze wentylowanego.

A tak po za tym linki też by sie przydały i ceny ;). A i które DFI brać ?:

http://www.nokaut.pl/szukaj/podzespoly-kom...dfi-dk-p35.html

Różnią sie tylko kondensatorami Full solid wiec nie wiem co brać :).

Co do proca bedzie kręcony tylko nie wiem czy brać quada czy e8400 ;]. Wiem ze na dzień dzisiejszy e8400 bedzie lepsze (szczególnie ze względu na świetne OC) ale skoro komp nie bedzie ruszany przez 3 albo i wiecej lat to imo quad bedzie lepszy ;p.

niemniej dzieki za dotychczasowe propozycje :P

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ciekawych czesci ktore ostatnio polecalem do zestawow:

ZASILACZ: corsair jest super, ale wypatrzylem taka oto perelke 700W Tagan U25 DualEngine ~314zl gral.pl

CHLODZENIE: przy mocno podkreconym e8xxx a tym bardziej quadzie NALEZY wziac cos super do chlodzenia. Pozwoli to na wyzsze oc, i przedluzy zywotnosc sprzetu, chyba ze ktos lubi przez 3 lata jechac na 70C w lato:) ale wtedy jest duza szansa na niedijechanie:D Polecam: scythe infinity ~ 150zl/nowa wersja jest sprzedawana na allegro i ma niklowana podstawe/ lub Thermalright Ultra 120 Extreeme ~190zl cooling.pl + 2 mocne wentylatory z duzym zakresem regulacji obrotow np. Scythe SlipStream 1900Rpm >100CFM ~29zl. Jak komus bedzie przeszkadzal halas to je skreci na 1200rpm i bedzie git, a jak sie okaze ze potrzeba troche wiecej przewiewu to 1900 i mamy huragan:)

Cpu: Trudny wybor, jezeli do grania na 3 lata to e8xxx, jak do obrobki filmow, muzyki itp to Quad.

Mobo: DFI rulez DK p35 jest jak najbardziej ok.

Grafika: 8800Gt 512mb: albo najtansze, albo najbardziej podkrecone albo z najwydajniejszym chlodzniem, zalezy co kto woli i le ma kasy. Dobre sa Galaxy/wysokie OC/, gigabyte /znosne/, asus top/najszybsza/ kazda inna pod warunkiem ze bedzie tania:)

Obudowa: CoolerMaster CM 690 ~250zl i mamy miejsce na 8 wentylatorow, i ladny wyglad.

RAM: Moze by tak Wziac PATRIOT DDR2 LLK DUAL 2x2GB 800MHz CL4 ~360zl /jak dla mnie rewelacja, leca na 1000Mhz cl4 przy 2.3v, simply the best:), czyli Oc porownywalne z zestawem 4x1gb za podobna cene/

Hdd: Seagate 7200.11 500gb: bardzo fajny, 32mb cache ~370zl tylko po co to skoro samsung 500Gb 16mb cache jest niewiele mniej wydajny, a znacznie cichszy i do tego 70zl tanszy??? Raid to juz wogole wypas, tylko pytanie czy potrzeba mega szybkosci czy pojemnosci.

nie chce mi siie szukac cen tych czesci w sklepach wiec podsumuje je na oko:

Cpu: e8400 ~720zl, q6600~690

Mobo: Dk p35 t2~ 410zl wersja solid capacitors~480zl

Ram: 360zl

Hdd: 300zl

Buda: 260zl

Grafa: 750-950

Chlodznie: TR ultra Extreme + 2 Scythe slip stream 1900 = ~250zl

Pasta: diamond ic7 ~35zl zalman stg1~25zl do tego IPA Kontakt 8zl

+ dwa tygodnie na OC

Razem:2683-2953zl

Szukaj tych czesci az znajdziesz w niskich cenach i ciesz sie wszystkomajaca maszyna, ktora dzieki Twojej wiedzy i umiejetnosciom OC jest rownie wydajna jak standardowy zestaw za duuuzo wiecej kasy.

Zestaw moze byc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż naprowadźcie na coś taniego i dobrze wentylowanego.

1.obecnie taką tanią budą jest tylko Cooler Master CM-690 -> ok 270-280zł /zresztą polecany tu już

2.na dniach (w miesiącu marcu) wyjdzie Cooler Master Centurion 590. trochę zmian i pół klasy niżej.

ad1. mam od kilku miesięcy CM-690 i powiem szczerze że bardzo przyjemna jest. wentylacja ok. zasiłka na dole z zassysaniem od dołu. co ważne: buda ładna i stonowana.

do tej budy od razu koniecznie zakup od razu panel "zalman zm-mfc-1 plus".

ad2. sam rozważam właśnie zejście "w dół" na centuriona 590. ale to z uwagi na specyficzną potrzebę (4xHDD w silencery). B-)

z innych części (ogólnie większość będzie się w postach powtarzać bo są po prostu dobre)

proc: E8400

zasiłka: corsail HX520W lyb HX620W jak ci się "wydaje" mało.

pamięci: LLK 2x2GB powinno wystarczyć. /wszak budżet trzeba trzymać ;)

chłodzenie: mugen lub ninja gdy OC mniejsze

@zala666: powiedz ty mi jak można wytrzymać psychicznie przy PC z wentylem 1900RPM? :lol:

mnie mugenowy 1200RPM doprowadzał do szału. teraz 500-700 i jest przyjemnie. fakt że bude mam na wys głowy ;)

+pasta CLP

HDD: Seagate 7200.11 500GB *320AS

GFX: nie wiem nie gram :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zala666: powiedz ty mi jak można wytrzymać psychicznie przy PC z wentylem 1900RPM? :lol:

mnie mugenowy 1200RPM doprowadzał do szału. teraz 500-700 i jest przyjemnie. fakt że bude mam na wys głowy

1. Polecam zakup najmocniejszego wentyla zeby miec ewentualne pole manewru przy chlodzeniu. Skoro wentyle 800rpm i 1900rpm sa w tej samej cenie to przynajmniej dla mnie oczywiste jest ze wezme tego mocniejszego/przeciez one tez moga terkotac na 800/

2. Poza tym zestaw ewidentnie do grania, a wielu graczy gra albo z glosnikami albo w sluchawkach wiec chalas jest mniej dokuczliwy.

3.A mocne wentyle sie przydaja, np gdy zostawiasz kompa z kodowaniem filmu HD, dodatkowe Mhz oszczedzaja czas, temp nizsze, a Ciebie przy kompie nie ma wiec Cie to nie rusza ze wyje jak !@#%.

Proste:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej !

też będę się przymierzał do kupna kompa na początku kwietnia praktycznie od podstaw i chyba kupowałbym coś podobnego jak tu wymieniacie;

moje pytania to:

1) z tego co czytam to jest bardzo dobry zestaw, czy jest przyszłościowy ? czy może jednak zmienilibyście coś ?

czym się różnią DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL /Intel P35/ od DFI LanParty DK 35 /intel P35/ ?

2) gdzie mógłbym zaoszczędzić nie tracąc znacznie na wydajności ? z tego co czytałem tu na forum to już prędzej na procku niż na grafie, jakiś tańszy zamiennik przychodzi Wam do głowy ? dla obu tych elementów ? (co myślicie o CORE 2 DUO E4500 2.2GHz LGA775 BOX - o wiele tańszy)

nie mam potrzeby grać na najwyższych ustawieniach w Crisisa, medium mi wystarcza :)

3) jak wspomniałem kupował będę w kwietniu (gdzieś w połowie) czy warto wtedy coś innego kupić ? (coś ma wyjść lub coś stanieje tak że warto zamienić jakiś z podanych wyżej elementów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@yuucOm

tak patrze na Twoje siga i sie zastanawiam, sobie kupujesz tego kompa czy komus. Bo jesli masz to co w sigu to nie wiem po jaka chole**** chcesz wydawac kase na ten sprzet? Nie wiem tez do czego sluzy Ci komp. Ale tekst ze komp ma byc na przyszlosc akurat w tym momencie nie ma sensu.

Swoja droga majac to co masz w sigu, doinwestwalbym tylko do procka np. E8200 lub 8400, lepsza grafa np. 8800 GT 512 MB no i obudowa i kupil lepsze chlodzenie na proca.

A jesli chodzi o termin na przyszlosc to akurat w przypadku s. 775 mozna tak bylo mowic na poczatku 2007 a teraz to nie ma sensu jak pod koniec ma wyjsc nowy procek Intel'a Nehalem i moja wyjsc zupelnie nowe podstawki, wiec inwestowanie w s. 775 "na przyszlosc" wogle nie ma sensu.

WLasnie tez stalem przed takim dylematem i stwierdzilem ze nie bede zmienial sprzetu (to co w sigu) tylko zainwestuje bardziej w chlodzenia panele, obudowy i dalo mi to duza wieksza frajde niz jakbym zmienil MSI np. na DFI (bo to DFI), teraz przynajmniej komputer chodzi jak laptop czyt. nie slychac go prawie wogle a pieniadze zostawie sobie jak wyjdzie nowa platforma Intela.

Inaczej bym myslal jakby dalej siedzial na s. 939 i DDRII ale mojac taki sprzet jak ty nie wydawalbym kasy na zupelnie nowy prawie nic nie rozniacy sie od tego co posiadasz tylko lekko bym go zmodernizowal.

ALe jak juz wspomnialem nie wiem do czego uzywasz kompa, Ja glownie do gier, www, muzyki i ogladania filmow, wiec takie myslenie odnosni sie glownie do takiego uzytkowania kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.obecnie taką tanią budą jest tylko Cooler Master CM-690 -> ok 270-280zł /zresztą polecany tu już

2.na dniach (w miesiącu marcu) wyjdzie Cooler Master Centurion 590. trochę zmian i pół klasy niżej.

ad1. mam od kilku miesięcy CM-690 i powiem szczerze że bardzo przyjemna jest. wentylacja ok. zasiłka na dole z zassysaniem od dołu. co ważne: buda ładna i stonowana.

do tej budy od razu koniecznie zakup od razu panel "zalman zm-mfc-1 plus".

ad2. sam rozważam właśnie zejście "w dół" na centuriona 590. ale to z uwagi na specyficzną potrzebę (4xHDD w silencery). B-)

z innych części (ogólnie większość będzie się w postach powtarzać bo są po prostu dobre)

proc: E8400

zasiłka: corsail HX520W lyb HX620W jak ci się "wydaje" mało.

pamięci: LLK 2x2GB powinno wystarczyć. /wszak budżet trzeba trzymać ;)

chłodzenie: mugen lub ninja gdy OC mniejsze

mnie mugenowy 1200RPM doprowadzał do szału. teraz 500-700 i jest przyjemnie. fakt że bude mam na wys głowy ;)

+pasta CLP

HDD: Seagate 7200.11 500GB *320AS

GFX: nie wiem nie gram :lol:

To jest tania buda ? :P. Myślałem coś w granicach 100 zł ;]. Niemniej rozpatrzę i tą bude jak kasa zostanie.

@yuucOm

tak patrze na Twoje siga i sie zastanawiam, sobie kupujesz tego kompa czy komus. Bo jesli masz to co w sigu to nie wiem po jaka chole**** chcesz wydawac kase na ten sprzet? Nie wiem tez do czego sluzy Ci komp. Ale tekst ze komp ma byc na przyszlosc akurat w tym momencie nie ma sensu.

Swoja droga majac to co masz w sigu, doinwestwalbym tylko do procka np. E8200 lub 8400, lepsza grafa np. 8800 GT 512 MB no i obudowa i kupil lepsze chlodzenie na proca....

Jak Fredek napisał to nie komp dla mnie :). A tak po za tym to przecież mam 8800gt 512mb ;p. Niemniej dzięki za sugestie ;).

Ogólnie dzięki Wam wszystkim za pomoc. Przydała sie :).

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z Dizaster3 w końcu nie będziesz leciał tym kompem w kosmos raczej....poza tym nie ma czegoś takiego jak komp na przyszłość, niestety żeby mieć dobry sprzęt trzeba na bieżąco w nim coś wymieniać dodawać itd. nie jest tak ze kupisz super kompa za 10 kafli i będzie świetny przez kolejnych kilka lat... jak to mawiał mój kumpel nigdy nie ma dobrej pory na kupno kompa, zawsze za pół roku będą lepsze i tańsze podzespoły...co racja to racja. mam pytanko skorzystam z okazji to nie temat na nowy watek musze wymienić zasilacz, zalman czy chieftec http://www.agito.pl/zasilacze/chieftec_gps....221.34668.html ? niestety spalił mi się stary :(((((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z Dizaster3 w końcu nie będziesz leciał tym kompem w kosmos raczej....poza tym nie ma czegoś takiego jak komp na przyszłość, niestety żeby mieć dobry sprzęt trzeba na bieżąco w nim coś wymieniać dodawać itd. nie jest tak ze kupisz super kompa za 10 kafli i będzie świetny przez kolejnych kilka lat... jak to mawiał mój kumpel nigdy nie ma dobrej pory na kupno kompa, zawsze za pół roku będą lepsze i tańsze podzespoły...co racja to racja. mam pytanko skorzystam z okazji to nie temat na nowy watek musze wymienić zasilacz, zalman czy chieftec http://www.agito.pl/zasilacze/chieftec_gps....221.34668.html ? niestety spalił mi się stary :(((((

Przecież ja dobrze o tym wiem ;]. Problem w tym ze kumpel naprawdę nie bedzie zmieniał przez ok 3 lata (tego nie zmieniał przez prawie 5 ;]).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi