wampir Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Witam Jestem (nie)szczesliwym posiadaczem raida na dwóch 250tkach 410 Seagateai transfery są dość OK tzn czas dostępu 15ms i transfer ok 173Mb/s na DFI tutaj screen z MSI Jednak irytuje mnie np jakis eksport polegajacy na przepisywaniu poszczegolnych rekordow pomiedzy tabelami na SQLu. Zakładanie triggerow itp. Komp zastyga... Patrząc na ceny dysków na SCSI np http://allegro.pl/item318514207_supper_wyp...u320_68pin.html nabieram ochoty na zmianę (np 2x 147gb) szczególnie, że pracuje na bazach danych SQL. Pytanie co bede jeszcze potrzebowal? Na pewno kontreler myslałem o takim http://www.komputronik.pl/Kontrolery/SCSI/.../pelny,id,8885/ Jest na PCI-X 64-bit, z tego co czytalem to można go używać w normalnym złącze PCI (na mojej DFI) chyba, że czegos nie rozumiem. Jak to wygląda jeśli chodzi o RAID? Abstraciach!ąc od ceny bo to 2x 500pln za dyski i 400 kotroler i 50 tasma jak to się będzie sprawdzało kontra to co mam albo np 2x 150gb Raptorow. Jesli mógłby się wypowiedzic ktoś kto miał do czynienia ze SCSI w tej predkosci to byłbym wdzięczny i nie piszcie, ze lepiej sobie kupic 2 x 500gb barracudy 7200.11 i reszte przepic bo to nie rozwiązanie w tym konkretnym przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Dlaczego nie rozwazasz raidu 4x250 np ?? Ostatnio zapodalem u kumpla raida 3x160 i az mi sie zachcialo... transfer z C na D w viscie 100mb/s .... imho imponujace, w porownaniu do 50 na 2x320 u mnie Co do SCSI to nie mowie, dziele sie tylko doswiadczeniami z raid na sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Logi z monitoringu I/O odpowiedzą na pytanie, czy to wogóle jest wina dysków (w co wątpię) SCSI może być szybsze, ale: - dobry kontroler będzie droogi - dobry kontroler będzie miał mniejszy transfer dużych bloków danych niż zintegrowana SATA, korzyść będzie widać jedynie przy dużej ilości małych bloków danych (na SCSI działa a nie reklamuje się NCQ + masz oddzielny procek i RAM) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 dyski scsi pomogą, ale ważniejszym pytaniem jest: 1.Co to za baza SQL - dokładnie. 2.Na jakim systemie to stoi. 3.Jakie jest obciążenie bazy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 dyski scsi pomogą, ale ważniejszym pytaniem jest: 1.Co to za baza SQL - dokładnie. 2.Na jakim systemie to stoi. 3.Jakie jest obciążenie bazy. 1. Baza danych MS SQL programu do wyliczania oplat srodowiskowych. Niektore tabele maja po parenascie mln wierszy :) 2. MS SQL serwer 2000 na XPku 3. Serwer mam zainstalowany lokalnie u siebie i jestem jedynym uzytkownikiem, jedyne co robie to restore, konwersja bazy czyli zmiana struktur tabel, odpalanie roznistych kwarend, które wyszukuja konkretne dane lub przepisuja dane z jednych tabel do drugich. Ciekawie wyglada np kasowanie 20mln rekordow, wszystko wisi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kodziu Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Magistrala PCI ma przepustowość max 133mb, i to teoretycznie. Używając kontrolera SCSI w zwykłym PCI raczej nie uzyskasz więcej niż 100mega/s. Druga sprawa, w bazach liczy się czas dostępu, a nie odczyt liniowy który wymiata w barkach. Moim zdaniem raptory dadzą bardzo duży przyrost prędkości (sam mam jednego i porównując go do barki 160 sata II : przy odczycie dużej ilości małych plików jest dwa razy szybszy jeśli chodzi o wyniki... ;-) IMHO SCSI nie ma sensu: cena/ograniczenie PCI. Raptory mogą Ci się spodobać. Mało tego, za cenę tego zestawu scsi masz 3 raptory... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 (edytowane) Wkurzyłem sie i kupiłem na razie 1 raptora i porównałem go z moim raidem na barracudach 250GB 7200.10 1x Raptor 150gb ADFD vs Raid z 2 x 250gb 7200.10 restore 9gb bazy danych: raid : 4:06 raptor: 6:43 konwersja 1 programem: raid: 2:03 raptor: 2:07 konwersja 2 programem: raid: 0:50 raptor: 0:50 test baz: raida: 6:35 raptor: 6:49 zliczanie 43mln wierszy w tabeli: raid: 0:45 raptor: 0:55 HDTach: raid: 172Mb/s i 15ms raptor: 75,5Mb/s i 8,2ms Temperatura: raid: prawie jak temperatura ciała raptor: prawie nie da sie utrzymac go w ręce Pytanie, dokupic drugiego raptora czy trzecia barracude ? Edytowane 13 Marca 2008 przez wampir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 (edytowane) Wkurzyłem sie i kupiłem na razie 1 raptora i porównałem go z moim raidem na barracudach 250GB 7200.10 1x Raptor 150gb ADFD vs Raid z 2 x 250gb 7200.10 restore 9gb bazy danych: raid : 4:06 raptor: 6:43 konwersja 1 programem: raid: 2:03 raptor: 2:07 konwersja 2 programem: raid: 0:50 raptor: 0:50 test baz: raida: 6:35 raptor: 6:49 zliczanie 43mln wierszy w tabeli: raid: 0:45 raptor: 0:55 Temperatura: raid: prawie jak temperatura ciała raptor: prawie nie da sie utrzymac go w ręce Pytanie, dokupic drugiego raptora czy trzecia barracude ? w teście baz coś raid na barkach słabo wypadł ... więc jakby odpowiedź na twoje pytanie masz a jak już tak na poważnie bawisz się bazami i tak ci one HDD szarpią to pomyśł o jakim Mtron SSD (od 240Euro za 16GB) :D Jak już muszą być HDD to ja bym postawił raida na 36GB ADFD ... (2 lub 3 dysie) bo baze masz 9GB to chyba na pojemności tak Ci nie zależy Edytowane 13 Marca 2008 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 w teście baz coś raid na barkach słabo wypadł ... więc jakby odpowiedź na twoje pytanie masz a jak już tak na poważnie bawisz się bazami i tak ci one HDD szarpią to pomyśł o jakim Mtron SSD (od 240Euro za 16GB) :D Jak już muszą być HDD to ja bym postawił raida na 36GB ADFD ... (2 lub 3 dysie) bo baze masz 9GB to chyba na pojemności tak Ci nie zależy SSD to jeszcze kosmos, a co do miejsca to jednak 300gb to taka optymalna ilosc. Dlatego mam mieszane uczucia, nie wiem co lepsze, 3x barracuda czy 2x raptor :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 SSD to jeszcze kosmos, a co do miejsca to jednak 300gb to taka optymalna ilosc. Dlatego mam mieszane uczucia, nie wiem co lepsze, 3x barracuda czy 2x raptor :mur: 300GB na same bazy ?? ja bym sysa zostawił na raidzie barkowym, a bazy posadził na raidzie z raptorów (mam do nich słabość :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 300GB na same bazy ?? ja bym sysa zostawił na raidzie barkowym, a bazy posadził na raidzie z raptorów (mam do nich słabość :D) no tak, bo bck ma 900mb a po restorze jakies 22gb zalezy jeszcze ile jest logow, to wszystko w 2 kopiach i kilka takich baz :D aha nie dopisalem wczesniej test byl wykonany w tak specyficzny sposob, ze system byl na raidzie, a baza byla w jednym wypadku na raidzie w obszarze pomiedzy 100-200gb natomiast raptor mial 2 rowne partycje i baza byla w polowie drugiej partycji rozpakowanie pliku bck 8gb spakowanego rarem do 900mb: raid: 4:01 raptor: 4:08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 No więc tym bardziej pomysł Yoto jest dla Ciebie idealny - sys na barkach baza na raptorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Żaden pomysł nie ma tu sensu, bez zidentyfikowania na 100% przyczyny problemu, którą zapewne jest ICH9R i obsługa I/O. Proponuję zakupić Ci niedrogi kontroler, np. Areca ARC-1210 i prawdopodobnie zająć się optymalizacją zapytań/baz, bo każdy sprzęt można zajechać. Edytowane 16 Marca 2008 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Nie wiem o co kaman z tymi raptorami, czytając recki na necie to widać, że niby wygrywa, ale na moje potrzeby do delikatnie mówiąc dał ciała: rozpakowanie 9gb pliku spakowanego rarem do 800mb: barracuda: 4:13 raptor: 3:13 restore 9gb bazy danych: barracuda: 4:52 raptor: 5:45 test baz: barracuda: 6:25 (6:16 drugi raz po restarcie) raptor: 6:21 raport rozliczający kontrachentów: barracuda: 22:57 raptor: 22:21 zliczanie 49mln wierszy w tabeli: barracuda: 1:06 raptor: 1:18 Kasowanie 49mln wierszy w tabeli: barracuda: 27:17 raptor: 28:38 pakowanie 9gb rarem: barracuda: 12:11 raptor: 12:12 O co kaman ? :mur: Może jest jakaś zworka, paramter, czary, gusła lub inne pier.doły, które pokazą wyższość raptor bo witki opadaja. Wydałem kasę, ale przynajmniej wiem już jak to wygląda w praniu. Edytowane 16 Marca 2008 przez wampir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 no ssd pewnie by ci poprawiło komfort pracy ew. 20GB ramdysku + jakieś wsadówki wypakuj wpakuj ;] 20-30s przed pracą enter a potem lecisz "w czasie rzeczywistym" ;) codziennie chodzę za rączkę z fajnym kimś kto 8.00-16.00 zapytuje największą bazę w kraju,, nauczyłbyś się cierpliwości :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Żaden pomysł nie ma tu sensu, bez zidentyfikowania na 100% przyczyny problemu, którą zapewne jest ICH9R i obsługa I/O. Proponuję zakupić Ci niedrogi kontroler, np. Areca ARC-1210 i prawdopodobnie zająć się optymalizacją zapytań/baz, bo każdy sprzęt można zajechać. 300$ ... KOntrolerek fajny :D ale czy to lepsze rozwiązanie od dokupienia drugiego rapka ... Na próbe to można Adapteca 1430SA (ok 330PLN) podpiąć i obadać czy dalej będą czkawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...