_q_b_a_ Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) Witam, mam zamiar wymienić podzespoły wymienione w temacie. Nie jestem za bardzo w temacie obecnie i zastanawiam się, czy warto np. dopłacić do modelu Core Duo z 4mb cach'a, czy nie. No i czy 2,2ghz podkręce do 3ghz na stockowym wentylatorze? Lepiej dołożyć kasę do LCD, czy może lepiej dołożyć do procka 2,6ghz? Czy płyta główna się nada do OC? Procesor: Intel Core 2 Duo E4500 2,2GHz (x2) 800 FSB 2MB http://bitcomputer.pl/product.php?id=6669 339zł Płyta główna: Abit IP35-E http://bitcomputer.pl/product.php?id=6483 289zł Pamięć: Patriot DDR II 2GB (2x1GB) LLK 800MHz CL4 http://bitcomputer.pl/product.php?id=3479 159 zł LCD: NEC AccuSync 223WM http://bitcomputer.pl/product.php?id=6103 750 zł Razem: 1537 zł No i czy taki monitor opłaca się kupować, zakładając, że będę miał kartę graficzną GF8800GT lub GF9600GT? UPDATE: Prosze o spojrzenie na mojego ostatniego posta, zmieniły się plany Edytowane 10 Marca 2008 przez _q_b_a_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Proca zmieniłbym na e2160 ... praktycznie między nim a tym oferowanym przez Ciebie nie odczujesz żadnej różnicy ... poza niższą o ponad 100zł ceną ... Za te zaoszczędzone pieniądze możesz dołożyć do monitora lub płyty głownej - wedle uznania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Ale wtedy raczej nie podkręce bez problemów na boxowym wentylatorze do tych 3ghz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Cośty ... Boxowy wentyl właśnie do 3GHz daje spokojnie radę :) Poczytaj sobie wątek o tych procesorach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Czyli te procki podkręcą się tak samo i różnią sie tylko domyślnym taktowaniem? Różnica w cachu L2 nie robi żadnej różnicy? I czy ta płyta nadaję się do takiego OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Róznica w pamieci podkrecznej daje kilka % róznicy, której i tak nie zauwazysz. Płyta sie nadaje do OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Róznica w pamieci podkrecznej daje kilka % róznicy, której i tak nie zauwazysz. Płyta sie nadaje do OCdokładnie- E2160 dobry wybór następnym dobrym wyborem jest dopiero E8200 :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 To chociaz 2180 moze wezme, 30zł roznicy a zawsze mnoznik wiekszy. A o monitorze co powiecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 To chociaz 2180 moze wezme, 30zł roznicy a zawsze mnoznik wiekszy. A o monitorze co powiecie? lepiej juz dołożyć do pełnego IP35 lub Foxa P35A-S monitor spoko- w tej klasie jeszcze Hyundai, może BENQ, ale NEC jest jak najbardziej OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 To chociaz 2180 moze wezme, 30zł roznicy a zawsze mnoznik wiekszy. A o monitorze co powiecie? Możesz wziać e2180 ... ale i tak dojdziesz do wniosku, że lepiej obniżyć mnożnik i ustawić szynę na 333 ... czyli tak jakbyś miał e2160 ... te dwa procki się różnią praktycznie tylko mnożnikiem :) Ja bym wolał mieć te 30zł w kieszeni :) Dozbierasz potem kolejne 30-40 i sobie wymienisz kiedyś chłodzenie jak koniecznie będziesz chciał ... albo przeznaczysz to na piwo i chipsy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Płytę jednak postanowiłem kupić Gigabyte Ga-p31-ds3l - 80zł tańsza, a polecana tutaj na forum w pewnym temacie. Też na niej podkręcej spokojnie E2160 do min 3ghz? Do tego postanowiłem, że od razu kupię kartę graficzną. Wybór padł na GF 9600GT, czy model firmy Palit jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli mam możliwośc kupienia go za 474zl? Postanowiłem również dołożyć nowy dysk twardy. Ogólnie to całośc wyglądała by tak: Karta graficzna: Palit 9600 GT 473 zł Pamięć: Patriot DDR2 2GB 146 zł Płyta główna: Gigabyte Ga-p31-ds3l 202 zł Procesor: Intel CoreDuo E2160 192 zł Monitor: NEC LCD 22" 223WM 714 zł Dysk twardy: Seagate 320GB 240 zł Czy jest jakaś część, do której bardzo opłaca się dołożyć te kilka zł, czy ten zestaw jest idealny? Edytowane 10 Marca 2008 przez _q_b_a_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Ja bym jednak na twoim miejscu dołozył to tego Abita na P35 (bez E) lub MSI P35 Neo2-FIR. Lepiej i duzo lepsze w O/C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grondo Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 na Ga-p31-ds3l mam 3,15 a pewnie da sie jeszcze wiecej. Uwazasz ze za te 80zl wiecej mailbym na Twoich magicznych plytach wspolmierny zysk w wydajnosi ? Nie sadze.. Bierz p31 a reszte doloz do grafiki/monitora/myszki etc. czyli rzeczy ktorych roznice odczujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...