Skocz do zawartości
_q_b_a_

Procek, Płyta, Pamięć, Lcd, Grafika, Hdd Za Max 1600 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam zamiar wymienić podzespoły wymienione w temacie. Nie jestem za bardzo w temacie obecnie i zastanawiam się, czy warto np. dopłacić do modelu Core Duo z 4mb cach'a, czy nie. No i czy 2,2ghz podkręce do 3ghz na stockowym wentylatorze? Lepiej dołożyć kasę do LCD, czy może lepiej dołożyć do procka 2,6ghz? Czy płyta główna się nada do OC?

Procesor: Intel Core 2 Duo E4500 2,2GHz (x2) 800 FSB 2MB

http://bitcomputer.pl/product.php?id=6669

339zł

Płyta główna: Abit IP35-E

http://bitcomputer.pl/product.php?id=6483

289zł

Pamięć: Patriot DDR II 2GB (2x1GB) LLK 800MHz CL4

http://bitcomputer.pl/product.php?id=3479

159 zł

LCD: NEC AccuSync 223WM

http://bitcomputer.pl/product.php?id=6103

750 zł

Razem: 1537 zł

No i czy taki monitor opłaca się kupować, zakładając, że będę miał kartę graficzną GF8800GT lub GF9600GT?

UPDATE: Prosze o spojrzenie na mojego ostatniego posta, zmieniły się plany

Edytowane przez _q_b_a_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proca zmieniłbym na e2160 ... praktycznie między nim a tym oferowanym przez Ciebie nie odczujesz żadnej różnicy ... poza niższą o ponad 100zł ceną ...

Za te zaoszczędzone pieniądze możesz dołożyć do monitora lub płyty głownej - wedle uznania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Róznica w pamieci podkrecznej daje kilka % róznicy, której i tak nie zauwazysz. Płyta sie nadaje do OC

dokładnie- E2160 dobry wybór

następnym dobrym wyborem jest dopiero E8200 :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

To chociaz 2180 moze wezme, 30zł roznicy a zawsze mnoznik wiekszy.

A o monitorze co powiecie?

lepiej juz dołożyć do pełnego IP35 lub Foxa P35A-S

monitor spoko- w tej klasie jeszcze Hyundai, może BENQ, ale NEC jest jak najbardziej OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chociaz 2180 moze wezme, 30zł roznicy a zawsze mnoznik wiekszy.

A o monitorze co powiecie?

Możesz wziać e2180 ... ale i tak dojdziesz do wniosku, że lepiej obniżyć mnożnik i ustawić szynę na 333 ... czyli tak jakbyś miał e2160 ... te dwa procki się różnią praktycznie tylko mnożnikiem :)

Ja bym wolał mieć te 30zł w kieszeni :) Dozbierasz potem kolejne 30-40 i sobie wymienisz kiedyś chłodzenie jak koniecznie będziesz chciał ... albo przeznaczysz to na piwo i chipsy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę jednak postanowiłem kupić Gigabyte Ga-p31-ds3l - 80zł tańsza, a polecana tutaj na forum w pewnym temacie. Też na niej podkręcej spokojnie E2160 do min 3ghz?

Do tego postanowiłem, że od razu kupię kartę graficzną. Wybór padł na GF 9600GT, czy model firmy Palit jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli mam możliwośc kupienia go za 474zl?

Postanowiłem również dołożyć nowy dysk twardy.

Ogólnie to całośc wyglądała by tak:

Karta graficzna: Palit 9600 GT

473 zł

Pamięć: Patriot DDR2 2GB

146 zł

Płyta główna: Gigabyte Ga-p31-ds3l

202 zł

Procesor: Intel CoreDuo E2160

192 zł

Monitor: NEC LCD 22" 223WM

714 zł

Dysk twardy: Seagate 320GB

240 zł

Czy jest jakaś część, do której bardzo opłaca się dołożyć te kilka zł, czy ten zestaw jest idealny?

Edytowane przez _q_b_a_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na Ga-p31-ds3l mam 3,15 a pewnie da sie jeszcze wiecej. Uwazasz ze za te 80zl wiecej mailbym na Twoich magicznych plytach wspolmierny zysk w wydajnosi ? Nie sadze..

Bierz p31 a reszte doloz do grafiki/monitora/myszki etc. czyli rzeczy ktorych roznice odczujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi