Jump to content
tarmor

Jak Podłączyć Obudowę Do Płyty Głównej

Recommended Posts

Witam.Mam mały problem.kupiłem sobie kompa w częściach --- chciałbym zaznaczyć,że w składaniu jestem laikiem,dotychczas kupowałem gotowe zestawy -- polukałem trochę na instrukcję tych wszystkich podzespołów i złożyłem wszystko do kupy,odpaliłem no i zaczeło działać,zrobiłem formata,zainstalowałem wszystkie sterowniki od płyty i karty graficznej,po odpaleniu systemu i wgraniu wiedźmina gra chodzi ok,jednak system pokazuje mi jakiś błąd na partycji C i szuka go,no nie wiem jak to określić przez pokazywanie procentów przeskanowanego twardziela,to jest pierwszy problem,natomiast drugi to podłączenie tych wszystkich kabelków z obudowy do płyty głównej,mam wszystko podłączone,ale na pewno żle,jeżeli możecie mi pomóc to byłbym wdzięczny za opis graficzny --- mam już swoje lata i żargon komputerowy w większości to dla mnie czarna magia,za to rysunki czytam doskonale nawet byle jakie.Oto mój sprzęt.

 

Płyta----Gigabyte GA-P35-DS3

Karta GeForce 8800GT

Twardziel kawiar 160 G 8MB Cache,ale nie na połączenie sata,miałem w zestawie przejściówki

Napęd asus DVD z czymś tam co wypala etykiety

No i obudowa i-BOX Lynx 228.

Acha jeszcze jedno pytanie,bo zostało mi trochę kabli:czy karta graficzna powinna być połączona jakimiś kabelkami z płytą główną oprócz gniazda w którym siedzi ? --- zasilanie mam już podłączone.Rany,ale się namotałem.Z góry dziękuję za pomoc. :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

w instrukcji do płyty gł. masz wszystko opisane i pokazane na obrazkach - to odnośnie kabelków

jakiego OS-a używasz i jaki system plików na partycji C?

Właśnie ,że nie,instrukcja jest po angielsku nie dostałem po polsku a na obrazkach,tego akurat nie ma no i dlatego się zrobił problem. :rolleyes:

NTFS

nie wiem co to jest OS

Edited by tarmor

Share this post


Link to post
Share on other sites

co do kart graficznych to nowsze potrzebują dodatkowego zasilania, nie wystarcza im samo PCI-e. W lepszych zasilaczach są specjalne kable 6 pinowe do zasilania grafy, ale jezeli takiego nie posiada twoja zasiłka to powinieneś do karty mieć dołączoną przejściówkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Instrukcja po PL http://www.gigabyte.pl/download/mb/manual/18010/

 

Obrazek jakbyś nie mógł znaleźć

Dołączona grafika

 

Co do błędu to prosze sprecyzuj go bardziej, jak się nazywa okno, dobrze by było gdybyś wrzucił screena.

WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!

Co do okna to zaraz przy uruchomieniu na niebieskim tle jest napis:Checking file system on C: one of your disk needs to be chacked for consistency you may cancel the disk check,but it is strongly recommended that you continue--- i to wszystko,później pokazuje skan,a jak skończy to potrafi i z pięć razy przelecieć tzn.uruchomienie -- logo windowsa --- to niebiekie tło z napisem i skan i apiać wkoło zanim zastartuje normalnie,acha czasem włączy się na czarnym tle zapytanie jak uruchomić system wciskam,że normalnie,pewnie będę musiał zrobić znowu formata co? :cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://en.wikipedia.org/wiki/Chkdsk

 

Check Disk (kiedyś scandisk), wygląda na to że nie zamykasz systemu poprawnie (lub cos z windą nie tak), spróbuj tak

start -> uruchom -> (wpisz) cmd -> ok -> wpisz tam -> CHKDSK c: /F -> wcisnij t -> zrób reseta i niech sprawdzi ten dysk w całości.

Trochę późno,ale dopiero wróciłem z pracy.Normalnie jesteś WIELKI zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś i teraz wszystko jest ok.Na końcu zapytał mnie czy Y/N ,a na moją słabą wiedzę pytał czy coś naprawić więć wcisnęłem yes --- wszystko odpala tak jak powinno, bez żadnych błędów,jeszcze raz wielkie dzięki.

 

Ps.Podłączyłem też kabelki w/g tego rysunku i też jest wszystko ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam problem z podlaczeniem plyty glownej do obudowy. nie moge znalesc instrukcji a plyta glowna to:

ALI m1541 a1 <-- tak jest napisane na chipie najwiekszym

nizej tez jakis kod: GA-5AX

 

bardzo prosze o pomoc. procek ma 500mhz :mur:

tarmor pomoz;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam problem z podlaczeniem plyty glownej do obudowy. nie moge znalesc instrukcji a plyta glowna to:

ALI m1541 a1 <-- tak jest napisane na chipie najwiekszym

nizej tez jakis kod: GA-5AX

 

bardzo prosze o pomoc. procek ma 500mhz :mur:

tarmor pomoz;)

Oprócz podłączenia odubowy najpewniej trzeba jeszcze poustawiać zworki pod właściwy procesor. Może lepiej niech ktoś Ci pomoże - skoro znalezienie instrukcji z pierwszego wyniku wyszukwiania w Google'u było problemem, to nie poradzisz sobie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.