Skocz do zawartości
Shur Tugal

Chłodenie Chipsetu Na Płycie Asus P5k

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec sprawa jest nastepujaca:

Posiadam płyte główną 'ASUS P5K'

Postanowiłem troche pobawic sie w nabijanie punktów w 3DMarku06 ale zatrzymała mnie dość brutalnie temperatura chipsetu :?

Mam wiec pytanie...

Jak go ochłodzic przy urzyciu wiatraczka? Bo z tego co widze jest problem z tym jak go zamontowac :-|

A moze ktos ma inny pomysł na zmniejszenie temperatury chipsetu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mogl bys dokladniej sprecyzowac co to za P5K?

- P5K tak poprostu, czy moze: P5K PRO, P5K Premium, P5K - E, WS, SE, V, VM czy moze Deluxe?

Wszystkie roznia sie troche rozmieszczeniem slotow pcie wzgledem nb, heatpipe, nawet mocowaniem radiatora nb.

Najprostszym rozwiązaniem wydawal by sie Thermalright HR-05 lub HR-05 SLI i wygiecie heatpipe do gory, ewentualnie wyciagniecie go z sekcji chlodzenia mosfetow, lub dorobienie jakiegos radiatorka na mosfety. O ile ta plyta to poprostu P5K, taka jak na foto ponizej:

Dołączona grafika

W pudelku do HR-05 masz mocowanie na haczyki, do tego zawsze jak bedzie Ci malo mozesz dolozyc na niego wiatraczek. Na alledrogo za ok 50-60pln mozna juz go wyrwac. Co do mosfetow trzeba by sie troche jednak pobawic, zaden HR-09 niestety nie jest kompatybilny z ta plyta...

EDIT:

Jezeli krecisz tylko do benchow to nie mozna poprostu oblozyc jej wiatrakami, jak masz dobry dostep?

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zwykłą P5K :wink: i póki co prowizorycznie (nawet bardzo bo na sznurkach B-) ) załozyłem wiatraczek nad radiatorkiem i temp spadła o jakies 9*C w spoczynku. Bede próbował cos wiecej.

Spróbuje tez z tym wygieciem ciepłowodu (bo chyba o niego chodziło :) ) i założyc Thermalright HR-05 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. W P5K-E mozna spokojnie go przekrecic, po prostu nie jest przyklejony/lutowany do radiatora na mosfety. Nie wiem jak bedzie to wygladac w przypadku twojej plyty. Mozliwe ze da sie go poprostu wyciagnac z radiatora na mosfety, ja swoj wysunolem kilka mm, ale nie chcialem dalej sie bawic, bo kupilem HR-09.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi