n30 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) Od pewnego czasu jestem w posiadaniu P5K pro i 8800 GTS 512. Wszystko mam teraz ładnie poustawiane - proc 3000 Mhz - 1,337 V ustawione w Biosie, w cpu-z pokazuje 1,312 V, temperatury też do zniesienia. Proc chodzi do testów jeszcze na 3400 mhz z wysokim napięciem, ale jeszcze temperatury są do zniesienia. Karta nie kręcona osiąga 11700 pkt w 3dmarku06, więc wszystko jest w normie. Nie miewam, żadnych BSOD. Wszystko jest w normie do czasu kiedy zacznę kręcić kartę. Jeśli procek chodzi na 3000 Mhz, a kartę podkręcę na 807/1877/2300 to zysk wydajności jest w 3dmarku06 300 pkt. Czym więcej podkręcę kartę tym mnie osiągam fps w niektórych momentach testów. Podkręciłem procek do 3400 i już wynik był lepszy bo 13500 pkt a taktowania karty to tylko 807/1877/2130. Oczywiście karta osiąga takie taktowania bez żadnych artów, ani przekłamań. Kartę podkręcam najnowszym RivaTuner, a gpu-z potwierdza ustawione taktowania. I zauważyłem że czym dłużej kręcę kartę to mniejsze wyniki osiągam, wystarczy że przeładuje 3dmarka06 i rivatuner i wyniki mam już trochę wyższe. Karta się raczej nie przegrzewa bo zawsze ustawiam wiatrak na 100% i odczekuje chwile pomiędzy kolejnymi testami. Wydaje mi się że winny może być zasilacz, ale jednak to jest Cheiftec 450W z dwoma liniami 12V, więc powinien dać radę. Mam go już z dwa lata, wcześniej przez rok zasilał mój sprzęt nr2. Gdyby był to zasilacz to powinienem mieć zwiechy i niebieskie ekrany a nie spadki wydajności. W najbliższym czasie postaram się zmierzyć napięcia mirnikiem. Edytowane 9 Marca 2008 przez DawidNeo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Już dawno nie zajmuje się O/C, głównie z braku czasu i z tego ze nakrecilem sie już za dziecinstwa ;) ale.... Nie wiem dokladnie na czym polega Twoj problem, to oczywiste ze karta nie bedzie sie krecic w nieskoczonosc, w pewnym momencie tak jak to opisujesz, wzrost MHz objawiac sie bedzie spadkiem fps czyli utrata stabilnsci gpu lub pamieci, w tym momencie przydaloby sie dovoltowanie podzespolu lub koniec O/C ewentualnie drastyczne obnizenie temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...