Skocz do zawartości
n30

Oc I Spadek Wydek Wydajności

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu jestem w posiadaniu P5K pro i 8800 GTS 512.

Wszystko mam teraz ładnie poustawiane - proc 3000 Mhz - 1,337 V ustawione w Biosie, w cpu-z pokazuje 1,312 V, temperatury też do zniesienia.

Proc chodzi do testów jeszcze na 3400 mhz z wysokim napięciem, ale jeszcze temperatury są do zniesienia.

Karta nie kręcona osiąga 11700 pkt w 3dmarku06, więc wszystko jest w normie.

Nie miewam, żadnych BSOD.

Wszystko jest w normie do czasu kiedy zacznę kręcić kartę.

Jeśli procek chodzi na 3000 Mhz, a kartę podkręcę na 807/1877/2300 to zysk wydajności jest w 3dmarku06 300 pkt.

Czym więcej podkręcę kartę tym mnie osiągam fps w niektórych momentach testów.

Podkręciłem procek do 3400 i już wynik był lepszy bo 13500 pkt a taktowania karty to tylko 807/1877/2130.

Oczywiście karta osiąga takie taktowania bez żadnych artów, ani przekłamań.

Kartę podkręcam najnowszym RivaTuner, a gpu-z potwierdza ustawione taktowania.

I zauważyłem że czym dłużej kręcę kartę to mniejsze wyniki osiągam, wystarczy że przeładuje 3dmarka06 i rivatuner i wyniki mam już trochę wyższe.

Karta się raczej nie przegrzewa bo zawsze ustawiam wiatrak na 100% i odczekuje chwile pomiędzy kolejnymi testami.

Wydaje mi się że winny może być zasilacz, ale jednak to jest Cheiftec 450W z dwoma liniami 12V, więc powinien dać radę.

Mam go już z dwa lata, wcześniej przez rok zasilał mój sprzęt nr2.

Gdyby był to zasilacz to powinienem mieć zwiechy i niebieskie ekrany a nie spadki wydajności.

W najbliższym czasie postaram się zmierzyć napięcia mirnikiem.

Edytowane przez DawidNeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już dawno nie zajmuje się O/C, głównie z braku czasu i z tego ze nakrecilem sie już za dziecinstwa ;) ale.... Nie wiem dokladnie na czym polega Twoj problem, to oczywiste ze karta nie bedzie sie krecic w nieskoczonosc, w pewnym momencie tak jak to opisujesz, wzrost MHz objawiac sie bedzie spadkiem fps czyli utrata stabilnsci gpu lub pamieci, w tym momencie przydaloby sie dovoltowanie podzespolu lub koniec O/C ewentualnie drastyczne obnizenie temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi