baku001 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Witam! Zacznę od początku. Kupiłem sobie dysk jak w w tytule i podłączyłem go do płyty głównej ABIT NF7-S obsługującą SATA I. System go zobaczył, sformatowałem go bez problemów. Problemy się zaczeły później a mianowicie instalując grę z tego dysku są problemy z odczytem danych np. "Błąd kontroli CRC. Plik F:\Gry\Artur i Minimki\GameModule.elb nie odpowiada plikowi CAB. Nośnik, z którego jest uruchamiany Instalator może być uszkodzony. Skontaktuj się z dostawcą oprogramowania" Przerwij,Ponów próbę, Ignoruj. Próby np, rozpakowywania jakiegoś archiwum z tego dysku też winrar wyrzuca błędy Błąd CRC Plik jest uszkodzony. Zaznaczam, że mam drugi dysk Samsunga na SATA I i wykonując powyższe czynności nie pojawiają się takie problemy. Dysk wysłałem na gwarancji i otrzymałem drugi nowy, ale problemy pozostały. Wyczytałem, że powinno się go wyzworkować na pinie 5-6, aby ustawić go do pracy w trybie SATA I, ale też nic. Dysk był sprawdzony na innym komputerze na płycie obsługującą SATA II i jak się okazało żadnych problemów z nim nie było. Nie wiem dlaczego program PARAGON widzi mi dwa dyski samsunga choć fizycznie na pierwszym kontrolerze jest samsung a na drugim WD? W menadżerze urządzeń też je widzi prawidłowo. Bios płyty też mam raczej najnowszy wersja 27. Pomocy. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 SMART tego dysku pokaż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baku001 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Witam! Oto obrazki z programu mhdd: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...