panda86 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Witam, z pośród wielu dysków na rynku muszę wybrać coś z przedziału 160-320 GB. Dysk ma pracować przez 24h/7 dni w tygodniu, tak jak w temacie napisałem :) chce żeby był CICHY! przede wszystkim, no i oczywiście bezawaryjny!!! bo to już 3 dysk.. :mur: Obecnie mam Barracude 7200.7 160GB no i do dzisiaj wszystko było ok, kiedy to w nocy mnie on obudził :blink: dysk zaczął tak strasznie głośno chodzić że nie wiedziałem co jest grane.. - w sumie nie wiem do teraz... używam go od paru miesięcy w zasadzie i był bezproblemowy, no ale nadszedł dzisiejszy dzień i chyba powoli jego koniec... Bardzo proszę o propozycje dysków w przedziale który podałem ze szczególną uwagą na bezawaryjność i cichą prace!! Dysk ma być na ATA!! osobiście myślę nad NOWYM Seagatem... z góry dziękuję i pozdrawiam - panda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszo Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 "Forum co kupić jest przeznaczone na wszystkie dyskusje/flejmy na temat wyboru, wyższości jednego produktu nad drugim. Tematyka tego działu to: * Procesory * Płyty główne * RAM * Karty graficzne * Dyski twarde, nagrywarki * Obudowy i zasilacze * Gotowe zestawy" poproś o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mansonfan Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Kup jakis WD to dobre dyski posiadam 4 i chodza mi 24/7 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 taa wd jako przykład dysków bezawaryjnych :] kup hitachi,, 1. na forum jest ich b dużo i nic nie słychać aby jakakolwiek seria z ostatnich lat była padliwa,, nie przypominam sobie tematu o padniętym hitachi,, 2. sam kupiłem t7k500 320 i lata już rok 24/7,, jak ma być cicho - masz problem,, musisz kupić boxa lub wersja lajt za niedużą kasę - powiesić go na gumkach, posadzić na czymś miękkim + zapewnić minimalny ruch powietrza,, u mnie opcja 2 i przy wyciszonym kompie (buda w gąbce..) dysk w idle jest absolutnie niesłyszalny,, przy defragmentacji go słychać ale poziom jest więcej niż akceptowalny,, jest cicho,, jakiś klient na ftp czy torrenty - uznajemy to za idle:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 tylko WD z serii GP, są bardzo ciche oszczędne i mimo ze talerze kręcą się z prędkością 5400RPM nie odstają wydajnosciowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Wg mnie powinienes szukac czegos z tej trojki: 1. Samsung - poniewaz cichy i szybki. 2. Hitachi - bardzo cichy, ale wolniejszy od Samsunga. 3. WD - głosniejszy od Samsunga, ale osiagi podobne. Co do modeli to były to: Samsung HD321KJ - 320 GB SATA Hitachi HDS... coś tam nie pamiętam dokładnie - ATA 160 GB WD AAKS- 320 GB SATA Wiem ze dwa z wymienionych dyskow sa na sata, ale chodziło mi o napisanie dokladnie jakich modeli uzywalem i oczym mam pojecie. Najlepiej z tej trojki spisuje sie samusung - najlepszy stosunek szybkosc/głosnosc ;) No i u mnie komp tez chodzi 24h - i tak juz od pol roku... Bez zadnego uszczerbku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 (edytowane) taa wd jako przykład dysków bezawaryjnych :] kup hitachi,, 1. na forum jest ich b dużo i nic nie słychać aby jakakolwiek seria z ostatnich lat była padliwa,, nie przypominam sobie tematu o padniętym hitachi,, 2. sam kupiłem t7k500 320 i lata już rok 24/7,, jak ma być cicho - masz problem,, musisz kupić boxa lub wersja lajt za niedużą kasę - powiesić go na gumkach, posadzić na czymś miękkim + zapewnić minimalny ruch powietrza,, u mnie opcja 2 i przy wyciszonym kompie (buda w gąbce..) dysk w idle jest absolutnie niesłyszalny,, przy defragmentacji go słychać ale poziom jest więcej niż akceptowalny,, jest cicho,, jakiś klient na ftp czy torrenty - uznajemy to za idle:) Mój padnięty Hitachi Poszedł na gwarę Edytowane 12 Marca 2008 przez Labe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 hitachi, wdc? Ja nie rozwazał bym zadnych innych firm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Samsung HD321KJ - 320 GB SATA Sam posiadam ten dysk i przyznam że jest bardzo szybki, ale jeszcze bardziej głośny, brałem 3 sztuki dla siebie i znajomych bo według recenzji miały być ciche a jest całkiem odwrotnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...