Micho1010 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Witam wszystkich chciał bym kupić płytę główną głównie zalerzy mi na tym aby posiadała ona 3 sloty na pamieć DDR 400Mhz,aby obsługiwała mojego procka podanego w tytule tematu i abym mogł podkręcić go do ok.2.8GHZ i aby posiadała ona AGP 8x(i jeszcze mam pytanie czy jest duża różnica między AGP 4x a AGP8x?).W chwili obecnej posiadam płytę główną ECS K7S5A no i niestety obsługuje na AGP 4x i max DDR 266mhz :-| procesora też na niej nie podkręce,wiec zastanawiam sie nad zmiana płyty nie stać mnie na wimianę całego kompa więc pruguje go troszkę przyśpieszyć.Proszę o napisanie jaką najlepiej wybrać.POZDRAWIAM Zapomniałem napisać ze mam zasilacz 350W i czy wystarczy i mam 2x40GB. ATA. Edytowane 10 Marca 2008 przez Micho1010 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 ABIT NF7-S http://www.pretaktovanie.sk/obr/prispevky/stg/3/image001.jpg the best of the best and the best pod kazdym wzgledem, polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4RMER Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 ABIT NF7-S, a jak nie to imo następna po niej jest EPOX 8RDA3+. Wybierałbym z tych dwóch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Ja również polecam NF7, dlugo na niej pracowalem z Bartonem Mobile @ 2400 MHz, jesli chcesz podkrecac do 2800+ to spokojnie, bo 2.8 GHz to watpie zeby ten procek uciagnal ;], chyba ze schladzany kaskadą ;]. Co do roznicy miedzy AGPx4 a x8 to roznice w wydajnosci sa marginalne, 2 razy wieksza przepustowosc magistrali nie oznacza kolosalnego skoku wydajnosci (kilka %) Jesli bys sie zdecydowal na ten model to mam go na sprzedaz -> zapraszam na allegro :D NF7 allegro Edytowane 10 Marca 2008 przez czapla_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4RMER Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Znając życie Micho1010 ma na myśli 2800+, a nie 2,8GHz ;) Jeszcze wracając do tematu podane wyżej płytki obsłużą wszystkie procki z serii AthlonXP, także o swojego nie masz co się martwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Znając życie Micho1010 ma na myśli 2800+, a nie 2,8GHz ;) Tak myslalem, ale nie wiadomo co kto ma na mysli :D. Jedna sprawa mi sie przypomniala - > NF7 ma 3 banki pamieci DDR 400, ale obsluzy jednoczesnie tylko 2 kosci DDR400 (3 kosci jednoczesnie to tylko w trybie 333/266/200). Nie wiem jak w takich warunkach zachowuje sie Epox. Tak gwoli scislosci. Edytowane 10 Marca 2008 przez czapla_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Witam wszystkich chciał bym kupić płytę główną głównie zalerzy mi na tym aby posiadała ona 3 sloty na pamieć DDR 400Mhz,aby obsługiwała mojego procka podanego w tytule tematu i abym mogł podkręcić go do ok.2.8GHZ i aby posiadała ona AGP 8x(i jeszcze mam pytanie czy jest duża różnica między AGP 4x a AGP8x?).W chwili obecnej posiadam płytę główną ECS K7S5A no i niestety obsługuje na AGP 4x i max DDR 266mhz :-| procesora też na niej nie podkręce,wiec zastanawiam sie nad zmiana płyty nie stać mnie na wimianę całego kompa więc pruguje go troszkę przyśpieszyć.Proszę o napisanie jaką najlepiej wybrać.POZDRAWIAM Zapomniałem napisać ze mam zasilacz 350W i czy wystarczy i mam 2x40GB. ATA. Nie wiem jaki to zasilacz ale takie OC to nie jest dobry pomysł dla XP bo do osiągnięcia takiego taktowania nawet z dobrym XP-M reszta podzespołów będzie droga (zasilacz chłodzenie CPU) Obsadzenie więcej niż 2 kości ram wysoko taktowanych to raczej tylko na płycie opartej na KT880. Maksymalnie na co można liczyć tanio i stabilnie bez przepłacania to 2400 MHz XP (12*200) czyli XP 3400+. Najważniejsze aby komputer działał i nie polecam nic z tym robić a jeśli już to zakup płyty na KT880 bo FSB ma większe i zamiast obecnego 133*12,5 jest szansa na działanie tego CPU 12,5*166 (12*200 to raczej tylko porządny XP-M). Generalni odradzam modyfikację bo poniesiesz wydatki a rezultat będzie prawdopodobnie i tak wątpliwy. Po to by uzyskać bardziej efektywną odpowiedź na pytanie jak efektywnie wydać jakąś kwotę na modernizację komputera trzeba podać jaka to jest kwota, do czego używamy komputera lub planyjemy(jakie programy jaki system operacyjny) i dokładnie wszystkie podzespoły w szczególności karta graficzna i model zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Polecam EPOX 8RDA3L+. Mam taką od 4 lat z 2000+, 2x256MB DualH, chodzi bezproblemowo, Ja sie w OC nie bawiłem, ale z tego co wiem jest dobra do OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Ja ze swojej strony polecę Abit AN7. Stabilna jak skała, mam 3 x 512 MB PC 3200 pracujące nieco powyżej nominalnych 400 MHz i wykrywane jako Dual Channel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micho1010 Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 wielkie dzieki chlopaki :) z tym podkreceniem chodzilo mi o 2800+ tak zeby bylo ~ 2.2ghz niestety z powodow finansowych nie moge kupic nowego blaszaka wiec musze sie z tym meczyc pokrece sie ze znalezieniem takiej plyty co mi pisaliscie na allegro wole nie kupywac moze cos sie miedzy ludzimi zkoluje jeszcze raz wielkie dzieki POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micho1010 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 wielkie dzieki chlopaki :) z tym podkreceniem chodzilo mi o 2800+ tak zeby bylo ~ 2.2ghz niestety z powodow finansowych nie moge kupic nowego blaszaka wiec musze sie z tym meczyc pokrece sie ze znalezieniem takiej plyty co mi pisaliscie na allegro wole nie kupywac moze cos sie miedzy ludzimi zkoluje jeszcze raz wielkie dzieki POZDRAWIAMa jeszcze przytoczę jaki wejdzie maxmalny procek do Epox-a 8KRAI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...