Skocz do zawartości
Micho1010

Jaką Płytę Do Athlona 2000+xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich chciał bym kupić płytę główną głównie zalerzy mi na tym aby posiadała ona 3 sloty na pamieć DDR 400Mhz,aby obsługiwała mojego procka podanego w tytule tematu i abym mogł podkręcić go do ok.2.8GHZ i aby posiadała ona AGP 8x(i jeszcze mam pytanie czy jest duża różnica między AGP 4x a AGP8x?).W chwili obecnej posiadam płytę główną ECS K7S5A no i niestety obsługuje na AGP 4x i max DDR 266mhz :-| procesora też na niej nie podkręce,wiec zastanawiam sie nad zmiana płyty nie stać mnie na wimianę całego kompa więc pruguje go troszkę przyśpieszyć.Proszę o napisanie jaką najlepiej wybrać.POZDRAWIAM

Zapomniałem napisać ze mam zasilacz 350W i czy wystarczy i mam 2x40GB. ATA.

Edytowane przez Micho1010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również polecam NF7, dlugo na niej pracowalem z Bartonem Mobile @ 2400 MHz, jesli chcesz podkrecac do 2800+ to spokojnie, bo 2.8 GHz to watpie zeby ten procek uciagnal ;], chyba ze schladzany kaskadą ;].

Co do roznicy miedzy AGPx4 a x8 to roznice w wydajnosci sa marginalne, 2 razy wieksza przepustowosc magistrali nie oznacza kolosalnego skoku wydajnosci (kilka %)

Jesli bys sie zdecydowal na ten model to mam go na sprzedaz -> zapraszam na allegro :D NF7 allegro

Edytowane przez czapla_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znając życie Micho1010 ma na myśli 2800+, a nie 2,8GHz ;)

Tak myslalem, ale nie wiadomo co kto ma na mysli :D. Jedna sprawa mi sie przypomniala - > NF7 ma 3 banki pamieci DDR 400, ale obsluzy jednoczesnie tylko 2 kosci DDR400 (3 kosci jednoczesnie to tylko w trybie 333/266/200). Nie wiem jak w takich warunkach zachowuje sie Epox. Tak gwoli scislosci.

Edytowane przez czapla_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich chciał bym kupić płytę główną głównie zalerzy mi na tym aby posiadała ona 3 sloty na pamieć DDR 400Mhz,aby obsługiwała mojego procka podanego w tytule tematu i abym mogł podkręcić go do ok.2.8GHZ i aby posiadała ona AGP 8x(i jeszcze mam pytanie czy jest duża różnica między AGP 4x a AGP8x?).W chwili obecnej posiadam płytę główną ECS K7S5A no i niestety obsługuje na AGP 4x i max DDR 266mhz :-| procesora też na niej nie podkręce,wiec zastanawiam sie nad zmiana płyty nie stać mnie na wimianę całego kompa więc pruguje go troszkę przyśpieszyć.Proszę o napisanie jaką najlepiej wybrać.POZDRAWIAM

Zapomniałem napisać ze mam zasilacz 350W i czy wystarczy i mam 2x40GB. ATA.

Nie wiem jaki to zasilacz ale takie OC to nie jest dobry pomysł dla XP bo do osiągnięcia takiego taktowania nawet z dobrym XP-M

reszta podzespołów będzie droga (zasilacz chłodzenie CPU)

Obsadzenie więcej niż 2 kości ram wysoko taktowanych to raczej tylko na płycie opartej na KT880.

Maksymalnie na co można liczyć tanio i stabilnie bez przepłacania to 2400 MHz XP (12*200) czyli XP 3400+.

Najważniejsze aby komputer działał i nie polecam nic z tym robić a jeśli już to zakup płyty na KT880 bo FSB ma większe

i zamiast obecnego 133*12,5 jest szansa na działanie tego CPU 12,5*166 (12*200 to raczej tylko porządny XP-M).

Generalni odradzam modyfikację bo poniesiesz wydatki a rezultat będzie prawdopodobnie i tak wątpliwy.

Po to by uzyskać bardziej efektywną odpowiedź na pytanie jak efektywnie wydać jakąś kwotę na modernizację komputera

trzeba podać jaka to jest kwota, do czego używamy komputera lub planyjemy(jakie programy jaki system operacyjny) i

dokładnie wszystkie podzespoły w szczególności karta graficzna i model zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki chlopaki :) z tym podkreceniem chodzilo mi o 2800+ tak zeby bylo ~ 2.2ghz niestety z powodow finansowych nie moge kupic nowego blaszaka wiec musze sie z tym meczyc pokrece sie ze znalezieniem takiej plyty co mi pisaliscie na allegro wole nie kupywac moze cos sie miedzy ludzimi zkoluje jeszcze raz wielkie dzieki POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki chlopaki :) z tym podkreceniem chodzilo mi o 2800+ tak zeby bylo ~ 2.2ghz niestety z powodow finansowych nie moge kupic nowego blaszaka wiec musze sie z tym meczyc pokrece sie ze znalezieniem takiej plyty co mi pisaliscie na allegro wole nie kupywac moze cos sie miedzy ludzimi zkoluje jeszcze raz wielkie dzieki POZDRAWIAM

a jeszcze przytoczę jaki wejdzie maxmalny procek do Epox-a 8KRAI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi