Skocz do zawartości
Anielskooki

Niekontrolowane Zwiechy Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,niestety mój problem jest bardzo denerwujący polega on na tym,że system się zawiesza o nieokreślonym czasie ,podczas nieokreśloncyh działań <czyli bez względu na to co robie>.Sytuacja jest na tyle dziwna,że komputer potrafi pracować 8 godzin i zwiesić się w czasie 9tej godziny pracy,a czasami zawiesi się 15 minut po odpaleniu-0 bsodów,poprostu wszystko zastyga,pomaga tylko reset guzikiem. Naprawde trudno mi powiedzieć,co może być tego przyczyną.

Moja konfiguracja:

Abit IP35

Quad 2.4 Q6600

NVIDIA GeForce 8800 GT (512 MB)

OCZ XTC Vista Upgrade Edition OCZ2VU8002G 2GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

Creative Audigy SE

WDC WD4000AAKS-00YGA0 (372 GB, IDE)

Zasilacz: Amacrox Warrior AX450 PNF <400 W >

System: Windows XP Pro 32 Bit + SP 2 ze wszystkimi jak dotąd poprawkami

Jeżeli chodzi o testy to testowałem już chyba wszystko przy pomocy Hiren's Boot CD.

Testy pamięci nic nie wykazały <przekłądanie kości pamięci w inne sloty nic nie dało>

Kolega zasgerował mi,że przyczyną może być temperatura procesora,jednak pracował stabilnie przez 5 godzin obciążony programem prime a szczytowa temperatura nie przekroczyła ~65 * C

Napięcia też wydają się być ok:

Dołączona grafika

Komputer był odkurzany od środka,sloty przeczyszczane,urządzenia dociskane.

Sterowniki z tego co się orientuje-najnowsze:

Grafika: Wersja sterownika 6.14.11.6921

Dźwięk: Wersja sterownika 5.12.1.608

Modem <Motorola SurfBoard SB5100>: Wersja sterownika 2.4.1.0

Data BIOS'u systemowego 01/11/08

Data BIOS'u wideo 11/22/07

System nie jest zawiruszony,ani zaśmiecony niepotrzebnym softem.

Antywir: Eset Nod 32 3.0.642.0

Zone Alarm Pro 7.0

Spy Bot S&D 1.5.2

Dodatkowo usuwam tempy etc. Easy Cleanerem...

Proszę o pomoc,dziękuje za wytrwałość w czytaniu tego posta : ).

Edytowane przez Anielskooki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm mam podobny problem.Gdy pracuje na kompie to wsystko jest ok ,ale jak odejde na pare minut to juz komp wisi <_< reinstalacjia sys nie pomogła,nawet wymienilem kosc ramu bo myslalem ze to on powoduje zwiechy kompa.Teraz po przeczytaniu tego watku zastanawiam sie czy moze byc to zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj caly konfig i zasilacz

Ty chyba idziesz według jakiegoś skryptu, koleś opisał WSZYSTKO i nadodatek to co nawet nie jest istotne a ty pytasz o takie rzeczy.

Q6600 + 8800GT i zasilacz 400W może i starczy ale kumpel też miał problem z restartami i wymienił zasilacz i teraz mu wszystko działa. Sprzwdź na zasilaczu na przykład 450W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,sorry za opóźnienie w podaniu napięć,ale dopiero dzisiaj mogłem sobie pozwolić na kupienie miernika. Więc sytuacja wygląda następująco:

5.0 = 5.20

3.3 = 3.41

12 = 12.03

Z tego co czytałem są napięcia mieszczą się w normach,cholera co może byc jeszcze przyczyną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi