Skocz do zawartości
Stig

Shuttle Hot-637a (i440 Lx Slot1) A Celeron 433 (mendocino)

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie jakie są szanse ze ta parka zadziała? Bo jeżeli ktoś definitywnie stwierdzi że nie to nie chce mi sie bawić.

Tu jest specyfikacja płyty Shuttle HOT-637A

http://eu.shuttle.com/archive/de/637.htm

http://eu.shuttle.com/archive/de/637__conf2.htm#konfiguratio

a taki mam procesor który leży

celeron 433

obecnie na płycie siedzi celek 266 (4x66) convington

Dzięki :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, w czym masz problem ;).

Celerony na rdzeniu Covington to tylko 2 modele - 266 i 300MHz. Od 300A do 533MHz były Mendocino i siłą rzeczy również o nich pisze producent płyty (ustawienia dla Celeronów powyżej 300MHz). Wstawiaj śmiało - na dobrą sprawę powinien ruszyć nawet bez przekładania zworek odpowiedzialnych za mnożnik (jest ustawiony "na sztywno" w procesorze) :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, w czym masz problem ;).

Bo ten komp nie stoi u mnie pod biurkiem, a musze jeszcze na celka jakis radiator znaleźć ot co.

Tak bez problemu powinno działać. Co innego jak byś miał Coppermine. Wtedy mogły by być już problemy.

Dzieki.

Jak zadziala to dam znac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ten komp nie stoi u mnie pod biurkiem, a musze jeszcze na celka jakis radiator znaleźć ot co.

Ehm... przecież o to chodzi, że w specyfikacji płyty, do której podałeś link jest uwzględniony ten Celeron 433MHz - dlatego nie wiem, w czym problem ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze żarło a jednak zdechło :lol:

Miało działać a nie zadziałało. Po włożeniu proca pojawia się komunikat mmx cpu at 650 mhz i zatrzymuje się post. Czyżby płyta ustawiała fsb 100?

Robiłem clear cmos, probowałem ręcznie ustawić mnożnik, ustawić inne fsb i nic cały czas to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po włożeniu proca pojawia się komunikat mmx cpu at 650 mhz i zatrzymuje się post. Czyżby płyta ustawiała fsb 100?

Robiłem clear cmos, probowałem ręcznie ustawić mnożnik, ustawić inne fsb i nic cały czas to samo.

Dziwna sprawa bardzo - przecież ta płyta i chipset LX nie obsługują FSB 100MHz. Próbowałeś flashować BIOS do nowszej wersji - może to sprawa braku mikrokodu dla Mendocino...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa bardzo - przecież ta płyta i chipset LX nie obsługują FSB 100MHz. Próbowałeś flashować BIOS do nowszej wersji - może to sprawa braku mikrokodu dla Mendocino...?

Właśnie to wina biosu bo jest wgrany 637AWIQ5 a dopiero 637AWIQ9 support new CPU Mendocino (Celeron 128Kb cach) :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak BIOS-staruszek wadził - fajnie, że sprzęt ruszył po upgrade :).

Jeśli chcesz, to możesz spróbować nieco podkręcić tego Celerona, przestawiając FSB na 75MHz. PCI 37,5MHz oraz AGP 75MHz znosi bezproblemowo większość urządzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak BIOS-staruszek wadził - fajnie, że sprzęt ruszył po upgrade :).

Jeśli chcesz, to możesz spróbować nieco podkręcić tego Celerona, przestawiając FSB na 75MHz. PCI 37,5MHz oraz AGP 75MHz znosi bezproblemowo większość urządzeń.

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=340947 :damage_wall: zobaczymy czy sie uda na 83 ale pare pkt. do hwbota jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...