boxer Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Witam, postanowiłem po latach zmienić wentylator w swoim starym Chieftecu 410-212 max power 410W (5v 30A | 12V1 18A | 12V2 15A ). Siedzi w nim wentylator 120x120x25mm SuperRed CHB12012BS DC12V 0.26A 2000rpm. Podłączony przez 2 pin (kabel czerwony i czarny). Jest dla mnie już za głośny nie wiem z jaka prędkościa sie kręci ale chyba nie ma reg obrotów bo na oko zawsze tak samo sie obraca. Poza tym zamierzam wyciszyć trochę peceta. Chciałbym włożyć jeden z 2 wentylatorów : Acutake 120 mm 1200rpm link lub ArcticCooling 120mm 400-1500 rpm PWM link Skłaniam sie do opcji nr 2 .Zamierzam podłączyć wentylator pod PWM na płycie głównej od gniazda procesora lub do kontrolera obrotów. 1.Czy takie wentylatory nie spowodują uszkodzenia zasilacza przez jego przegrzanie. 2.Po drugie czy jeśli podłącze wentyl nie do wejścia 2 pin w zasiłce tylko do osobnego gniazda to nie będzie problemów typu zasiłka nie ruszy bo ma jakieś zabezpieczenia FanFail lub cos w tym rodzaju 3.Po trzecie czy gdy komp jest w idle to zasilacz może pracować z wentylem skręconym przez PWM na 400 rpm Dodam że zasilacz jest już trochę obciążony. Edytowane 10 Marca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 1. nie 2. nie 3. tak ad 1. ogólnie zupełnie bezpieczne są fanswapy na wentylatory obracające sie w zasilaczu na ok 800rpm. ad 3. może, ale nie zapewnij inny wentylator wyciagowy z obudowy, żeby sie w środku piekarnik nie zrobil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Spoko będzie miał Szef lekko bo wszystko planuje według reguł sztuki :-P mój projekt rev. 0.9 Dzięki za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszkon Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Sam niedawno zrobilem taka zamianke, tyle ze na ten wentylek http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AC+AF12025 nie wiedzialem ze jest wersja z PWM ;) Roznica byla ledwo odczowalna, i w koncu postanowilem kupic nowy zasilacz zamiast tego szefa... Zamienil stryjek siekierke na kijek. Corsair jest glosniejszy od tego staruszka, ale na szczescie nowa grafa i tak go zaglusza. Generalnie to teraz wiem, ze seria 410 od sirteca jednak byla calkiem cicha, tylko to my sie zbyt wrazliwi robimy ;) mysle ze jak strecisz ten nowy wentylek to nic sie nie stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Te wentyle na PWM maja spora przewage, bo mozna je skrecic znacznie nizej niz sterowane normalnie. 400RPM to juz naprawde bardzo cicho (ale i slaby przewiew). Z tym ze dla sprawnego zasilacza to nie problem. Sam zastanawiam sie nad zmiana fandera w moim seasonicu, odkad nie mam regulacji napiecia na mobo, tylko pwm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...