bub Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 witam wszystkich. czy orientuje sie ktos jaka powinna byc zachowana odleglosc od telewizora hd 42 cale, ktory jest uzywany jako monitor? obecnie trzymam glowe jakies 140-150cm od ekranu przy rozdzielczosci 1360x768 i nic mi nie dolega, natomiast przy rozdzialce 1920x1080 jestem zmuszony przysunac sie o te 50 cm do przodu. poza tym mialem zamiar kupic biurko o glebokosc ok 75-80cm na koncu, ktorego umiescilbym ten telewizor i nie wiem czy nie przesadzilbym wtedy z ta odlegloscia. probowalem znalezc jakies info na :google: ale tam wiekszosc tego typu informacji jest odnosnie monitorow crt, natomiast na temat lcd o takiej przekatnej, badz podobnej nic nie moglem znalezc. link do mojego tv ze specyfikacja: http://www.sharp.eu/cps/rde/xchg/SID-0A0A4...30_PLK_HTML.htm ps: moze ktos kto posiada takze duzy ekran podzielil by sie zemna informacja jakie rozwiazanie zastosowal w swoim przypadku :) pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Odległość powinna być taka, żeby Ci było wygodnie. Jak wszystko dobrze widzisz i nie musisz w tym celu ruszać cały czas głową lewo, prawo, góra, dół to jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Przecież z takiego bliska to nic na tym nie widać...mam TV 32" i z 1.5m dopiero da się coś obejrzeć... ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) ja mam 32" przy 1360/768 siedze sobie wygodnie i komfortowo 1.5 metra około od tv, uzywam go juz od pazdziernika. Jak narazie żadnych neatywnych wpływów na moje oczy nie miał, za to są pozytywnie - nie męczą się tak szybko jak przy CRT/LCD od którego siedziałem 50cm... Havoc ??? o czu, tu pleciesz, chyba o oglądaniu telewizji SD/DVD wtedy zgodze się że to minimum (no chyba że masz CRT to inna para kaloszy) Edytowane 10 Marca 2008 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...