JaQs Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Kiedys podczas czyszczenia i smarowania wiatraka w Galaxy 6600GT postanowilem, ze zmienie fabryczna paste na Arctic Silver 5. Przed zmiana GPU w idle mialo ok 38*, a w stresie 44*. Po zmianie pasty w idle mialem 42*. Pomyslalem, ze to przez to, ze pasta jeszcze nowa i takie tam. No i sobie chodzil przez jakis czas tak. Po o/c z 525 na 565 poczatkowo nie zmienialy sie temp, ale po 2 tyg zaczela byc temperatura 46* w idle, a w stresie 56-58*. Pomyslalem sobie, ze poloze jeszcze raz. Nic to nie dalo, a nawet pogorszylo sprawe bo teram mam 48-49* w idle, a 60* w stresie, a karta wywala arty przy takich taktowaniach na jakich byla stabilna. Odkrecilem ja do default, ale temp dalej bez zmian. Dodam, ze czasem wiatrak lubi sie nie zakrecic przy starcie i raz o nim zapomnialem i akurat odpalilem 3DMarka. Karta zaczela piszczec, ale wylaczylem szybko kompa i poczekalem az ostygnie. Co robie zle, albo co sie stalo? Edytowane 10 Marca 2008 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwok Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Powiem tak zbyt duża ilość pasty nie pomoże radze nałożyć bardzo cieniutka warstwę, zbyt grubo może tworzyć efekt izolatora cieplnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Powiem tak zbyt duża ilość pasty nie pomoże radze nałożyć bardzo cieniutka warstwę, zbyt grubo może tworzyć efekt izolatora cieplnego. Tak, wiem o tym. Staralem sie klasc tak jak na starsze procki jedno rdzeniowe, ale ten ostatni raz nalozylem dosc grubo. Sprobuje nalozyc ponownie, ale najpierw musze zdobyc spirytus albo izopropylen. :P A czy to: Dodam, ze czasem wiatrak lubi sie nie zakrecic przy starcie i raz o nim zapomnialem i akurat odpalilem 3DMarka. Karta zaczela piszczec, ale wylaczylem szybko kompa i poczekalem az ostygnie. moglo miec jakis wplyw na to wszystko? Edytowane 11 Marca 2008 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Najpierw wyczyść wszystko porządnie, np. zmywaczem do paznokci czy spirytusem, nałóż cieniutką i równomierną warstwe pasty i pamiętaj nie babraj nią w koło rdzenia bo mimo że AC Silver 5 jako takim przewodnikiem prądu nie jest to może ci zrobić zwarcie i wtedy po karcie, i dopiero składaj chłodzenie, poczekaj z tydzień aż sie pasta wygrzeje i dopiero potem można mówić o jakiś plusach wynikłych ze zmiany pasty :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Najpierw wyczyść wszystko porządnie, np. zmywaczem do paznokci czy spirytusem A czy moze to byc taki zwykly zmywacz do paznokci, taki co w kazdym domu pewnie jest czyli taki rozowy? Bo tylko taki posiadam. Wiem, ze napewno nadaje sie do tego taki maly,przezroczysty, w szklanej buteleczce, ale takiego nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Jeśli w składzie zawiera aceton to jak najbardziej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 No niestety jest "Aceton Free"... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) A czy moze to byc taki zwykly zmywacz do paznokci, taki co w kazdym domu pewnie jest czyli taki rozowy? Bo tylko taki posiadam. Wiem, ze napewno nadaje sie do tego taki maly,przezroczysty, w szklanej buteleczce, ale takiego nie mam. Hej ja zmywam zawsze zmywaczem aceton + ekstrakt z dzikiej róży :lol2: i wsio działa. No niestety jest "Aceton Free"... icon_sad2.gif a ma w składzie jakiś alkohol ale według mnie lepiej kupić z acetonem Edytowane 11 Marca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 No ten tez jest jakis pachnacy. Ma w skladzie chyba "alcohol denat" czyli denaturat. A skazony alkohol etylowy chyba sie nie nada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 W sumie chodzi o to żeby nie miał żadnego natłuszczającego składnika w sobie z acetonem byłby najlepszy jednak bo bdobrze odtłuszcza. Ewentualnie czysty spirytus ja po acetonie dla pewności jeszcze jego używam ew. alkohol etylowy 80-96%. Dykta jest za słaba raczej :wink: W kioskach Ruchu powinni mieć zmywacz z acetonem jak nie to hipermarkety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 To lepszy spirytus czy zmywacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Czysty spirytus chyba lepszy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Mój pasiw 8600GT jedzie sobie pod 113*C i na razie zyje, artów nie wali, nie piszczy ... w sklepie jak zapytałem czy zmienić pastę to powiedzieli "a po co? żeby gwary nie uznali w serwisie? Daj pan na wysokie takty walnij moda ołówkiem, a jak pójdzie z dymem to przyjdź po nową, a ta sie odeśle". To chyba dobry sklep jest nie ? :twisted: ale swoją drogą zastanawiam się coraz bardziej nad przesmarowaniem. Pytanie czy faktycznie moga nie uznać gwary na serwisie? EDIT: kiedyś ze starej grafy i z Celerona D zmywałem oryginalne pasty benzyną ekstrakcyjną ale nie wiem czy na te nowe pasty to działa. Pozdrawiam. Edytowane 11 Marca 2008 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 (edytowane) Jak na karcie standardowo jest jakiś biały glut to zmień też na jakąś białą np Arctic Ceramique i po kłopocie ;] Nie będą przecież chyba dochodzić czy to biały silikon czy Arctic Ceramique :) p.s co to za przyjemny sklep? :D Edytowane 12 Marca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 (edytowane) Kupilem spirytus, wyczyscilem wszystko dokladnie, przesmarowalem jeszcze raz tylko, ze tym razem cieniutka warstwe no i temp jest na poziomie 42-44*, a znajac zycie pewnie za 2 dni bedzie jeszcze wyzsza. Co robie nie tak? Edyta: Juz skoczylo do 45*, a nawet nie zdazylem nic odpalic co by zmuszalo grafike do wysilku... :( Edytowane 12 Marca 2008 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 @Fredek : masz na PW żeby się jakieś lepsze szefy chłopaków nie dowiedzieli o życiowych poradach pracowników sklepu. W sumie to nie muszę ich u siebie w mieście reklamować :twisted: a jakie rabaty na sprzęt dają to ło matko ... dość, że za cały zestaw brany od razu na raty wyszło około 600 złotych do przodu :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 @Fredek : masz na PW żeby się jakieś lepsze szefy chłopaków nie dowiedzieli o życiowych poradach pracowników sklepu. A ja też mogę prosić na PW to info :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 jeszcze ciekawiej.... poskarżyłem się Im, ze zasiłka się grzeje .... powiedzieli że jak się spali to wymienią na Amacroxa w tej samej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...