Skocz do zawartości
TeLe

Sos Pesto.

Rekomendowane odpowiedzi

witam chcialbym przygotowac sos pesto do spaghetti. czytalem wiele przepisow i w kazdym trzeba dodac orzeszkow pini,

mam pytanie czy te orzeszki mozna zastapic jakimis innymi? poniewaz u mnie w malym miescie ciezko o takie rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jasne ze mozesz zastapic

ale to juz nie bedzie prawdziwe pesto , tyle ze nie musisz sie tym zbytnio przejmowac

w roznych regionach Itali sa rozne sposoby przyzadzania pesto

na tym polegaja kulinaria zeby czasami improwizowac ,tworzyc nowe ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ok, wiedz tak

 

do pesto potrzebujesz:

 

orzeszkow (peanuts albou pinut - nie mam pojecia jaki one maja odpowiednik w PL, tzn. po przetlumaczniu)

 

bazylia,

 

oliwa z oliwek

 

-------------

 

grilujesz orzeszki zeby lekko sie zarumienily (NIE BYLY CZRNE LU BRAZOWE TYLKO LEKKO ZRUMIENONE!!! - jak je spalisz to wyrzuc i zacznij od nowa)

 

mikksujesz w/w orzeszki z oliwa i bazylia (SWIEZA - takie sredniej wielkosci listki, nie suszony SHIT)

 

dodajesz troszke soli i pieprzu

 

....i masz Tiesto

 

...ups sorry mialem na mysli Pesto 8)

 

 

 

---

 

mozesz tez dodac pomidorow (tylko bez miazszu!!!) lub tez bazylie zastapis SWIEZYMI liscmi kolendry i rowniez fajny sosik wyjdzie ;]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...