saleen Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Moim zdaniem 2 wentyle muszą być, nawet takie które ledwie się kręcą. Mam Deltę 300W, przez jakiś czas chodziła pasywnie to obudowa robiła się mocno ciepła / gorąca - w tej chwili jest tam jeden 80mm Arctic chodzący na ~700-800rpm, jest niesłyszalny, przykładając rękę wydaje się, że nie powoduje żadnego przepływu; ale Delta zamiast ciepła / gorąca jest zimna / letnia. Najlepiej samemu testować na swoim sprzęcie, odłącz wentyl z Ninja i sprawdzaj temperatury Core Tempem. Tak chyba najłatwiej sprawdzić, czy pasyw jest możliwy ;) Ja bym tam dał jakieś wentyle z cichym łożyskiem, na 750rpm 80/92mm szumu powietrza i tak nie usłyszysz, a AC czy Acutaki często mają całkiem fajne łożyska, nie terkoczące. A tak podsumowując, to i tak nie ma to sensu, póki nie wyciszysz dysku ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Chodzi o to, że jak się już za to mam wziąć, to oczywiście ssd idzie na pierwszej linii i za nim właśnie redukowanie liczby wentylatorów. To, czy proc wytrzyma pasywnie to raczej tak, ale chodzi mi o elementy na mobo, które mogą się zacząć pocić z powodu braku obiegu powietrza. No i psu jest w tej chwili największym problemem, można go jakoś przerobić dodając radiatorów, albo jakieś kombinacje z hitpajpami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 No i psu jest w tej chwili największym problemem, można go jakoś przerobić dodając radiatorów, albo jakieś kombinacje z hitpajpami. Np: raz, dwa i trzy Ale czy warto ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Dawno temu zażyczyłem sobie "bezgłośny" komputer, oczywiście kosztem wydajności, celem miał być tylko dochodzący odgłos dysku twardego (zagłuszający wolnoobrotowe wentyle), cel został można powiedzieć zrealizowany. Jako, że odgłos dysku można wyeliminować używając ssd, ale z kolei inne komponenty zaczną być słyszalne a przy nocnym zasysie najlepiej jakby ta czarna puszka poza ledem na froncie nie dawała znać o swojej obecności. :) A więc teraz takie pytanko, czy zostawianie kompa 24/7 przy zerowym obiegu powietrza będzie to niebezpieczne dla mobo i innych komponentów, czy raczej nie ma szansy obycia się bez chociaż 1-2 fanów ? Chodzi o pdc@2,2ghz przy możliwie najniższym v@ninja, pasywna 86gt, czyli obciążenie nie powinno być za wysokie. No i jeszcze pozostaje kwestia zasilacza, czy przy niedużym obciążeniu można sobie darować wentylator. Oczywiście zależy mi na tym, żeby nic się nie zagotowało, albo nie stopiło. :) Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii ? Któregoś razu miałem full pasyw przez prawie dwa dni. Config: PDC @ 3.0Ghz @ 1.375v, 86gt, Fortron 350W. Wszystko przez to że nie podłączyłem molexa do regulatora i nawet o tym nie pomyślałem (z tym że było to przy WC). Nic się nie stało, komp był przez pewną chwilę obciążony grą i zero zwiech, temp. cepa nie przekroczyła w idle 82*C. Więc u Ciebie przez noc nic się nie powinno stać ;) Chyba że masz 28*C w pokoju :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 NAjgorzej bedzie z zasilaczem, cala reszta da spokojnie rade przy najnizszych vcore z biosu, malym obciazeniu i dosc dziurawej budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 NAjgorzej bedzie z zasilaczem, cala reszta da spokojnie rade przy najnizszych vcore z biosu, malym obciazeniu i dosc dziurawej budzie. eeeee tam moj nightjar daje rade :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 NAjgorzej bedzie z zasilaczem, cala reszta da spokojnie rade przy najnizszych vcore z biosu, malym obciazeniu i dosc dziurawej budzie. No właśnie... obudowa bez boków odpada, więc chyba ten jeden wentyl musi zostać... albo pasywne psu, ale to już za duży wydatek jak na taki projekt. :) Właśnie jaki jest najtańszy, pasywny psu ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Daj w PSU dwa Arctic Coolingi 80mm po 7,90zł zduszone na 5v i nie usłyszysz ich przy odrobinie szczęścia (dobre łożyska) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 No właśnie... obudowa bez boków odpada, więc chyba ten jeden wentyl musi zostać... albo pasywne psu, ale to już za duży wydatek jak na taki projekt. :) Właśnie jaki jest najtańszy, pasywny psu ? :D Albo mi się wydaję, albo zapomniałeś napisać jaki masz zasilacz ^^ Bo jeden wolnoobrotowy wentyl 12cm nie robi aż takiej różnicy mocnej. No chyba, że w psu masz 2 wentylatory 80mm. Wtedy proponowałbym po prostu wymian na coś cichego z zasady :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Daj w PSU dwa Arctic Coolingi 80mm po 7,90zł zduszone na 5v i nie usłyszysz ich przy odrobinie szczęścia (dobre łożyska) :)Te AC piszczą przy niskim napieciu ;) Przynajmniej egzemplaze sprzed xx miesiecy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Albo mi się wydaję, albo zapomniałeś napisać jaki masz zasilacz ^^ Bo jeden wolnoobrotowy wentyl 12cm nie robi aż takiej różnicy mocnej. No chyba, że w psu masz 2 wentylatory 80mm. Wtedy proponowałbym po prostu wymian na coś cichego z zasady :P Fortron, albo delta 350w nie pamiętam, bo dawno nie zaglądałem do budy. :) Wiatr tam jest 80mm, no w sumie można wymienić na cichy, albo zrobić od spodu otwór na 120. :) Ogólnie chciałem projekt 0db bardziej dla zasady, bo pewnie z jednym wentylkiem też będzie cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kvadzio Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) A więc teraz takie pytanko, czy zostawianie kompa 24/7 przy zerowym obiegu powietrza będzie to niebezpieczne dla mobo i innych komponentów, czy raczej nie ma szansy obycia się bez chociaż 1-2 fanów ?Raczej nie, wszystko zalezy od tego, czy powietrze ma ktoredy uciekac i jak goraco w tej budzie bedzie. Chodzi o pdc@2,2ghz przy możliwie najniższym v@ninja, pasywna 86gt, czyli obciążenie nie powinno być za wysokie. No i jeszcze pozostaje kwestia zasilacza, czy przy niedużym obciążeniu można sobie darować wentylator. Oczywiście zależy mi na tym, żeby nic się nie zagotowało, albo nie stopiło. :) Zartujesz? :lol2: obstawiam, ze mozliwie najmniejsze napiecie dla 2200 to okolo 1.2, pasywny gigus tez duzo ciepla nie generuje, z tym to spokojnie sobie sama zasilka poradzi Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii ?mam, to co w sigu jest chlodzone dwoma wentylami @500 rpm (jeden w zasilce chodzacy ciagle, drugi z tylu obudowy wlaczajacy sie w stressie, byl/jest jeden na accelero, ale jeszcze testuje - tak czy owak skrecony na 5V nie powoduje jakiegos [czyt. zadnego] szumu) - CISZAAAAAAAAAA, tzn. nie slysze roznicy pomiedzy komputerem wlaczonym a wylaczonym Edytowane 20 Marca 2009 przez Kvadzio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...