januszn64 Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Witam Jak już wiadomo posiadam kartę graficzną Gigabyte GeForce 8500GT 512mb 128bit. Reszta sprzętu znajduje się w sygnaturce. Ostatnio zauważyłem, że np. takie gry jak Company of Heroes na średnio-wysokich detalach potrafią lekko przeskakiwać, gdy na ekranie jest za dużo efektów i przedmiotów, jednym słowem jest bitewna zadyma :) Chciałbym coś z tym zrobić. Może dałoby się jakoś podkręcić mój zabytek? Czytałem faqi na waszym forum ale całe podkręcanie jest opisane profesjonalnie, a nie dla takich laików jak ja :D Jeśli ktoś mógłby przedstawić jakiś łatwy i rozumny sposób OC tego czegoś zwanego GeForce 8500GT to byłbym bardzo wdzięczny. A może w ogóle nie podkręcać? Może to niema sensu? Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...045&hl=8500 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=237129 Ciekawe tylko czy zauwazysz przyrost fps... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Czy jest sens? Hmm,zawsze warto spróbować..Ogólnie 8500GT to szajs,ale moze cos z niej wycisniesz..Polecam rozejrzec sie na www.google.pl :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Ale to jest dziwne :?: U mnie taktowanie jest troszkę inne niż standartowe 500 i 800Mhz Czemu tak jest??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Ale to jest dziwne :?: U mnie taktowanie jest troszkę inne niż standartowe 500 i 800Mhz Czemu tak jest??? No troche jest bo masz na gpu 600MHz zamiast 500MHz. Mem 800MHz to czestotliwość efektywna zapewne a 400MHz to rzeczywiste taktowanie pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Czemu dziwne? Normalne ustawienie GV-NX85T512HP. Fabrycznie podniesione zegary i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Podkręcić możesz ale dużego wzrostu wydajności bym sie nie spodziewał, architektury karty tym nie zmienisz i jak była kiepska tak będzie. Ściągnij Riva Tuner i jedź do góry z zegarami stabilność testując 3d markiem 03/05 :) Najlepsze jest to że...kolega z klasy wmawia mi że na 8500GT 512mb gra płynnie w Crysisa na 1024x768 i full detalach :lol: Edytowane 11 Marca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Podkręcić możesz ale dużego wzrostu wydajności bym sie nie spodziewał, architektury karty tym nie zmienisz i jak była kiepska tak będzie. Ściągnij Riva Tuner i jedź do góry z zegarami stabilność testując 3d markiem 03/05 :) Najlepsze jest to że...kolega z klasy wmawia mi że na 8500GT 512mb gra płynnie w Crysisa na 1024x768 i full detalach :lol: Ja osobiście gram na 1024x768 ale na średnich detalach. Nawet ładnie chodzi, nie próbowałem na wyższych bo to niema sensu :-P A apropos 3Dmark06. Mój wynik bez podkręcania to: Co o nim sądzicie? (według mnie kicha :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaBlO Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Fredek- może miał na myśli jakiegoś 10-cio letniego dino crysisa czy cuś ? XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 a osobiście gram na 1024x768 ale na średnich detalach. Nawet ładnie chodzi, nie próbowałem na wyższych bo to niema sensu icon_razz2.gif A apropos 3Dmark06. Mój wynik bez podkręcania to: No tak troche :wink: Procka masz kręconego?? Dobrze by było gdyby miał te minimum 2,5ghz. Fredek- może miał na myśli jakiegoś 10-cio letniego dino crysisa czy cuś ? XD Hehe no może :D Powiedział że przycinało tylko w 1920x1680 czy jakoś tak :lol2: generalnie co nie zapytałem go to każda gra działa w pełni płynnie według niego na tej karcie :blink: :lol: EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Witam Zaraz mnie coś trafi :twisted: dlatego proszę o pomoc. Wcześniej postanowiłem na to nie zwracać uwagi, ale gdy tną się takie gry jak DiRT i CARBON z 2006 roku, to już coś jest nie tak. Naprawdę niewiem co jest grane :-| Znalazłem dzisiaj trochę wolnego czasu i postanowiłem sobie w coś zagrać. Odpalam Colina Mcrae Dirta (medium detale 800x600), wszystko fajnie, ale gra praktycznie cały czas przeskakuje :!: Jedynie na prostych odcinkach kiedy nie skręcam idzie normalnie. Podobnie crysis. Detale dałem na najmniejsze, rozdzielczość 1024x768, a tu idzie dostać czegoś :twisted: (w pro streecie to samo). A co ciekawe, zainstalowałem sobie dla porównania carbona, który na XP chodził płynnie. CAŁY CZAS PRZESKAKUJE :!: Najwidoczniej problemem jest 32 bitowa Vista (bynajmniej mi się tak wydaje) , którą mam obecnie zainstalowaną. Karta graficzna chyba nie jest winna, bo wcześniej miałem Radka 9550 i nic z tych rzeczy się nie działo (oczywiście nie w tych grach przedstawionych powyżej tylko starszych). Podkręcać nie będę, ponieważ z moim zasilaczem to dość ryzykowne. Temperatura GPU jest w normie, 55C w stresie (na radiatorze wentylator 80mm), więc ona odpada. Sterowniki są zainstalowane. Co zrobić? Może ktoś ma tę kartę i spotkał się z podobnym problemem? Chyba nie powinny się dziać takie cuda? Proszę o pomoc :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Usun i zainstaluj ponownie stery ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 już to robiłem :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) Częściowo urok AMD... jeśli się nie mylę to po prostu "główna myśl" gierki przeskakuje na drugi rdzeń a wiadomo cache nie jest współdzielne więc jest przekopiowanie obrobienie i przy tym zcinka (jeśli masz 1 GB ramu to jego też nie wykluczamy że za mało) Sprawdź to: http://www.idg.pl/ftp/pc_11368/AMD.Dual.Core.Optimizer..html Co do smarka 2k6 to na 7300gt miałem ponad 3100 Jeśli nie pomoże to o czym napisałem wyżej to może format? Edytowane 29 Marca 2008 przez Verter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Częściowo urok AMD... jeśli się nie mylę to po prostu "główna myśl" gierki przeskakuje na drugi rdzeń a wiadomo cache nie jest współdzielne więc jest przekopiowanie obrobienie i przy tym zcinka (jeśli masz 1 GB ramu to jego też nie wykluczamy że za mało) Sprawdź to: http://www.idg.pl/ftp/pc_11368/AMD.Dual.Core.Optimizer..html Co do smarka 2k6 to na 7300gt miałem ponad 3100 Jeśli nie pomoże to o czym napisałem wyżej to może format? Zapomniałem dodać że zawsze gram z wlączonym dual core optimizerem. Moja pamięć RAM wynosi 3GB. Format może by coś poprawił, ale wgrywałem windowsa stosunkowo niedawno i nie chciałbym tego znów robić. Może były by jakieś mniej drastyczne środki na pozbycie sie tego problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 sorry przeczytałem tylko 2x512 nie doczytałem tego co jest niżej w sigu... więcej metod nie znam.. mam obraz partycji z systemem i świeżego dość często wgrywałem jak tylko zobaczyłem ze zaczyna mi mocno ciąć/mulić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Na myśl mi jeszcze przychodzą DirectXy. Sam niewiem jakie wersje mam wgrane, ponieważ każda gra na płycie ma dołączonego directXa, a ja instalując każdą z osobna, wgrywałem do niej tego z płyty. Więc może istnieje możliwość, że one się wszystkie ze sobą "gryzą"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Nie, bo jak instalujesz DirectX'a z płytki, to on dodaje nowe biblioteki, których jeszcze nie masz, a jak masz, to poprostu przeskakuje do ostatniego ekranu, czyli zakończ i tyle :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...