boxer Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 (edytowane) Cze potrzebny jest mi Router żeby podpiąć kompa i lapka do kablówki przez modem kablowy Motorolki. PC podpięty będzie kablowo a laptop przez WiFi. Jaki dobry router polecacie taki żeby sie nie wieszał i nie robił jaj. Wybrałem takie modele: D-Link Linksys Pentagramy odrzuciłem bo podobno sie wieszają. Znacie jeszcze jakies inne dobre modele. Który z tych dwóch podanych wybrać. Mam swój typ ale chciałem zasięgnąc opinii specjalistów :) czy te rutery maja mozliwośc regulacji anteny on/off WiFi oraz regulacje mocy nadajnika WiFi tak żeby sygnał nie błądził mi po okolicy poza domem jak będę korzystał tylko z kabla :-P Takie routery maja dobrze defaultowo zabezpieczone WiFi czy trzeba jeszcze konfigurować Byłbym wdzięczny za pomoc. Edytowane 12 Marca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Wiem że bdb się sprawuje w takim zastosowaniu LINKSYS WRT54GL. Sam w piątek takiego kupuję do podziału Astera (w dokładnie taki sam sposób jak Ty masz zamiar to zrobić). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Wiem że bdb się sprawuje w takim zastosowaniu LINKSYS WRT54GL. No to byłby najlepszy wybór, ale niestety poza zasięgiem finansowym bo do Świąt musi być i lapek i router zakupiony. Pozostają tamte 2 lub coś w podobnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 z tych dwóch to głos na linksysa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 kolejny glos na linksysa ;) uzytkuje go od ponad 6miesiecy, nie zawiesil sie doslownie ani razu. uzywany do rozdzielenia neta na 2 kompy poprzez wi-fi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 kolejny glos na linksysa ;) uzytkuje go od ponad 6miesiecy, nie zawiesil sie doslownie ani razu. uzywany do rozdzielenia neta na 2 kompy poprzez wi-fi A jest możliwość wyłączenia w nim modułu WiFi jesli się używa tylko kabla i regulacja mocy anteny WiFI ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Z tego co widzę ( http://ui.linksys.com/files/WRT54GC/1.02.5/Setup.htm ) to nie ma takich możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 (edytowane) Z tego co widzę ( http://ui.linksys.com/files/WRT54GC/1.02.5/Setup.htm ) to nie ma takich możliwości. Dzięki , hmm a LINKSYS WRT54GL. ten droższy linksys by miał takie coś . Ewentualnie jaki router xDSL ma cos takiego i gdzie tego szukać w ustawieniach czy jakis przełącznik na obudowie, bo jestem na razie w tym trochę zielony, bo to moje pierwsze WiFi będzie. hej a to nie tu pisze że mozna wyłączyć Wireless http://ui.linksys.com/files/WRT54GC/1.02.5/Wireless.htm :) Edytowane 13 Marca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Jak wgrasz Tomato, DD-WRT do WRT54GL to możesz regulować moc, wyłączyć wifi. hej a to nie tu pisze że mozna wyłączyć Wireless http://ui.linksys.com/files/WRT54GC/1.02.5/Wireless.htm :)nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Witam ponownie dzięki Waszym opiniom wybrałem dwa routery firmy Linksys: 1.WRT54GC + karta Wifi mogę mieć za 140 zł 2. WRT54G mogę mieć za 132 zł Który model oferuje większe funkcje i jest stabilniejszy i ma lepiej zabezpieczoną sieć Wifi. Zasięg chyba w obu będzie podobny. W komentarzach na stronie komputronika ludzie piszą że model WRT54G ( nr 2 ) sie wiesza. Już wiem że mam szukać jego odpowiedniej wersji do Tomato , DD-WRT. Jednak ponieważ grozi to utrata gwarancji to nie wiem czy sie odważę na takie coś. Niestety na WRT54GL kasy brak Który model byście wybrali wybierając z tych dwóch powyżej. Proszę o pomoc gdyż chcę kupić na dniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 jeśli dostaniesz wersję chodzącą na alternatywnym sofcie, to wrt54g. Jak nie, to wrt54gc. Co do softu samego, to jeżeli nie wykorzystujesz dodatkowych możliwości, to imo nie ma sensu wgrywać. Routery mają ograniczoną moc obliczeniową i robienie z sprzętu soho maszynki do wszystkiego obniża komfort pracy w sieci. Linksysy mają fabryczny soft imo dopracowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 ja mam dlink 524 i tplinka obydwa z wifi - moze nie jakies super opcje ale obdwa sprawuja sie nalezycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...